Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

До кога ще е в сила 9% ДДС за ресторантьори и хотелиери?

Снимка: Радио Видин

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, внесен от министъра на финансите. Законът предвижда се запази нулева ставка на хляба и брашното до 30 юни 2024 г., както и да се запази по-ниската данъчна ставка за ресторантьорския и хотелиерския бранш от 9%. Работодателските организации се обединиха, че ДДС ставката за ресторантьорския и хотелиерския бранш трябва да се запази на 9%, а не да е 20%. Министърът на финансите Асен Василев коментира, че се предлага отпадането на 9% ставка за ресторантьорите и връщането на ДДС налога за тях на 20%, но не изключи при мерки за по-добра събираемост да бъде постигнат компромис за запазването на по-ниския данък. В крайна сметка - ще бъде ли запазен и до кога 9% ДДС за ресторантьори и хотелиери? Парламентът ще има окончателната дума дали ресторантьорите ще запазят 9% ставка за ДДС с предложени мерки за по-висока събираемост, или ще се върне към 20% косвен налог. Това обяви министърът на финансите, който председателства извънредното заседание на кабинета, посветено на промените в данъчните закони в началото на тази седмица. Очакването е утре те да бъдат разпределени в ресорните комисии на парламента. Относно ресторантьорите финансовият министър посочи, че всички, които са под 100 000 лв. минават на патентен данък, т.е техните приходи от данък печалба ще отидат директно в общините, които така или иначе контролират и брой маси, и всичко останало. По този начин общините ще имат един допълнителен източник на приходи. За по-големите ресторанти задължително ще трябва да се въведат ПОС терминали във всички заведения от 2 до 5 звезди, задължително да се плащат заплатите по банков път в заведенията с категория 2, 3, 4 и 5 звезди. Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата. За най-ниско платените длъжности да започват от 1000 лв. и вървят съответно нагоре, което да изсветли трудовите доходи. Ако всичко това бъде прието, тогава ДДС ставката от 9% може да остане като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на Данък добавена стойност. Как се стигна дотук? Потърсихме за коментар Ричард Алибегов, съпредседател на Българската Асоциация на заведенията.

"На този етап до края на годината си стои така или иначе. Преди Националния съвет за тристранно сътрудничество, партиите излязоха и казаха мнението си. ГЕРБ подкрепя 9%-та ставка, ДПС подкрепя 9%-та ставка, Възраждане и БСП също. Синдикатите са от другата страна. От работодателските организации Българската стопанска камара, КРИБ, Съюза за сътрудничество са дали своето становище, че 9%-та ставка трябва да остане. Асоциацията на индустриалния капитал в България по принцип са против диференцирани ставки, каквито и да са били. Насреща са синдикатите вече, а те няма как да бъдат за диференцирана ставка, но на синдикатите не им е и това работата. Те трябва да гледат фирмите да са добре, за да могат работниците да взимат по-високи заплати. Лошото е, че в България синдикатите са предимно в държавния сектор, където гледат да има по-голяма събираемост на данъците." 

Успя ли да стъпи на "краката си" ресторантьорския бранш след пандемията и страхуват ли се собствениците на заведения от ново затваряне на врати през зимния сезон - това попитахме Ричард Алибегов, съпредседател на Българската Асоциация на заведенията.

"Останаха финансовите щети, а хората си мислят, че сега всичко е наред. Когато две години си бил затворен и в ограничения, си натрупал едни финансови дефицити, задължения към банки, към държава, към доставчици, които не се изчистват с магическа пръчка. 2023 година е първата година всъщност, в която няма ограничения, но туризмът все още не се е върнал на нивата от 2019 година, поне все още. Виждате сега и тези войни също правят доста спънки за хората да пътуват." - уточни Ричард Алибегов.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов заяви, че синдикатите не подкрепят нито да се запази нулевата ставка за хляба и брашното до юни 2024 г., нито да се запази 9% ДДС за ресторантьорския и хотелиерския сектор. Намалените ставки върху цената на хляба и брашното, както при хотелиерите и ресторантьорите не водят до падането на цените, посочиха от КТ "Подкрепа", с което се съгласиха с тезата на колегите си от КНСБ. Защо синдикатите реагираха така - разговаряхме с Петър Мишев, икономически анализатор към Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

"Това е наша принципна позиция, че е необходимо възстановяване на стандартната данъчна ставка за ресторантьорите и ресторантьорския бранш по няколко ключови причини. Едната от тях е, че тя беше въведена като временна мярка, свързана със здравната криза, поради това, че бяха ограничени да функционират. Вече повече от една година, обаче тази ситуация се възстанови в нормалния си ритъм и по тази причина няма логика тази мярка да бъде удължавана. Освен това тя води и до загуба за бюджета. На практика цените в ресторантите на се се понижили, въпреки тази по-ниска данъчна ставка." - обясни Петър Мишев.

