Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шоколадът е просто любов

шоколад



7 юли е Световният ден на шоколада. Това сладко изкушение се появява в Европа през далечната 1550 г., когато от Америка е внесен за пръв път шоколад в Испания. Ацтеките са тези които са открили свойствата на какаовите зърна. За тях шоколадът бил "храна на боговете" и според древните обичаи го свързвали с плодовитостта на жените. Едва в началото на ХХ век шоколадът започва да се произвежда в големи количества и става достъпен за всички хора. В България първият шоколад е произведен през 1901 г. в София от Велизар Пеев, който учил занаята в Париж. През 1924 г. той създава и първата шоколадова фабрика в Своге с близо 300 работници и над 170 машини. 

За сладкарката Симона Манджукова от Видин шоколадът е основна съставка, с която изработва всекидневно сладки изделия. Тя започва от скоро да прави и шоколадови бонбони. 

"Тънкостите при работата с шоколад са доста. Доста е и трудничко честно казано - температурата в стаята, температурата на шоколада, самото топене - дали на водна баня, дали по някакъв друг начин...  но мисля, че с времето, с работата се усвояват и се научават и много други неща, и не винаги има правила, които важат задължително. Понякога излизат някакви други неща, които стопират или помагат в процеса на работа. Някакви неща, които не си знаел, че се правят или не го пише никъде... Тайната на вкусния шоколад е в самата съставка на шоколада, в какаото... Повечето хора предпочитат млечния, въпреки че за мен черния е по-вкусен и по-полезен, разбира се. Въпреки че аз най-обичам белия... той е по-труден за работа, по-специфичен е. В него има повече масло и то малко пречи на гладката работа."

Нямаше как в Световния ден на шоколада да пропусна да попитам и видинчани обичат ли шоколад, под формата на какво и как влияе на настроението им?

"Обичам много... Не много, значи обичам, но ми е противопоказано... Кой не обича?!?... Да, много обичам шоколад... Не обичам... Много, то си ми личи... Обожавам шоколад - това е най-сладкото удоволствие, което човек може да причини на себе си... И натурален, и като сладоледче и в сладкиши... Под формата на блокчета... всякакъв шоколад... Просто шоколад... Вафлички и бисквитки... Ако може шоколадът да е шоколадов, обвит в шоколад, пълен с шоколад и обграден с много шоколад... Когато съм нервна ми се яде шоколад... Чувствам се по-добре... Много добре ми действа... Чувствам се задоволена... По принцип ми действа на настроението по всякакъв начин. Ако съм весела ме прави още по-весела, ако съм тъжна ме прави весела, ако ми е все тая ме прави пак весела. Шоколадът просто е любов."

Няма как повечето хора да не обичат шоколадът, след като никога преди природата не е концентрирала такова богатство от ценни хранителни вещества в такова малко пространство, както когато го е сторила с какаовото зърно. Това сладко изкушение е събрало в себе си, освен вкус и ухание, но и емоция - защото шоколадът е емоция!  

"Живот без шоколад е живот, в който нещо липсва." Марша Колмън Мортън.

Чуйте повече по темата в прикачения файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МРРБ ще инспектира ремонта на булевард "Панония"

Община Видин не носи вина за бавното темпо на голяма част от инфраструктурните обновления на територията на крайдунавския град. Тази теза аргументира на днешното заседание на Общинския съвет градоначалникът Цветан Ценков . В дневния ред присъстваха 32 точки, като по-голяма част от тях  бяха предложения за продажба на жилища и имоти общинска..

публикувано на 15.04.25 в 16:57

Ученици от Видин на първо място в Национално състезание по приложна електроника

Лъчезар Ценков и Симеон Герасимов от 10.В клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се изкачиха на върха в Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“, проведено в град Банско.  Двамата заеха първите места в отборното класиране за цяла България, а Симеон заслужено..

публикувано на 15.04.25 в 14:30

Видинчанка с престижна награда

Видинчанката  Десислава Николова бе отличена с престижната награда "Бранд на годината", в категория, част от Националните награди "Класция Бг".   Отличието е във връзка с нейния бранд, предлагащ уникални чанти за всички онези дами, които не се притесняват да покажат себе си, да бъдат по-различни и нестандартни. Победителите в конкурса са избрани от..

публикувано на 15.04.25 в 13:35

Събират се средства за православния храм в Кунино

Продължава дарителска инициатива за ремонт на вековната църква в село Кунино. Православният храм  "Свети Николай" се нуждае от нов покрив.  Преди две години  се създава и Сдружение "Православен храм Свети Николай -Кунино", чиято основна цел е да се събират средства за възстановяване на църквата. Необходимата сума за извършване на..

публикувано на 15.04.25 в 13:00

Технологично изложение отваря врати във Враца

Враца ще бъде домакин на първия по рода си Технологичен фестивал. Датата е 16 април, а мястото е Младежкия дом в града.   Събитието е организирано съвместно с Общината и бизнес медията lider.bg , предоставяща актуални икономически, технологични, научни и бизнес новини. За първи път на едно място ще бъдат водещи технологични компании,..

публикувано на 15.04.25 в 12:00

платена публикация
Сладкарница "Захарният свят" навърши една година!

Преди точно една година, на уютната уличка " Папуджийска, 3"  във Видин, се роди едно малко магично кътче, което пренесе вкусовете на Италия в сърцето на Северозапада. Това е “ Захарният свят ” – мечтата на  талантливата сладкарка Милена Вълкова , превърната в реалност.  Една година по-късно празнуваме заедно с нея първия рожден ден на..

публикувано на 15.04.25 в 09:42
Теди Генова, психолог

Как да различим градивната от разрушителната критика

В рубриката "Психолог на помощ" днес ще поговорим за критиката , която, знаете, е неизбежна част от живота - независимо дали идва от близки, колеги, учители, или напълно непознати. Въпросът не е дали ще бъдем критикувани, а как ще реагираме на това. Правилната реакция е ключ към личностно израстване, емоционално здраве и устойчивост...

публикувано на 14.04.25 в 16:30