Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истински ценител на българския „червен хайвер“

Албена Тодорова прави задълбочени ревюта на лютеници

Автор:


"Отварям буркана, душа на какво ми мирише – пиша за миризма, вкус, консистенция, вкус върху филия, без филия, както и някакви си мои коментари за това на какво ми напомня вкуса."

 Това са първите стъпки, с които Албена Тодорова подхожда към всеки буркан с лютеница, който е избрала да оценява.Завършила е японистика, пътува много, а за себе си казва, че страшно много обича да яде. Ние се сещаме какво особено харесва да хапва и се хващаме за него. Първо обаче да разберем как, защо и кога започва всичко.

В профила в инстаграм лютеница гоних няколко цели – едната беше да имам визуално удовлетворяващ акаунт. Когато отвориш страницата, виждаш че има само филии с лютеница, няма други снимки. Няма нищо по-нефотогенично от филия с лютеница. Трудно се снима филия с лютеница, така че да изглежда апетитно.


"жажда" за лютеница извън родината

"Ревютата започнаха с моята любов към лютеницата" - кратко и ясно. Албена живее десет години в чужбина – Англия, Германия, Япония. Там лютеницата й липсва много. След завръщането си в България през лятото на 2020 г. започва по-активно да яде от любимия си продукт, но установява, че не всяка лютеница й харесва. Минава около година, за да узрее у нея идеята да пише за това. 

Фактор, който я тласка в посока да започне начинанието си е впечатлението у нея Отвъд лютеницата на Албена й правят впечатление няколко неща, след като се завръща от чужбина. Едно от тях е колко малко внимание отделят хората на това какво ядат, как се движат, как използват парите си.

"Видях как хора около мен правят изборите си наизуст, без да се замислят, по инерция. И си казах – искам някой, който да прочете това ревю и да не да яде или да не яде тази лютеница, а да развия внимание у човека за това какво консумира. Когато си купи един буркан да прочете и да види и да каже – аха, тук има нишесте или няма нишесте. Не искам да казвам на хората това е добро или това е лошо, искам да им кажа – вижте какво ядете и помислете искате ли го или не."


Трениран нюх за „червено злато“

"С времето вече щом погледна един буркан, завъртя го, за да видя цвета и консистенцията му, вече знам дали искам да го ям или не. Това се разви у мен. Ако искаш го наречи сетиво или усет."

Целта, която си е поставила, е изпълнена – 100 ревюта на лютеници. Албена казва, че вече трудно намира лютеница, която да не е опитвала.

Сега публикува от време на време, когато има време и сили. „Общо взето – връщам се към едни и същи неща, които обичам.“

Във всекидневието Албена казва, че яде между 3 и 5 вида лютеници. Те са споменати в профила й, като препоръчани. За да стигне до тази лична селекция обаче, изяжда доста филии.


На лов за лютеница

Ценителката на този хранителен продукт подбира обектите за ревюта по два прости признака: да не ги е оценявала, снимала и публикувала в профила й и "малко от малко да изглеждат ядивни".

По думите й големите брандове и производители нямат нужда от реклама и получават достатъчно внимание. Затова й е интересно да разказва за такива, които малко хора биха си направили труда да отидат специално да си вземат. "Вдигнах се до Габрово за лютеница. Обиколих пет бакалии, за да видя дали има лютеница, която тук не се предлага. Ами, да – имаше такава. Не беше нещо особено, но никъде другаде не съм я виждала и ми беше интересно да пиша за нея."

За последните две години, откакто съществува профила, Албена е изяла доста буркани с лютеница. Има нещо обаче, което не й се беше случвало.

По време на интервюто в студиото на "Изотопия" организирахме дегустация и оценяване на три вида лютеница – два вида едросмляна и една фино смляна. Каква професионална оценка даде Албена на тези лютеници и как ги анализира и подреди, както и кои са най-интересните и странни лютеници, които е опитвала – чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Подкастът на "Изотопия" с интервюто с Албена Тодорова може да чуете тук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59
Дойчин Кършовски в Синсинати

Дойчин Кършовски: "Живей дълго, умирай кратко!"

В 50 -ти епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности”  усещане за Америка чрез Дойчин Кършовски, фитнес инструктор, мениджър, автор на няколко книги и филми за здравословния начин на живот.  Правилно дишане, достатъчен сън, движение, профилактични прегледи, за да не ни изненадват болестите - няколко от тайните на дълголетието. "Мотото на..

публикувано на 17.06.24 в 10:47

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09