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски обясни, че все още вървят преговори с ресторантьорите дали ставката да се върне на 20% или да изпълнят комплекс от мерки за изсветляване на сектора. След като се получи позицията на ресторантьорите, ще се направи бърз анализ кой от двата варианта носи по-големи приходи за държавния бюджет и тогава ще се вземе решение какво да бъде внесено като предложение в Народното събрание. Потърсихме ресторантьори от Северозападна България. Разговаряхме с Малвина Аристотелова, собственик на заведение във Видин.

"Аз смятам, че браншът не си е стъпил на краката, защото абсолютно всичко е станало супер скъпо и всяко нещо, което го купуваме на доставни цени е много по-скъпо от преди две-три години. Всеки знае, че токът е увеличен и този който е за фирмите е много скъп, водата също има увеличение, постоянно се вдигат заплати и осигуровки и всичко върви нагоре. Клиентите се сърдят и се чудят как може да е толкова скъпо." - подчерта Малвина Аристотелова.

Да бъде въведен патентен данък за малките заведения, за да се запази 9% ДДС за ресторантьорите, предлагат от Министерството на финансите, като приходите от патентния данък да отиват в общините. На извънредно заседание правителството прие пакет с промени в данъчните закони. Не са правени срещи с министъра на финансите Асен Василев, уточни пред БНР Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията и допълни, че патентният данък е хубаво решение, но липсват детайли. Според него остава неясна сумата от 100 000 лева оборот за малките заведения.

"Това е хубаво решение и ще доведе до ръст на малките търговци и за тях ще останат повече финанси, с които да могат да инвестират, да се развиват и от малки да прераснат в по-големи икономически оператори в сектора на заведенията. Едно заведение трябва да прави малко над 8000 лева на месец или това прави около 300 лева на ден оборот, за да влезе евентуално в тази категория, която беше зададена от министъра на финансите от 100 000 лева, тоест това някак си не изглежда реалистично."

Или изсветляване на трудовите доходи на заетите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, или връщане на данъчна ставка от 20% предвиждат промени в данъчните закони, приети от Министерски съвет на извънредното заседание. Предложените изменения ще бъдат изпратени към парламента утре и ще могат да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: На прага сме на пълна делегитимация на политическата система

Държавният глава Румен Радев обяви, че ще даде още време преди връчването на папката за съставяне на редовно правителство, определяйки като безотговорно поведението на политиците.  Първият мандат ще отиде в най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ-СДС.  Преговорите между партията на Борисов, Демократична България, БСП и Има такъв народ..

публикувано на 09.01.25 в 10:00

Ще издържи ли семейният ни бюджет на новата ценова атака?

Новата година настъпи с повишени цени на някои стоки и услуги у нас. Токът за бита за Северозападна България вече е по-скъп с около 9%. Хлебопроизводителите побързаха да реагират на повишеното ДДС на 20% и съответно повишиха цените на насъщния. От 1 януари са в сила новите цени на личните карти. Вместо 18 лева за нова лична карта трябва да..

публикувано на 08.01.25 в 10:45

Видин-Ботевград: Новият път, чийто край непрекъснато се отлага

Строителството на най-големия инфраструктурен обект в Северозападна България започна след протестите в началото на 2018 година, когато стотици жители на региона няколко поредни седмици блокираха важни пътни отсечки с искане за магистрала до Видин и тунел под Петрохан. Тогава правителството обеща, че този проект ще е приоритетен за държавата, ще се..

публикувано на 07.01.25 в 13:24

Пазарът на труда все повече ще изпитва недостиг на работна сила

Работодателите завяват нужда от 261 926 работници и специалисти през следващите 12 месеца с умения и знания в различни професионални направления, които ще са необходими за ефективната работа на предприятията. Най- търсените специалности на пазара на труда можем да видим най-ясно от проучването, проведено сред работодатели от Агенцията по заетостта..

публикувано на 06.01.25 в 14:48

Шивач, водач на МПС и спедитор-логистик са най-търсените професии в област Видин

Регистрираните безработни лица средномесечно в област Видин за периода януари – ноември 2024 година са 4 053. Равнището на безработица в областта е 14.8%, а   от януари до ноември 2024 година  на работа са  п остъпили общо 2 888 души.   Област Видин е с дял 2.6% от общо регистрираните средномесечно безработни лица в страната (155 181) за..

публикувано на 06.01.25 в 14:26

Очаквания и надежди за 2025-та - какво си пожелахме на Васильовден?

На 1 януари отново сме изправени пред поредното ново начало, изпълнени с надежди и очаквания. Каквито и да са икономическите прогнози, колкото и несигурно да изглежда бъдещето за много българи, всеки от нас отправя пожелания за себе си и най-близките си хора. Първият ден на годината народът ни нарича Сурваки. Наименованието идва от обичая..

публикувано на 01.01.25 в 10:45

Изпращаме трудна година и мечтаем за по-добри дни

Отброяваме последните часове на годината - време за анализи и равносметка, но и за планове, стремежи и амбиции за следващите 12 месеца. Казват, че ако си пожелаеш нещо в новогодишната нощ, то ще се случи. За какво бъдеще на България мечтаят политиците? Проверихме в "Посоките на делника".  "Тревожно е забавянето на строителството на новия..

публикувано на 31.12.24 в 11:27