В Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин ученици сами приготвят храната, която след това се предлага в учебния ресторант. Приготвянето на храната, която от предишния ден е поръчана за обяд, започва с първия учебен час, разказват ученици.
"В нашите часове по готвене готвим за учителите и за други ученици, които желаят."
"Работим с хубави продукти. Следим сроковете на годност задължително. Следваме и спазваме хигиената."
"И гледаме всичко да е изрядно и на останалите да им харесва."
"Просто всичко е на съвсем друго ниво и ни помага много в учението като, ако искаме да се занимаваме по-натам с готвене."
Всичко е по рецептурник и според изискванията на Агенцията по безопасност на храните, обяснява преподавателят по учебна практика Красимир Иванов. Той е с над 20 години стаж в професионални кухни, предимно в чужбина, а сега иска да предаде своя опит.
"Днес приготвяме китайски ориз с пиле, крем супа от картофи и салата "Цезар" с пилешко филе. Ние нямаме право на печалба, понеже сме училище, така че хората, които се възползват от учебната кухня и учебния ресторант, получават най-качествените продукти, но на ниска цена. Искрено се надявам тази учебна кухня да даде на децата начален старт в живота. Ако решат да се занимават с готварство, да имат първите стъпки. Кулинарията е изкуство и ако няколко деца от целия клас се влюбят в това изкуство, за мен ще е постижение. Има готвачи, които пазят своите тайни за себе си, аз искам да ги дам на другите."
Следващите ученици са в кухнята час преди обяда.
"Днес съм дежурен в кухнята и правех салати. Като се почне със салата, се измерва така горе-долу на по чинийката колко салата ще има. Прави се дресинг. Всичко се разбърква и след това се слага в чинията, обясняват учениците."
"Тяхната задача като дойдат тук, е да сглобят храната, така да се каже, която са сготвили учениците сутринта", казва преподавателят.
От съученици и преподаватели разбират как са се справили.
"Ям за втори път тук ми харесва. Приготвено е от ученици и е много вкусно."
"Аз лично всеки път си поръчвам храна от тук. Според мен, тази храна я готвят много добре, по здравословен начин. Предлагат и десерти."
След края на второто голямо междучасие, в 12.30 кухнята и ресторантът затварят - до следващия ден, когато в часа по учебна практика отново ще се погрижат обедът в училище да е вкусен и здравословен.
Когато човек отвори книгата „Столетниците – благословия или орисия“ на телевизионната журналистка Мира Добрева, в повечето случаи го прави поради една причина – заради Мира Добрева. Когато я затвори обаче, пред очите му нейният образ вече се е изгубил, за да отстъпи място на нейните герои, и точно в това се състои тайната на добрата журналистика..
България се включва в глобалната кампания "Дари дъх", с която за 13-ти път у нас ще бъде отбелязан Световният ден на пулмоналната хипертония- 5 май. Макар да се числи към редките заболявания, то засяга много хора по целия свет. Според официалната статистика около 25 млн. души в световен мащаб страдат от заболяването, обясни председателят на Българското..
"Професия хоби" ни среща с една млада и вдъхновена артистична личност - Цветелина Павлова . За нея изкуството не е просто занимание, а естествено продължение на самата нея. Още от дете рисува, без да си спомня конкретен момент, в който е започнала, сякаш моливите и четките винаги са били част от ръцете ѝ. Вярва, че творческата ѝ натура е..
Видинското Средно училище "Цар Симеон Велики" навършва 143 години от своето създаване. По този повод гимназията е подготвила поредица от събития. Една от тях е дарителската кампания "Четем, за да знаем, че не сме сами", която започна днес. Идеята на инициативата е училищната библиотека да събере и съхрани личните читателски предпочитания на..
С настъпването на пролетта кърлежите се активизират и вероятността от среща с тях става все по-голяма. Обикновено това се случва в места с висока тревна растителност, сянка и влага. Освен в природата, кърлежите се срещат в паркове и градини, които не са окосени и поддържани. Срещата с тях е повод за притеснение не само за родителите на малки деца,..
Подобно събитие се провежда за първи път. Касае предимно младите хора, но поканата да го посетят е към всички, обясни Валери Недялков, ръководител на сдружение „Дунавски инициативи за обединени региони“ , което е организатор. Събитието ще е утре от 10.30 часа в Културен център "Жул Паскин". "То е един вид панаир, на който могат да..
В рубриката "97 лапи и 1 опашка" днес ви представяме Майки - шестгодишен йоркширски териер от Видин , който живее на пълни обороти. Макар и възрастта му по документи да навежда на мисълта за зрялост, Майки категорично отказва да се държи като възрастно куче. Той тича, скача, подскача и вършее из дома си с енергията на кученце, току-що открило..