Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консумираме под 50% българско свинско месо

Снимка: Ани Петрова

Отдавна отмина времето, в което във всеки двор се отглеждаше поне по едно прасе, което в повечето случаи беше достатъчно за семейството. Затова и с наближаването на Коледа все по-често поглеждаме към витрините със свинско месо.

Родните производители задоволяват около 40 % от консумацията на прясно месо, останалото е внос, каза в "Земята, която ни храни" Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. По думите му няма да се усети липсата на месо: 

"Всяка година в навечерието на коледните и новогодишни празници е най-силният сезон за свинското месо. Очакваните количества за производство тази година са между 80 и 82 хиляди тона... Около 130 хиляди тона е внос от най-големите страни-производителки в ЕС- Испания, Германия, Франция, Дания, Белгия, както и Унгария. Вносът обикновено се използва в по-голямата си част за месопреработвателната промишленост, тъй като нашето производство не може да задоволи изискванията на месопреработвателна промишленост поради липсата на кланици... Част от вносното месо се предлага и за прясна консумация в търговските вериги, но традиционно българите търсят родното производство, защото месото е по-прясно, има малко по-различен вкус- малко по-мазно е и е вкусно..."  

Заради тенденцията да се отглеждат породи с по-малко сланина, се наблюдава повишение на цената на този традиционен деликатес. Месо ще има за всички, каза Димитър Михайлов. 

Според статистика на Министерството на земеделието към месец септември не се наблюдава повишен внос на свинско, около 55 % от внесените продукти са замразени, останалите 45 % са охладени. Замразеното свинско се използва предимно в преработвателната промишленост. И въпреки, че не задоволяваме изцяло родния пазар, България също изнася продукция: 

"Имаме малък износ, в рамките на  7 500 тона на година, основните ни пазари са Румъния и Гърция. За Румъния, освен колбаси и преработени продукти от месо, изнасяме и живи животни..."

 Димитър Михайлов отбеляза, че от седмица румънските власти са забранили вноса, заради огнищата на чума по дребните преживни животни у нас:

"Категорично това е абсурдна причина, свинете не пренасят чума по дребните преживни животни... Има описани правила как се прави износ от една страна за друга на живи животни и ние отговаряме на тези условия... Сезирали сме всички държавни органи- Министерството на земеделието, БАБХ, постоянното представителство на България в Брюксел, за да се разреши много бързо този казус... В област Пазарджик имаме две ферми, които не са със затворен цикъл на производство и са почти бедстващи. Подрастващите животни, които те изнасят за Румъния, в момента са в производствените помещения, няма къде да бъдат преместени, за да бъдат доугоени... Надяваме се този проблем много бързо да бъде решен, тъй като само за декември се очакват загуби за около 150 хиляди евро... Не дай боже това заболяване да се разпространи из цялата страна, ще повлияе и на други колеги, които изнасят за Румъния, това ще доведе до огромни загуби..."

С над 3 милиона тона е намаляло производството на свинско месо през последните три години, заради изискванията по Зелената сделка, а в Нидерландия и Белгия, където има свръхпроизводство, са затваряни ферми. Според Димитър Михайлов, когато всяка една от тези страни започне да произвежда предимно за нуждите на собствения си пазар,  може да се окаже, че вносът за преработвателната промишленост у нас е прекалено скъп, а това ще се отрази и на цените за крайния потребител. Другата опасност, от която производителите у нас все още са нащрек, е африканската чума по свинете:

"... В България и към момента има случаи на AЧС при диви свине, което означава, че популацията на дивата свиня се възобновява. Дивата свиня е основният вектор за разпространение на това заболяване и популацията трябва да бъде контролирана с цел заболяването да не бъде разпространено отново и да не стигне отново до индустриалните производители..."

Димитър Михайлов пожела на слушателите на Радио Видин да са здрави и успешни, да вярват на специалистите от всяка една област на селското стопанство, да четат повече достоверни източници и да консумират българските продукти, които са с добро качество:

"Здравето е важно за всички", посочи Димитър Михайлов. 

Какво месо предпочитат видинчани и цената или качеството е водеща при избора им - чуйте в анкетата на Соня Валериева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Името на Синаговци блесна в центъра на селото

Осветен, ръчно изрисуван надпис с името на Синаговци посреща жители и гости на населеното място. Изображението краси центъра на видинското село от миналата година, но за да добие завършен вид цялата стена, на която е стенописът, отскоро е осветена от водоустойчиви прожектори. Те са закупени от местен жител и са свързани чрез електрическо табло с..

публикувано на 12.12.24 в 15:55

Природата има четири сезона и всички си струват гледането

Зелена през пролетта, златиста през лятото, огнена през есента и снежнобяла през зимата – природата в България има четири сезона и всички те си струват гледането. За разлика от хитовите сериали, които чакаме с нетърпение пред малкия екран, сезоните на природата са ограничени. Нещо повече. Можем да загубим и тези, които имаме. За да не позволи това да..

публикувано на 12.12.24 в 11:13

След сигнали за спукани гуми започна ремонт на пътя Козлодуй-Лом

Шофьори сигнализираха за лошо състояние на пътя Козлодуй - Лом (републикански път II-11). Според водачите, с които разговаряхме, най-лошо е положението между Ковачица и Козлодуй. Допълват, че заради множеството дупки в участъка през последната седмица ежедневно е имало аварирали автомобили, със спукани гуми и повредени джанти.  Людмила Лазарова..

публикувано на 12.12.24 в 10:47

В "Музикална зона" на 12 декември 2024 слушаме група "Плежър"

Групата е създадена през 1972 г. в Портланд, Орегон, след сливането на два вече съществуващи състава. Активни са за десетилетие, след което се разпадат, за да се съберат отново през 2018-та г. Стилът им е синтез от джаз, фънк, соул и рок музика, като доста хип-хоп изпълнители семплират голяма част от музикалния материал на формацията. Песните им..

публикувано на 12.12.24 в 09:00

Млади художници подкрепят едно от децата на "Българската Коледа" в Монтана

Нова благотворителна акция стартираха младите художници от студиото по изобразително изкуство "Рени арт" в Монтана . Учениците на Таня Василева подредиха свои творби, за да подкрепят едно от децата на "Българската Коледа" - 4-годишно момиче , което два пъти седмично пътува за лечение. Произведенията им са експонирани в зала "Кутловица", където снощи..

публикувано на 11.12.24 в 16:03
Бояна Минковска /вляво/, Теа Абрашева и Иоана Христова.

Сцената на видинския куклен театър се превръща в "Коледна градина"

Премиерният спектакъл на Държавен куклен театър-Видин "Коледна градина" ще пренесе публиката на един северен британски остров и ще им разкаже една история за мечтите и приятелството. Автор, сценограф и режисьор е Бояна Минковска. Нейните герои - няколко симпатични животинчета, оживяват с помощта на Теа Абрашева , която освен актриса е и..

публикувано на 11.12.24 в 14:30

Планински водач: Все повече хора се качват в планината

На 11 декември отбелязваме Международния ден на планината . Отбелязва се от 2003 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, за да се популяризира значението на планината за живота на хората, на устойчивото развитие на планинските райони и за подкрепа за планинските народи.  Планината е нещо уникално. Тя ни дарява с чист въздух, пречиства..

публикувано на 11.12.24 в 12:55