Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как една колумбийка ще празнува Коледа във Видин

Снимка: личен архив



Започна подготовката за посрещането на Бъдни вечер и Коледа. Понеже знаем какво се поднася на българската празнична трапеза, ни беше любопитно какви са традициите в други държави. Затова днес ще ви срещнем със Сандра Серна от Картаго, Колумбия. Тя живее в България от осем години, две от които във Видин. Омъжена е за видинчанин. 


Тя поднася на тяхната коледна трапеза колумбийски ястия. В Колумбия традиционно се приготвя сладкиш а натиля", който се сервира с "бунюелос". "Натиля" е като торта от нишесте, слага се канела, може и кокос, в различните региони я приготвят по различен начин. "Бунюелос" са като нашите мекици, но по-малки. Двете се сервират задължително заедно. Можеш да ги намериш на всеки ъгъл в Колумбия, те са най-разпространеното нещо, разказва Сандра:




"Всеки приготвя "натиля" и "бунюелос" за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. След което по традиция ги подаряваме на близки, приятели, съседи... Всеки подарява своите на другия. И имаш да ядеш от тях до средата на януари... Колумбия е много голяма държава, в която всеки регион има своите традиционни местни ястия. В моя регион едно от най-популярните блюда е амалес". Това е едно ястие, което ми напомня на вашите сарми. Но ние не ядем обвивката, която не е от зелев или лозов лист, ами бананов. Той не се яде. Използва се само, за да се сготви и задуши плънката, която е на пластове – редим полента, запържен лук с чесън и подправки, след това слагаме три вида месо - пилешко, свинско и телешко, после отново ред от лука, слагаме и картоф, морков, грах и пак полента. Накрая се завива добре в банановия лист и се завързва с конци, за да не изпада плънката и се вари дълго време на много бавен огън. Друго типично ястие, което приготвяме е "ла лечона" или пълнено прасенце с ориз, грах, нахут и много от самото свинско месо. Отново се пече много време на ниска температура, за да стане крехко. Но това се готви, ако имаш много гости, цялата фамилия – защото е много трудоемко."




Понеже в Колумбия през декември е топло, това им позволява да са навън на улицата и да правят по-различни неща на празника:


"Да, определено климатът в Колумбия, по време на Коледа, допринася за хубаво настроение. Топлото време предразполага за една вечна фиеста. Хората се събират и празнуват много. Повечето хора там живеят в квартали с къщи, а не с блокове и заедно украсяват улицата, на която живеят. Събират пари, колкото и да са бедни и всеки слага лампички, рисува по асфалта. Дори има една традиция, всяка година по радиото обявяват конкурс за най-красива украсена улица и след това има победител, който печели парична награда. Друго интересно нещо е, че във всеки по-голям колумбийски град през целия декември, се обособява голямо пространство, например някой парк, който се украсява като истинска коледна вълшебна приказка. Там хората могат да ходят да прекарват времето си заедно, да се разхождат, да хапват, да пийват. Това впоследствие се е превърнало в голяма туристическа атракция и хора от цял свят идват, за да посетят тези паркове", разказва Сандра.




Във всяка държава има някакво ястие, което е задължително да присъства на коледната трапеза. Например за скандинавците това е бутът от елен. Финландците пък си похапват шунка, горчица и хляб, както и гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи. Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка. Панетоне и пандоро са типични за Коледата в Италия. Бакалао- за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. "Ахо бланко", което е супа с бадеми, е типична за коледното меню, особено в Южна Испания. Патица с картофи и зелеви листа е характерна за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия. "Кутята" е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и САЩ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.


Всяка страна си има и нейните традиции, които спазва по време на коледните празници. Българите имаме баница с късмети или питка с паричка, сурвакаме, в Италия, например, трябва да си слагат червено бельо (това го правят и в Колумбия), освен това задължително е да си с чисто нови дрехи. Родителите слагат пари в джобовете на децата, за берекет през новата година. А точно преди 12 часа, когато се отброяват последните секунди до полунощ, трябва да изядат 12 гроздови зърна, колкото се месеците. Прави се за здраве. А ако искаш да пътуваш повече през новата година, то тогава, трябва да излезеш навън и да тичаш с два куфара. Всички на 31-ви чистят дома си. Вярват, че по този начин "ще измият" лошото, което се е случило през годината. А за да изгонят всички злини и негативизми, правят кукла от дрехи, който пълнят с пелети и го изгарят точно в полунощ. Всеки има такава пред дома си или на улицата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински ученици се включиха в Световната седмица на предприемачеството

Във Видин ученици представиха свои идеи за бизнес, които са готови да намерят приложение. Така те се включиха в събитията от Световната седмица на предприемачеството , които у нас се провеждат по инициатива на неправителствената организация Джуниър Ачийвмънт за 17-а поредна година. Акцентът в Световната седмица на предприемачеството..

публикувано на 19.11.24 в 16:10

Ученици от гимназията във Владимирово организираха базар с кауза

Благотворителен базар, в помощ на младеж от Брусарци , организираха в Професионална гимназия по транспорт в село Владимирово. За набирането на средства за момчето научават от фейсбук страницата на кампанията, каза за Радио Видин заместник-директорът   Галина Миланова : "Спонтанно решихме да се включим в тази кауза за момчето, което е на..

публикувано на 19.11.24 в 13:33
Снимка: Център за спешна медицинска помощ по въздуха

Хеликоптерна база за медицински нужди ще строят в Габровница

Вертолетна база ще бъде изградена край село Габровница, област Монтана. Министерството на здравеопазването е отправило инвестиционно предложение към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, в него се предвижда изграждане на хангар и вертолетно летище за нуждите на спешна медицинска помощ по въздух, информира Алексиния..

публикувано на 19.11.24 в 12:57

Как ще бъдат използвани парите, дарени от българи в Чикаго

Българи от Северозападна България в Чикаго , САЩ, събраха сумата от 3000 долара н а ежегодна среща, която има за цел да подпомогне отделни културни инициативи. Средствата бяха  предоставени на три читалища във Видин, Враца и Монтана. Идеята за благотворителните инициативи на българската общност в Чикаго се заражда след пандемията, каза за..

публикувано на 19.11.24 в 12:18
Училища за пример 2021

"Заедно в час" търсят новите 40 училища за пример

До 5 декември училищата в Северозападна България имат възможност да кандидатстват и да се включат в обучителната програма „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“.  Това е двугодишна инициатива за професионално развитие на училищни екипи. Програмата е структурирана като цялостно обучително преживяване. Тя включва два големи допълващи се..

публикувано на 19.11.24 в 12:00

Бариатричната хирургия - най-ефективният метод при болестно затлъстяване

Бариатричната хирургия е най-силният и най-сигурен метод за лечение на болестното затлъстяване. Това каза сертифицираният бариатричен хирург д-р Спас Иванов , който работи в столична болница, но периодично провежда консултации във Видин. По думите му 1,5 милиарда души в световен мащаб са с наднормено тегло, като повече от 200 милиона са със..

публикувано на 18.11.24 в 16:35
Проф. Любомир Спасов и Памела от Кула след трансплантацията преди 20 години.

20 години от първата чернодробна трансплантация в България

На 18 ноември се навършват 20 години от първата чернодробна трансплантация в България. Извършва я екипът на проф. Любомир Спасов от Университетска болница "Лозенец" в София. Спасен е животът на 7-месечната Памела от град Кула, Видинско. Операцията продължава близо 15 часа, като на Памела е присаден половината черен дроб на баща ѝ.  20 години..

публикувано на 18.11.24 в 16:01