Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Снимка: Радио Видин

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а няма кой да работи. В същото време много собственици на заведения предпочитат чужди работници от други страни като Киргистан, които получават много по-ниски възнаграждения от българските си колеги. Някои хотелиери и ресторантьори дори обявиха, че са готови да протестират защото се бавят разрешенията за наемане на сезонни работници. Защо отново има недоволство в сектора и изпитват ли недостиг на кадри ресторантьорите? 

Законът у нас дава възможност сезонни работници да дойдат в страната, но началото на тяхната трудова дейност тук се бави. Пристигането им се бави с 3, 7, понякога и с 12 месеца. Работодателят е длъжен да подсигури билет за отиване и връщане на един сезонен работник, да му подсигури жилище и да го изхрани. Това е повече, отколкото за един български работник, но този български работник го няма, обясниха от организацията Обединени Бизнес Клубове и допълниха, че работодателят е длъжен да плаща заплата на работника на пазарна цена и няма право да плаща по-малка заплата на чуждестранен работник. Така ли е всъщност? Разговаряхме с Ричард Алибегов, съпредседател Българската Асоциация на заведенията.

"Проблемите с персонала са изключително сериозни пред бранша. През Министерството на туризма и браншовите организации успяхме да облекчим една част, но това е само една част от тези чужди работници, които са тук с временни визи. Успяхме да уредим те да могат да си удължават срока на пребиваване без да напускат страната. Това, обаче касае тези, които са тук. Проблeмът е за тези, които на мегота да дойдат. Те не могат да дойдат, защото в нашите консулства в чужбинаа няма кой да работи, има прекалено малко хора ... Следващият мит, който царува е, че ние искаме да работим с чужденци, защото те са по-евтини. Това е абсолютна лъжа. Чужденците излизат по-скъпо отколкото българския работник. Месеци наред се занимаваш с документация на фирмата, за да може той да си оправи документите в страната, в която е, поемаш всички разходи за това нещо, за да може той да дойде тук. След това поемаш целия престой тук, разбира се апартамент, спане, всичко, поемаш му цялата храна. И заплащането, което те искат е еквивалентно на българските работници."

Успя ли вече ресторантьорският бранш да се отърси от влиянието на пандемията от COVID-19 и изпитват ли още несигурност работещите в сектора? 

"Сигурността идва от много нещо. В тези години на пандемия много сметки се затлачиха - много кредити не бяха обслужени, много фирмена задлъжнялост се натрупа. Хората отстрани не могат да си представят какви са проблемите в бранша. В този период 11 месеца ние бяхме затворени. Представете си бизнес, който е затворен, а трябва да съществува. това трупа сметки, трупа банкови кредити, трупа лихви, трупа задължения към доставчици, защото в нашия бизнес върви отложено плащане - 3,5,6 месеца назад." - допълни още Ричард Алибегов, съпредседател Българската Асоциация на заведенията.

Потърсихме представители на бранша от Северозападна България. Разговаряхме с Иван Ранчич, родом от сръбския град Ниш, който днес има ресторант в Белоградчик:

"За мен назначаването на чужди работници не е проблем - това е бъдещето. Ситуацията за бизнеса е опасна и ти намираш начин как да съществуваш. Младите са мързеливи, не са свикнали на труд. Тук не става въпрос за пари, а за работа - и 5000 лева да му дадеш заплата, той няма да върши работа, както трябва. Ние в ресторанта имаме 7 човека от Киргистан. След 1 месец ще дойдат още 3-ма, 4-ма. Излиза ни по-скъпо, но това е по-евтино, отколкото да затвориш бизнеса." - уточни Иван Ранчич.

