Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Снимка: Мария Иванова Личен архив



Тя се казва Мария Иванова и е от Враца. Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда във Франция. Тогава всичко се променя.

"В много далечно време, 90-та година, пребивавах две години във Франция, в Лион. Там работех в една сладкарница като продавач-консултант, не в кухнята, но имам чувството, че при досега с тези сладкиши, които хората там произвеждаха, някак си се омагьосах, може би това ми е повлияло под някаква форма и започнах да си правя за нас, за семейството. Прибрах се от Франция и полека-лека започнах да правя, когато имаме гости, започнах да правя за приятели и накрая видях, че това се превръща във все по-голяма страст, във все повече интересни идеи, все повече проби-грешки и стигнах до момент, в който вкъщи започнах да правя много поръчки. Може би се е случвало по 7-8 поръчки на ден. Вкъщи обособихме отделна зона, с отделен хладилник, всичко беше обособено.Но за да се легитимираме, да излезем на светло, най-накрая с моя мъж решихме да направим една сладкарничка, да направим едно малко цехче и така през 2020 година стартирахме през януари."

В сладкия свят на Мария всеки един от близките ѝ е една от съставките за добър продукт. Или иначе казано, всеки един от нейното семейство си има ключова роля в организацията и производството на вкусни и качествени продукти.

"С джелатото се занимава основно моят съпруг, той е главното действащо лице там, той прави сладоледа... На мен тортите са ми най-близко до сърцето. Всяка една е мислена, премисляна, опитвана, пробвана. Всяка една е като малко бебе, което сме си отгледали и заставаме зад всеки един вкус с абсолютна гордост. Имаме и сайт, направен от нашия зет Митко и дъщеря ни Вики. Там са презентирани всички торти и всички вкусове... От Франция сме пренесли дисциплината. Без дисциплина, без това упорство, не знам. Може да си е вродено, може би там сме се понаучили... Периодично правим ден на някакъв чуждестранен сладкиш. Например решаваме, че ще направим ден на гръцката баница галактобуреко, имаше ден на един датски кекс, ден на различни сладкиши, които са характерни за дадена страна - това е идея на младите. Те са важна част, много важна част."


Според Мария любовта към храната се заражда в хората още в ранните детски години. Тя самата е закърмена с тази любов от нейните родители и баба ѝ, на която е кръстена. С напредване на времето или я грабваш и развиваш, или я оставяш да те топли като скъп спомен, категорична е врачанката.

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински ученици се включиха в Световната седмица на предприемачеството

Във Видин ученици представиха свои идеи за бизнес, които са готови да намерят приложение. Така те се включиха в събитията от Световната седмица на предприемачеството , които у нас се провеждат по инициатива на неправителствената организация Джуниър Ачийвмънт за 17-а поредна година. Акцентът в Световната седмица на предприемачеството тази..

публикувано на 19.11.24 в 16:10

Ученици от гимназията във Владимирово организираха базар с кауза

Благотворителен базар, в помощ на младеж от Брусарци , организираха в Професионална гимназия по транспорт в село Владимирово. За набирането на средства за момчето научават от фейсбук страницата на кампанията, каза за Радио Видин заместник-директорът   Галина Миланова : "Спонтанно решихме да се включим в тази кауза за момчето, което е на..

публикувано на 19.11.24 в 13:33
Снимка: Център за спешна медицинска помощ по въздуха

Хеликоптерна база за медицински нужди ще строят в Габровница

Вертолетна база ще бъде изградена край село Габровница, област Монтана. Министерството на здравеопазването е отправило инвестиционно предложение към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, в него се предвижда изграждане на хангар и вертолетно летище за нуждите на спешна медицинска помощ по въздух, информира Алексиния..

публикувано на 19.11.24 в 12:57

Как ще бъдат използвани парите, дарени от българи в Чикаго

Българи от Северозападна България в Чикаго , САЩ, събраха сумата от 3000 долара н а ежегодна среща, която има за цел да подпомогне отделни културни инициативи. Средствата бяха  предоставени на три читалища във Видин, Враца и Монтана. Идеята за благотворителните инициативи на българската общност в Чикаго се заражда след пандемията, каза за..

публикувано на 19.11.24 в 12:18
Училища за пример 2021

"Заедно в час" търсят новите 40 училища за пример

До 5 декември училищата в Северозападна България имат възможност да кандидатстват и да се включат в обучителната програма „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“.  Това е двугодишна инициатива за професионално развитие на училищни екипи. Програмата е структурирана като цялостно обучително преживяване. Тя включва два големи допълващи се..

публикувано на 19.11.24 в 12:00

Бариатричната хирургия - най-ефективният метод при болестно затлъстяване

Бариатричната хирургия е най-силният и най-сигурен метод за лечение на болестното затлъстяване. Това каза сертифицираният бариатричен хирург д-р Спас Иванов , който работи в столична болница, но периодично провежда консултации във Видин. По думите му 1,5 милиарда души в световен мащаб са с наднормено тегло, като повече от 200 милиона са със..

публикувано на 18.11.24 в 16:35
Проф. Любомир Спасов и Памела от Кула след трансплантацията преди 20 години.

20 години от първата чернодробна трансплантация в България

На 18 ноември се навършват 20 години от първата чернодробна трансплантация в България. Извършва я екипът на проф. Любомир Спасов от Университетска болница "Лозенец" в София. Спасен е животът на 7-месечната Памела от град Кула, Видинско. Операцията продължава близо 15 часа, като на Памела е присаден половината черен дроб на баща ѝ.  20 години..

публикувано на 18.11.24 в 16:01