Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадът е просто любов

шоколад



7 юли е Световният ден на шоколада. Това сладко изкушение се появява в Европа през далечната 1550 г., когато от Америка е внесен за пръв път шоколад в Испания. Ацтеките са тези които са открили свойствата на какаовите зърна. За тях шоколадът бил "храна на боговете" и според древните обичаи го свързвали с плодовитостта на жените. Едва в началото на ХХ век шоколадът започва да се произвежда в големи количества и става достъпен за всички хора. В България първият шоколад е произведен през 1901 г. в София от Велизар Пеев, който учил занаята в Париж. През 1924 г. той създава и първата шоколадова фабрика в Своге с близо 300 работници и над 170 машини. 

За сладкарката Симона Манджукова от Видин шоколадът е основна съставка, с която изработва всекидневно сладки изделия. Тя започва от скоро да прави и шоколадови бонбони. 

"Тънкостите при работата с шоколад са доста. Доста е и трудничко честно казано - температурата в стаята, температурата на шоколада, самото топене - дали на водна баня, дали по някакъв друг начин...  но мисля, че с времето, с работата се усвояват и се научават и много други неща, и не винаги има правила, които важат задължително. Понякога излизат някакви други неща, които стопират или помагат в процеса на работа. Някакви неща, които не си знаел, че се правят или не го пише никъде... Тайната на вкусния шоколад е в самата съставка на шоколада, в какаото... Повечето хора предпочитат млечния, въпреки че за мен черния е по-вкусен и по-полезен, разбира се. Въпреки че аз най-обичам белия... той е по-труден за работа, по-специфичен е. В него има повече масло и то малко пречи на гладката работа."

Нямаше как в Световния ден на шоколада да пропусна да попитам и видинчани обичат ли шоколад, под формата на какво и как влияе на настроението им?

"Обичам много... Не много, значи обичам, но ми е противопоказано... Кой не обича?!?... Да, много обичам шоколад... Не обичам... Много, то си ми личи... Обожавам шоколад - това е най-сладкото удоволствие, което човек може да причини на себе си... И натурален, и като сладоледче и в сладкиши... Под формата на блокчета... всякакъв шоколад... Просто шоколад... Вафлички и бисквитки... Ако може шоколадът да е шоколадов, обвит в шоколад, пълен с шоколад и обграден с много шоколад... Когато съм нервна ми се яде шоколад... Чувствам се по-добре... Много добре ми действа... Чувствам се задоволена... По принцип ми действа на настроението по всякакъв начин. Ако съм весела ме прави още по-весела, ако съм тъжна ме прави весела, ако ми е все тая ме прави пак весела. Шоколадът просто е любов."

Няма как повечето хора да не обичат шоколадът, след като никога преди природата не е концентрирала такова богатство от ценни хранителни вещества в такова малко пространство, както когато го е сторила с какаовото зърно. Това сладко изкушение е събрало в себе си, освен вкус и ухание, но и емоция - защото шоколадът е емоция!  

"Живот без шоколад е живот, в който нещо липсва." Марша Колмън Мортън.

Чуйте повече по темата в прикачения файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 3 ноември 2024 година

Позната, непозната и мистична е историята ни. Заповядайте да послушате историите в "Неделник" . Те също ще ви развълнуват. Днес - 3 ноември, е Денят на българския художник . На тази дата се отбелязва църковния празник в памет на свети Пимен Зографски. Той е обявен за покровител на българските художници. Срещам ви с един прекрасен..

публикувано на 03.11.24 в 15:08

Бедните и смирените

Във Петата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към една картина, към един разказ, който показва колко е преходен нашият живот и че това, което остава е човешката доброта и любов.  Днешното евангелско четиво предава притчата за богаташа и бедния Лазар. В тази Своя притча Господ Иисус Христос..

публикувано на 03.11.24 в 08:00

Видинско читалище участва в проучване за нагласите на младите европейци

Видинското читалище "Светъл ден - 2009" заедно с организации от още три държави - Румъния, Словакия и Унгария, участва в проучване доколко Европейската стратегия за младежта се свързва с младите хора в Европа. В допитването са включени 1403-ма младежи на възраст между 18 и 24 години. Проучването, което е част от инициативата eSAT, е публикувано в..

публикувано на 01.11.24 в 15:44

Величественият Айвари

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещаме със Симона Славейкова и нейното куче Айвари . Той е порода ши цу и е на 5 години.  Ши цу е тибетска порода и е известна още като "императорското куче", защото много често са били подарявани на владетелите в Китай.  Айвари е изключително наблюдателен и едно от любимите му занимания е да седи..

публикувано на 01.11.24 в 15:05

На визитация в "Общинска болница" с д-р Йордан Иванов

Точно преди пандемията от covid-19 една общинска болница някъде на брега на Дунав и на ръба на българския Северозапад се бори за оцеляване в мъртвата хватка на абсурдни разпоредби и непонятни стандарти. В Северозапада по принцип оцеляването е обичайното състояние на хора и институции, поради което местните са го превърнали почти в изкуство...

публикувано на 01.11.24 в 14:00

Красота под смола: Как природата се превръща в изкуство

Днес в рубриката "Професия хоби" ще ви запознаем с един необикновен начин да запазим красотата на природата завинаги - капсулирането на естествени елементи в нежни бижута от епоксидна смола .  Мадлен Рачева от Видин се занимава с това изкуство, което е повече от хоби - то е магичен процес на съхраняване на най-красивите моменти..

публикувано на 01.11.24 в 13:00

Инициативата "Млад благотворител" подкрепя каузи на ученици

За осма по ред година инициативата "Млад благотворител" подкрепя доброволчески каузи на ученици. Конкурсът се организира от фондация "Благотворител" . Той е за благотворителни инициативи на ученици от 8-и до 12-и клас, като те сами избират идеята, обясни председателят на фондацията Станислава Рашева . Седем от предложенията ще бъдат подкрепени..

публикувано на 01.11.24 в 12:55