Каква е ситуацията и готово ли е Северното ни Черноморие за новия туристически сезон - това попитахме Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация:

"Проблемите с кадрите не са само в бранш туризъм, те са във всички браншове и всички го виждаме. Всеки, който работи в който и да е бранш вижда, че има проблеми с кадри като цяло. Това е проблем и в целия свят. Аз пътувам доста -  и по летища и във всякакви други браншове има недостиг на кадри и недостиг на работна ръка. На всички нива, дори и на мениджърски позиции има недостиг на качествени мениджъри, които да управляват бизнеси. По време на пандемията имаше едно леко разклащане в сектора, което бе логично. Нашият бранш претърпя големи жертви, но пък да ви кажа след пандемията от други големи европейски държави, в които много българи отидоха да работят там, се получи една вълна от български кадри, които започнаха да се връщат у нас, защото други държави като Германия, Австрия също имат сериозни икономически проблеми. Изключително голяма е ролята на мениджмънта във всяка една фирма. Той е сигурна предпоставка за правилния подбор на кадри, като по този начин фирмата ще може тя да реализира успешна дейност, независимо от от това дали персоналът и се състои от български или чужди служители." - това обясни Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация:

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли път за младежите от приемни семейства след училище

Последният звънец в училище е началото на пътя към сбъдването на мечтите за Деница, Огнян и Марио . Отраснали са в приемни семейства и имат тяхната подкрепа, за да направят своя избор. Деница завършва Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. Заедно с Огнян тя е сред младежите, включени в президентската инициатива..

публикувано на 20.03.25 в 12:21

Успя ли бойкотът на хранителните вериги?

Държавата ще се намеси в пазарната икономика и ще определя минималните и максимални надценки между фермери, изкупвачи и търговски вериги, като тепърва ще се фиксират надценки от 10 до 20% за 22 хранителни продукта. Това стана ясно от заявка за Законопроект на аграрното ведомство. Наред с това правителството ще се опита да въведе задължителни..

публикувано на 19.03.25 в 10:45

"Синя България": Само обединена десница може да оттласне българската политика от дъното

Преформатирането на състава на Народното събрание разтърси за пореден път политическия живот у нас. Доверието в изборния процес и в политическата класа в България удари дъното. Това коментира във Видин д-р Петър Москов , лидер на партия "КОД" и представител на коалиция "Синя България":  "Ако до този момент в българското общество имаше абсолютната..

публикувано на 18.03.25 в 13:57

Андрей Вълчев: Решенията на КС и ЦИК по никакъв начин не повишиха доверието в изборния процес

Близо пет месеца след парламентарните избори, Народното събрание увеличи броя на партиите в състава си . "Величие" влиза в 51-ия парламент с 10 депутати, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) след постановление на Конституционния съд, което променя резултатите от изборите за Народно събрание проведени на 27 октомври 2024 г. Парламента напускат..

публикувано на 18.03.25 в 12:28

Промяната на потребителското поведение- гаранция за повече и по-достъпни блага

Потребителите трябва да бъдат уверени и подкрепени в своята централна роля за нужните още днес промени, които да гарантират наличието на достатъчно и достъпни за всички ресурси в утрешния ден. Необходима е фундаментална трансформация в начина, по който произвеждаме, разпространяваме и консумираме храна. Това заяви Габриела Руменова от платформата..

публикувано на 17.03.25 в 13:54
Ивайло Иванов, кмет на с. Долна Вереница

Кметът на Долна Вереница: Болно ми е, че се изгуби връзката със селото

Долна Вереница е малко, живописно село, едно от близките до Монтана, само на около 7 км. Това, че е близо до града, е и причината много млади семейства да си закупуват къщи и да избират спокойствието на селския живот, пред шума на града, дори към момента, броят на местните е по-малък, за сметка на придошлите в последните години. Животът в Долна..

публикувано на 14.03.25 в 12:04
Павел Петков

Павел Петков: Нужни са промени в Изборния кодекс, за да се сведат до минимум грешките

Необходими са промени в Изборния кодекс, за да се сведат до минимум грешките при преброяването на резултатите. Това коментира Павел Петков, бивш председател на Районната избирателна комисия във Видин по   повод делото в Конституционния съд за законността на изборите за 51-во Народно събрание. Павел Петков обясни и възможните причини за..

публикувано на 13.03.25 в 15:10