Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Консумираме под 50% българско свинско месо

Снимка: Ани Петрова

Отдавна отмина времето, в което във всеки двор се отглеждаше поне по едно прасе, което в повечето случаи беше достатъчно за семейството. Затова и с наближаването на Коледа все по-често поглеждаме към витрините със свинско месо.

Родните производители задоволяват около 40 % от консумацията на прясно месо, останалото е внос, каза в "Земята, която ни храни" Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. По думите му няма да се усети липсата на месо: 

"Всяка година в навечерието на коледните и новогодишни празници е най-силният сезон за свинското месо. Очакваните количества за производство тази година са между 80 и 82 хиляди тона... Около 130 хиляди тона е внос от най-големите страни-производителки в ЕС- Испания, Германия, Франция, Дания, Белгия, както и Унгария. Вносът обикновено се използва в по-голямата си част за месопреработвателната промишленост, тъй като нашето производство не може да задоволи изискванията на месопреработвателна промишленост поради липсата на кланици... Част от вносното месо се предлага и за прясна консумация в търговските вериги, но традиционно българите търсят родното производство, защото месото е по-прясно, има малко по-различен вкус- малко по-мазно е и е вкусно..."  

Заради тенденцията да се отглеждат породи с по-малко сланина, се наблюдава повишение на цената на този традиционен деликатес. Месо ще има за всички, каза Димитър Михайлов. 

Според статистика на Министерството на земеделието към месец септември не се наблюдава повишен внос на свинско, около 55 % от внесените продукти са замразени, останалите 45 % са охладени. Замразеното свинско се използва предимно в преработвателната промишленост. И въпреки, че не задоволяваме изцяло родния пазар, България също изнася продукция: 

"Имаме малък износ, в рамките на  7 500 тона на година, основните ни пазари са Румъния и Гърция. За Румъния, освен колбаси и преработени продукти от месо, изнасяме и живи животни..."

 Димитър Михайлов отбеляза, че от седмица румънските власти са забранили вноса, заради огнищата на чума по дребните преживни животни у нас:

"Категорично това е абсурдна причина, свинете не пренасят чума по дребните преживни животни... Има описани правила как се прави износ от една страна за друга на живи животни и ние отговаряме на тези условия... Сезирали сме всички държавни органи- Министерството на земеделието, БАБХ, постоянното представителство на България в Брюксел, за да се разреши много бързо този казус... В област Пазарджик имаме две ферми, които не са със затворен цикъл на производство и са почти бедстващи. Подрастващите животни, които те изнасят за Румъния, в момента са в производствените помещения, няма къде да бъдат преместени, за да бъдат доугоени... Надяваме се този проблем много бързо да бъде решен, тъй като само за декември се очакват загуби за около 150 хиляди евро... Не дай боже това заболяване да се разпространи из цялата страна, ще повлияе и на други колеги, които изнасят за Румъния, това ще доведе до огромни загуби..."

С над 3 милиона тона е намаляло производството на свинско месо през последните три години, заради изискванията по Зелената сделка, а в Нидерландия и Белгия, където има свръхпроизводство, са затваряни ферми. Според Димитър Михайлов, когато всяка една от тези страни започне да произвежда предимно за нуждите на собствения си пазар,  може да се окаже, че вносът за преработвателната промишленост у нас е прекалено скъп, а това ще се отрази и на цените за крайния потребител. Другата опасност, от която производителите у нас все още са нащрек, е африканската чума по свинете:

"... В България и към момента има случаи на AЧС при диви свине, което означава, че популацията на дивата свиня се възобновява. Дивата свиня е основният вектор за разпространение на това заболяване и популацията трябва да бъде контролирана с цел заболяването да не бъде разпространено отново и да не стигне отново до индустриалните производители..."

Димитър Михайлов пожела на слушателите на Радио Видин да са здрави и успешни, да вярват на специалистите от всяка една област на селското стопанство, да четат повече достоверни източници и да консумират българските продукти, които са с добро качество:

"Здравето е важно за всички", посочи Димитър Михайлов. 

Какво месо предпочитат видинчани и цената или качеството е водеща при избора им - чуйте в анкетата на Соня Валериева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сароян ни води на приключение с Уесли Джаксън

Кърт Вонегът го нарича „първият и все още най-велик американски минималист“ . Печели Оскар за сценарий на филм по собствения си роман „Човешка комедия“. За пиесата „Времето на нашия живот“ през 1940 г. е удостоен с награда „Пулицър“, която отказва да приеме с думите „Никой не може да ме купи!“ . Войната с критиците, която води цял живот, му..

публикувано на 21.02.25 в 17:05
Петър и Яна Черневи. Снимка: Личен архив на Дора Чернева

Спомен за Петър Чернев и неговото творчество

Днес в "Минутите не редактора" ще ви разкажем за един български изпълнител и композитор, който се ражда през 1943 година във Видин, и макар че скоро след това семейството му се мести, Видин остава в неговото сърце до края на живота му. Рубриката този петък е разказ за популярния през 70-те и 80-те години певец Петър Чернев и един от вечните му..

обновено на 21.02.25 в 17:00

Кукленият театър във Видин представя премиерата на "Котаракът в чизми"

"Котаракът в чизми"  е народна приказка, пресъздадена от Шарл Перо, която се намира и в първото издание на сборника на братя Грим: "Детски и домашни приказки". В нея се разказва за котарак, който може да говори и напътства своя господар. Той е хитър, амбициозен, умен, великодушен, верен приятел, ловък, смел, находчив,..

публикувано на 21.02.25 в 16:10

Ученици от Враца са сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител"

Фондация "Благотворител " насърчава доброволчески инициативи сред младите хора с конкурса "Млад Благотворител" , който се проведе за осма поредна година. В началото на февруари бяха обявени финалистите в тазгодишното издание. Те ще получат финансова подкрепа за реализирането на своите предложения. Сред отличените е и проектът на..

публикувано на 21.02.25 в 15:20

Алекс и зайците...

Отново ще ви срещнем с Алекс от Видин . При предишната ни среща през 2023 година той ни разказа за кокошките Сонка и Юлия и петела Соник.  Сега отново се е върнал към отглеждането на зайци . Негово старо хоби. Всъщност той не може да си представи да живее без домашен любимец, та бил той и малко странен. Колкото до Соник, Сонка и..

публикувано на 21.02.25 в 14:00
Симона Панова

Симона Панова: Когато да си екскурзовод е повече от работа

Днес ви представяме една вдъхновяваща личност от Видин - Симона Панова , автор на фентъзи романите "Змей Закрилник", "Змей Побратим" и "Змей Омайник". Но освен че създава магични светове на страниците на книгите си, Симона е и невероятен разказвач на истински истории, свързани с богатото историческо наследство на старопрестолния Видин и..

публикувано на 21.02.25 в 13:00

Монтанска художничка подрежда изложба "Цветът в мен"

"Цветът в мен" се нарича изложбата на монтанската художничка Таня Василева. Това е нейната първа самостоятелна експозиция в град Монтана, в която тя представя 24 свои платна на различни теми и с различни техники. Авторката разказа как се появява идеята за  изложбата: "Поканиха ме от библиотеката да направя изложба... Замислих се и си казах, че..

публикувано на 21.02.25 в 11:05