Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зоната" - ключът към здравето

| обновено на 27.08.24 в 16:36
Снимка: Ани Петрова


"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова, основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ в човешкото тялото непрекъснато се случват възпаления, на които е важно да има добър оздравителен отговор. "Зоната" повишава този естествен оздравителен отговор.

"Зоната" на първо място е наука за въздействие на оздравяването, отколкото за отслабване. Но, така или иначе, отслабването се случва, когато тялото е в такова перфектно състояние, в което изчиства възпалението, балансира хормоните, кръвната захар, повлиява на всички заболявания - сърдечносъдови, на стомашно-чревния тракт, хормонални. Изобщо "Зоната" може да се счита за ключа към здравето, както казва създателят ѝ д-р Бари Сиърс, който е посветил живота си на това да научи хората как могат да се хранят здравословно. Но не просто здравословно, защото има много голяма разлика между това да знаеш, че този и този  продукт е здравословен и да го хапваш, и между това да е точно балансирана чинийката ти. Защото има принципи, които трябва да се спазват в "Зоната". Ако ги знаеш и ако знаеш как да балансираш ежедневно храната си, ти можеш наистина да хапваш абсолютно всичко - баници, пици, кремчета, сладки, но приготвени със здравословни заместители, балансирани. Идеята е да разберат хората, че всяка любима храна, която по принцип е вредна, си има свои зонови, балансирани вкусни варианти." 

Снимка: Фейсбук

Според основните принципи на "Зоната" при всяко хранене в чинията ни трябва да има определено количество протеини, въглехидрати и мазнини. 

"Всички сме чували колко са вредни въглехидратите, защото от тях се пълнее. Като чуят за въглехидрати, хората си представят теста, сладки, захари под всякаква форма, но те са изключително важни за мозъка ни и в нормални и адекватни количества в по-добрия им избор - плодове, зеленчуци, бобови, са изключително нужни на тялото и без тях тялото не може да съществува. Протеините са месо, яйца, риба, соеви продукти, сирене, извари т.н. Протеинът също е много важно да го приемаме на всяко хранене, защото тялото ни губи протеин всеки ден. Ако не се набавят нужните количества, важни телесни функции започват да страдат. Протеинът спомага за имунната система, нужен и важен е за мускули, за кожа, за очи, коса изобщо много, много важен. Всеки един ензим е изграден от протеини, но нито повече, защото не може да се яде само това, нито по-малко, както и за въглехидратите. Затова д-р Бари Сиърс е създал една табличка, от която да се ръководим от кое по колко може да хапваме."
 
Мазнините също са изключително важни за постигането на балансирано хранене. Качествените мазнини се съдържат в зехтина, маслините, различните видове тахани, ядките и др.

"Те помагат на въглехидратите да влизат по-бавно в кръвта и така внасят много ползи в тялото, така че и без тях не можем. На повечето хора грешката им е, че когато искат да отслабнат или да оздравеят, започват да четат коя храна е правилна и коя грешна и искат да имат все едно нещо забранено: "Това мога да ям, това не мога да ям". Трябва да се научим да преобърнем мисленето си, че реално може всичко, въпросът е как е съчетано така, че да гори излишните мазнини и да сме максимално бодри, центрирани, енергични и в същото време, разбира се, на първо място здрави."

Катина Герова поясни, че с помощта на "Зоната" се нормализира кръвната захар и даде примери от практиката си. Истории на хора, подобрили телесното си тегло и здравословното си състояние са публикувани в сайта www.kakvodaqm.bg

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 17 ноември 2024 година

Първо ще разтворим книгата „Измерения на болката“ . Това са разкази на ужасите от доста интересни автори. Елена Павлова е един от тях и срещата ни е с нея. Наследството на бележити сънародници събира като родова памет програмата "Неразказаните истории на българите" . МОН провъзгласи първи резултати от най-мащабна си програма за ученици..

публикувано на 17.11.24 в 12:31

Времето лети толкова бързо, защо да умираш?

В Деветата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към това, щото всеки един от нас да проумее преходността на този свят, да се обърне към Вечния Бог и приемайки Го в сърцето си, да придобие вечността и блажения живот. Чрез притчата за безумния богаташ, която днес четем, ни се дава за разберем, че всичко на..

публикувано на 17.11.24 в 08:00

Да проверим дали всичко, което търсим, се крие в библиотеката

„Какво търсите?“ С този въпрос посреща всеки читател най-необикновената библиотекарка в Токио Саюри Комачи. Тя, разбира се, не е просто библиотекарка. Саюри Комачи е прочела всяка книга в библиотеката на Общинския център „Хатори“, но силата ѝ е в способността да чете в душите на хората. Прави го с лекотата и прецизността, с която изработва фигурки..

публикувано на 15.11.24 в 16:45

Отбелязваме Европейския ден на музикотерапията

В Европейския ден на музикотерапията, 15 ноември, говорим с Любомир Гешковски, музикотерапевт в Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Зорница” във Враца. Разказва, че това е един много специален нов способ за въздействие. Води до подобряване на състояния, както и на реакции и възможности. В дневния център работи по собствена система за..

публикувано на 15.11.24 в 15:54

От страст към професия - как Мария превърна любовта към сладкарството в своя мисия

За днешната гостенка може да се каже, че за нея сладкарството е нещо повече от страст . Тя буквално израства, правейки торти от 15-годишна. Днес тя е на 32 и не може да си представи живота без правенето на сладки изделия. Първоначално го прави непрофесионално, но от три години това е нейната професия. Мария открива нейния сладкарски цех и го..

публикувано на 15.11.24 в 15:00

Живот, изпълнен с любов: Котето Мими, което получи втори шанс

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви разкажем една малко по-различна история. Една история с щастлив край. Историята е много дълга и са замесени много хора. Една среща между котето Мими със Силвана .  Силвана е израснала, заобиколена от много животинки и нейната любов към тях е неизмерима. Един ден, преди повече от 2 години, тя..

публикувано на 15.11.24 в 14:00

В Деня на четенето с призив: Нека четем всеки ден

След изключително успешното първо издание на инициативата Ден на четенето през 2023 г., в която се включват близо 180 000  участници от страната и чужбина, хиляди вдъхновяващи събития и основаване на Националния пакт за четенето, днес тя се завръща, за да обедини граждани, институции и представители на бизнеса около една обща цел. Организаторите..

публикувано на 15.11.24 в 13:00