Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Биофермер: Био значи контролирано, чисто и качествено



Гарантирано чиста е продукцията на биомандра “Ръченица“ във врачанското село Костелево, вероятно заради това фермата преди дни бе една от точките, в които бе проведена инициативата на Българска Асоциация Биопродукти и Министерството на земеделието и храните Ден на отворените врати, като завършек на седмицата на биоземеделието. 

В Деня на отворените врати много деца със своите родители посетиха биофермата, за да проследят производствения цикъл. Малките гости се зарадваха на ламата, малкото конче и овцете. Научиха се да лепят етикети и да пакетират кашкавал.

Собственик е Дойчин Ганев- софиянец е, но преди 10 години любовта го отвежда във Враца, където решава, че ще се посвети на биопроизводството. Първо започва да почиства пасища във Врачанско, впоследствие закупува 30 агнета от породата Черноглава Плевенска овца, които отглежда в село Костелево, а през 2018 година прави и мандрата с европейски средства. 

Признава, че биопроизводството за него е начин на живот, защото това е единствената гаранция, че храната е чиста. Затвореният цикъл на производство е единственият начин да успееш да се справиш с реализацията и пазара, казва Дойчин Ганев и недоумява защо животновъдите се страхуват да инвестират в оборудването на мандри.

“В момента мандрата издържа всичко останало... Колегите, които нямат преработка- не им завиждам. Особено биологично- никоя мандра не изкупува биологично мляко... С мярка 4.2 дойде тази възможност, бих посъветвал животновъдите да опитат... Голям е проблемът с доказване на мляко, но трябва да се доказва, за да се взимат субсидии, не може да се дават безцелно пари, не може само да искаш, трябва и да дадеш...“, казва животновъдът. 

По думите му никой не си дава сметка, че биопроизводителите са най-контролирани, а продукцията им е гарантирано чиста. Производството е трудно и не винаги за сектора се взимат правилните решения. Налице е и трудна комуникация с ресорното министерство, което още повече затруднява работата: 

“Хората ще се откажат, много ни проверяват, много ни тормозят... Това, което искат сега- добив от всеки един парцел- не знам как ще стане, за мен това са капанчета да бъдат порязани... За какво ли не ни глобяват...“

Административните тежести и това, че биопроизводителите са на опашката- и по срокове за изпълнение на ангажимантите, и по изплащане на заявени суми, както и нелогичните понякога наредби, с безумни и неизпълними  изисквания, са сред причините, които отказват много от производителите, категоричен е Дойчин Ганев. 

Преминал постепенно през трите сектора- земеделие, животновъдство и преработка, е категоричен, че в животновъдството е най-трудно: 

“Работата не е лицеприятна, проблемът с персонала го има навсякъде, но тук проблемът е, че не можеш да оставиш работата за утре, не може и да претупаш работата, защото ще съсипеш животните.... По минути има какво да се прави, независимо как се чувства персоналът, животното си иска своето...“ 

Младият мъж отглежда по биологичен начин над 400 животни, основно овце и кози, 800 декара са пасищата, които поддържа, доскоро е имал пасища и в община Мездра. Заради естеството на работата, среща трудности с набирането на персонал, но от година и половина казва, че е събрал около себе си достатъчно мотивирани и отдадени на работата хора- 7 на брой, които умеят всичко в комплекса.   

С европейски програми е механизирал работата покрай овцете, а за да е по-рентабилен, в далечните му планове влиза подмяна на породата кози с по-млечни. Казва, че все още не е фактор сред биопроизводителите, но на втората година вече е почувствал, че е един от тях:

“Моята ферма е винаги отворена, всеки може да дойде, познаваме се с повечето клиенти...“ 

Към днешна дата Дойчин Ганев произвежда гарантирано чисти биологични млечни продукти, които намират своите почитатели и във Враца, и на фермерския пазар в София. Продукцията му се продава дори и в Прага... Недоумява как един килограм сирене, произведено по конвенционален начин, може да струва 30 лева и се стреми да поддържа цените на своята биопродукция в средния клас. За биопродуктите има търсене, категоричен е фермерът: 

