Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо, французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да се преместят у нас.
Сега Венсан е шоколадиер в Пловдив и заедно със съпругата си внасят какаови зърна от етични ферми в Южна Америка. Внимателно ги почистват и изпичат, смилат ги на какаова маса и ги оставят да зреят няколко седмици, после ги овкусяват, изливат ги във формички, опаковат ги ръчно и така накрая техните изделия са еталон за истински, качествен, занаятчийски шоколад.
Независимо че е посветен на шоколада и семейството и няма много време, в сърцето си Венсан все още таи любов и към музиката. Като млад музикант той свири в различни групи и експериментира с различни жанрове, като джаз, реге, рок и метъл, а в България работи в сътрудничество с местни артисти. Към настоящия момент се ориентира повече към музика с етно звучене.
Венсан Гайо сподели в ефира на предаването, че цялата история започва със срещата му със съпругата му Мария във Франция, когато тя все още е студентка. През 2008 година, след като Мария завършва обучението си в Лион, те решават да опитат живота в България.
В разговора Венсан споделя, че не е срещнал съществени трудности в България, единствено езикът го е затруднил в началото.
"За разлика от Франция, тук се чувствам свободен да общувам с хора. Във Франция обществото е по-затворено, всеки е в своя кръг. Тук открих, че свободно мога да разговарям с непознати, да се смея с тях, да имам контакти, без притеснение за това как ще ни гледат хората. Природата тук е пълна с разнообразие и богатство", казва той.
Венсан изтъква разнообразието и богатството на природата в България и споделя, че решението им да се занимават с производството на шоколад е вдъхновено от желанието им да представят чист, занаятчийски продукт от висококачествени съставки.
Слушайте разговора в звуковия файл.
В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..
Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..
Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..
Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..
Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..
Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"..
Интригуващата, енигматична камерна опера на Бенджамин Бритън "Въртенето на винта" се игра през май в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Творбата се счита..
Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg