Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шафранът- алтернатива при променящия се климат в България

Снимка: Юлия Василева, личен архив


Във Видинско има условия за отглеждане на шафран. До този извод стига Юлия Василева, която в дисертацията си изследва териториите на България по степен на пригодност за отглеждане на най-скъпата подправка. Юлия е родом от Видин, до 7 клас учи в училище "Любен Каравелов", от 1999 година живее в София, там завършва и висшето си образование, в момента е докторант съм в Софийски университет, катедра Географски информационни системи. Интересът към изследването идва след интереса й към подправката, която тя употребява в кухнята:

"Един ден любопитството ми се събуди да проверя дали случайно в България не се отглежда шафран. Открих, че се отглежда с цел по-голямо производство и търговия най-рано 2009-2010 година. Шафрановият минзухар /Crocus sativus/, е различен от есенните минзухари, които виждаме по поляните. Цъфти октомври-ноември. Той е с по-широка екологична пластичност - издържа много на суша, почти не изисква поливане. Полива се от септември натам, когято започва да влиза в активна фаза. През останалото време, от началото на пролетта, до септември, е във фаза покой. Зимно време може да издържа до минус 20 градуса, лятото понася високи температури- културата се отглежда в Иран, Пакистан, Индия, Средиземноморието, а климатът там е доста по-горещ..."



Шафрановият минзухар не е претенциозен, а промяната в климатичните условия в последните години нареждат страната ни сред подходящите за шафранови насаждения. Отглеждането му в България започва като алтернатива на тютюна, а сред най-важните условия са топлина и подходяща почва. Предпочита по-рехави, песъкливи почви, аклиматизира се и вирее добре и на глинести, каквито са черноземите в Дунавската равнина. Хубаво е обаче теренът да е с лек наклон, за да не се задържа влага, както и площите да са с южно изложение, защото слънцето благоприятства неговия растеж и цъфтеж...

Няма официални данни колко са производителите и на какви декари се отглежда шафран, защото, както във всеки сектор на земеделието, и тук има няколко асоциации и сдружения. Факт е обаче, че най-големите площи със шафран са в района на Кърджали, но заради непретенциозността на растението и богатото почвено разнообразие у нас, почти във всяка точка на страната ни има посеви- не прави изключение и област Видин. 

Добре е луковичките да се закупят от лицензиран разсадник, заради по-бързата аклиматизация, засаждат се в редове, на около 10 см. дълбочина. Не е проблем да бъдат засадени и в летните месеци, растението издържа както на ниски температури, така и на суша, но е добре преди цъфтежа да се полее... 

Като всички останали растения  и шафранът има неприятели- сляпо куче и малки голи охлюви- това е проблем, защото не може да се пръска с никакви хербициди- те биха оказали влияние на качеството на шафрана. Най-трудоемко си остава  събирането на цветчетата, защото там всичко е ръчно, казва Юлия Василева:

"Това е най-трудоемката работа, която и до ден днешен, след толкова хиляди години на отглеждане на тази култура, беритбата си остава абсолютно ръчен труд... Това оправдава високата цена на подправката, както и факта, че растението съдържа над 150 летливи вещества, има изключително богат химичен състав..."   

Важна е технологията на изсушаване, важно е да се получи сертификат за качество, не по-маловажна е и реализацията на продукцията. Към момента асоциациите не се ангажират с намирането на пазар, но се стараят да помагат на своите членове.

Наричат шафрана "червеното злато" и това не е случайно, казва Юлия Василева:

"Заслужил си е името, първите следи от шафрановия минзухар в човешката цивилизация са преди около 50 хиляди години. Използвали са багрилото му в направата на пещерни рисунки. Друг любопитен факт е, че това растение генетически не се видоизменя и на този етап не може да бъде генномодифицирано... Неподатливо е на чужда намеса, ако в някакъв момент се получи някаква мутация, тя ще е на абсолютно случаен принцип, няма да е резултат на човешка намеса. На този етап науката не може да му повлияе- това е хубаво, защото растението си остава автентично. Това, което зависи от хората, е да осигурят едни много добри до отлични условия, за да получат едни много добри до отлични резултати..."   

Иран, Испания и Италия са водещи производители на шафран, но според проучванията, заради климатичните изменения ще дойде време, когато в тези държави няма да има производство, защото шафранът е зимно растение, обича минусови температури, каквито там няма. Ще стане ли България лидер в производството шафран, това времето ще покаже. А отглеждането на качествен шафран би осигурило добри доходи на всеки, който има търпението да обработва уханните цветчета едно по едно. 

Шафранът е една от най-скъпите подправки за кулинарията, използва се във фармакологията и козметиката- но за това ще стане дума в някое друго предаване. 


Колко луковички се засяват на един декар площ и какво количество може да се добие, както и каква е цената на шафрана- чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 17 ноември 2024 година

Първо ще разтворим книгата „Измерения на болката“ . Това са разкази на ужасите от доста интересни автори. Елена Павлова е един от тях и срещата ни е с нея. Наследството на бележити сънародници събира като родова памет програмата "Неразказаните истории на българите" . МОН провъзгласи първи резултати от най-мащабна си програма за ученици..

публикувано на 17.11.24 в 12:31

Времето лети толкова бързо, защо да умираш?

В Деветата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към това, щото всеки един от нас да проумее преходността на този свят, да се обърне към Вечния Бог и приемайки Го в сърцето си, да придобие вечността и блажения живот. Чрез притчата за безумния богаташ, която днес четем, ни се дава за разберем, че всичко на..

публикувано на 17.11.24 в 08:00

Да проверим дали всичко, което търсим, се крие в библиотеката

„Какво търсите?“ С този въпрос посреща всеки читател най-необикновената библиотекарка в Токио Саюри Комачи. Тя, разбира се, не е просто библиотекарка. Саюри Комачи е прочела всяка книга в библиотеката на Общинския център „Хатори“, но силата ѝ е в способността да чете в душите на хората. Прави го с лекотата и прецизността, с която изработва фигурки..

публикувано на 15.11.24 в 16:45

Отбелязваме Европейския ден на музикотерапията

В Европейския ден на музикотерапията, 15 ноември, говорим с Любомир Гешковски, музикотерапевт в Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Зорница” във Враца. Разказва, че това е един много специален нов способ за въздействие. Води до подобряване на състояния, както и на реакции и възможности. В дневния център работи по собствена система за..

публикувано на 15.11.24 в 15:54

От страст към професия - как Мария превърна любовта към сладкарството в своя мисия

За днешната гостенка може да се каже, че за нея сладкарството е нещо повече от страст . Тя буквално израства, правейки торти от 15-годишна. Днес тя е на 32 и не може да си представи живота без правенето на сладки изделия. Първоначално го прави непрофесионално, но от три години това е нейната професия. Мария открива нейния сладкарски цех и го..

публикувано на 15.11.24 в 15:00

Живот, изпълнен с любов: Котето Мими, което получи втори шанс

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви разкажем една малко по-различна история. Една история с щастлив край. Историята е много дълга и са замесени много хора. Една среща между котето Мими със Силвана .  Силвана е израснала, заобиколена от много животинки и нейната любов към тях е неизмерима. Един ден, преди повече от 2 години, тя..

публикувано на 15.11.24 в 14:00

В Деня на четенето с призив: Нека четем всеки ден

След изключително успешното първо издание на инициативата Ден на четенето през 2023 г., в която се включват близо 180 000  участници от страната и чужбина, хиляди вдъхновяващи събития и основаване на Националния пакт за четенето, днес тя се завръща, за да обедини граждани, институции и представители на бизнеса около една обща цел. Организаторите..

публикувано на 15.11.24 в 13:00