“Трябва хората да разберат разликата- чист продукт не означава биологичен. Аз, за да съм био- три пъти ме проверяват... При бабите рискът е огромен, дори понякога може да е по-опасно от това в магазина, при което има контрол... Био означава контролирано, проверено- това стои под логото...“

Според Дойчин Ганев биопродуктите все повече намират място на трапезата на българите, но за да се повиши търсенето на чистата храна трябва да се създават навици у децата още в училищна възраст. 

Чуйте повече в звуковите файлове. 

Снимки: Личен архив- моменти от Деня на отворените врати. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Теди Генова, психолог

Теди Генова: Времето насаме е подарък, не бреме

Днес ще си говорим за самотата. Но по-скоро ще си поговорим за нея, като я погледнем от хубавата страна, защото самотата оставя пространство за самоопознаване. Знаете, когато сме сами, имаме повече шанс да се обърнем към вътрешния си свят без външни влияния.  Това е моментът, в който можем да разберем кои сме, какво обичаме, какви са..

публикувано на 24.02.25 в 15:00

Младежи рискуват живота си заради опасно предизвикателство

ТикТок и други социални медии са въздействащи върху младежите, които често търсят популярност и начин да се харесат на своите връстници. Почти ежедневно в такъв тип платформи добиват популярност екстремни предизвикателства, които насърчават опасно поведение сред младите хора. Такова предизвикателство, нашумяло в последно време, е прекомерната..

публикувано на 24.02.25 в 14:00

Започва Седмицата на професионалните умения в област Видин

От днес, 24-ти до 28-ми февруари, започва  Седмица на професионалните умения , която е инициатива на Европейската комисия. Това е нещо, което се прави за първи път през 2016 година и с времето се утвърдило като важна кампания. Целта е да популяризира професионалното образование и обучение като кариера и път за учене. Много хора не осъзнават..

публикувано на 24.02.25 в 12:00
Офицерите от 138 Болховски полк, участвали в Руско-турската война 1877 – 1878 година.

Отбелязваме 147 години от освобождението на Видин

Преди 147 години Видин е освободен от османска власт. Този исторически момент се случва след дълга и тежка борба, водена от различни народи в региона, които искат да се освободят от османското иго.  Въоръжената борба на балканските народи от периода 1875-1876 година допълнително засилва кризата, която вече е обхванала Османската империя...

публикувано на 24.02.25 в 11:36

В „Музикална зона“: Елвис и Присила Пресли- една звездна, но болезнена любов

  Елвис Пресли е добре познат както на по-старите поколения, така и на младите. Той е икона от света на музиката и животът и смъртта му винаги са предизвиквали огромен интерес. Дори десетилетия след неговата кончина почитателите му не могат да приемат ранната му смърт и начина, по който си отива от този свят. Не по- малък интерес предизвиква..

публикувано на 24.02.25 в 09:00

"Неделник" от 23 февруари 2025 година

"Неделник" е тук. Личното тефтерче на Васил Левски се смята за една от светините на нашето национално Възраждане. В този автентичен документ можем да открием не само Апостола на свободата в ролята му на революционер, на комитетски деец, на конспираторa, който замисля нелегална мрежа, която трябва да сложи край на чуждото господство, но..

публикувано на 23.02.25 в 13:55

Да правим добро с вяра, за да наследим Божието царство

Неделята, която отбелязваме днес е   Неделя Месопустна . "В името на Отца и Сина, и Светия Дух! В днешния неделен ден ние си припомняме всичко, което Господ е казал за Страшния, за последния Негов Съд, затова и тази неделя на езика на църковния Устав се нарича Неделя за Съда . Съдът е непременно условие за изява на..

публикувано на 23.02.25 в 08:00