Емил Георгиев е на 36 години и е от Видин. Разбира още от ранни детски години, че кулинарията е неговата страст. Именно това е причината да се запише в кулинарна паралелка за средното си професионално образование. Днес той е един от малкото в неговия клас, който продължава да се занимава с готварство. От 16 години практикува професията готвач, като трупа опит в много държави в Европа - Германия, Чехия, Кипър, Италия. Но един ден решава да се завърне окончателно във Видин и от 6 години управлява успешно ресторант. Казва, че ако трябва да се върне назад, би избрал отново професията готвач.
"Това е моята страст, тогава реших, че ще запиша готвач и ще го работя това в бъдеще. Нямах най-голям учител, нямах някой, който да го сложиш като идол в работата ми. Учех се от най-различни готвачи в различни държави. От всеки един съм откраднал нещата, които аз харесвам в занаята".
Опитът, който трупа Емил извън България, е ценен за него. Той споделя, че професията готвач е трудна, изисква доста нерви и време в личен аспект.
"Зависи от обекта - от ресторанта, хотела и т.н. Някои започват в 4 сутринта, други започват в 4 след обяд, при всеки един е различен денят. Всеки ден си правите заготовки, преглеждате хладилници, обсъждате новото меню, ако има ново меню, преглеждаме си резервациите и се започва. Има няколко изтощителни неща в тази професия- повечето от готвачите, да кажем 90% може би от тях, са всяка вечер на работа. Работи се по 12 часа, почивни дни няма. И реално погледнато, нямаш вечеря вкъщи или навън. При теб всичко е свързано с работата. Готвиш за всички други, а ти ядеш на крак".
В готварството има много творчество, споделя Емил:
"За да го предадеш на другите, за да ги обучиш в работата като главен готвач и да покажеш на другите готвачи, ти все едно ги учиш на творчество, да творят нещо. А това не е толкова лесно".
Емил има няколко помощници в кухнята.
"Без тях не може. Готвачът организира работата, това най-вече е идеята на главния готвач. Да организира цялото производство на продукцията и от там нататък и готви, естествено. Имам готвач за студена кухня, за топла, за пици, за всеки един отдел".
Емил няма любим отдел в кухнята. Обича да прави както предястия, така и основни ястия, пици и десерти. Вдъхновението за направата на ястията, които Емил предлага в ресторанта си през последните години, черпи от старите български рецепти на бабите в Северозападния край:
"Опитвам се да съчетая техните рецепти с иновативната кухня, която горе-долу мисля, че в момента в града се получава доста добре. Повечето хора си спомнят тези рецепти, запазени са в техния ум. Всеки готвач, като го питат коя е най-вкусната манджа, която е в твоето съзнание, казва, че това е манджата на мама и на баба".
Изграждането на менюто в един ресторант е сложен процес:
"Доста е сложно, понеже взимаш доста фактори - какъв е капацитета, как ще работи ресторанта, колко готвачи има, колко е голяма кухнята и т.н. Но по принцип тенденцията през последните години е, колкото по-малко, толкова по-добре. При по-малките менюта има повече качество и всичко е прясно. Ми при мен са около 5-6 предястия, 5-6 салати, 5-6 основни и 3-4 десерта. Имам допълнително меню, което се сменя почти ежеседмично, то е в зависимост от сезонните продукти, в зависимост от новите идеи, които сме "откраднали" от някоя баба от селата".
Емил е участвал в редица кулинарни състезания. Едно от които "Балканска олимпиада по кулинария" през 2016-та, където печели 3-то място, сред участници от 18 държави от цял свят. Първоначално това състезание е било между балканските страни, след това обаче става международно и въпреки това запазва името си.
Слушатели на Радио Видин ни сигнализираха за драстично увеличение от около 300 процента на наемите на общинските жилища в град Видин. На територията на област Видин има над 400 общински жилища. В тях са настанени хора, отговарящи на определени критерии: хора с починали близки, многодетни семейства, самотни родители, хора, изпаднали в..
По повод днешния Световен ден на риболова в студиото на Радио ВИДИН гостува Иво Вълов, председател на Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". За него риболовът е много повече от хоби. Още от дете има влечение към въдицата. От 15-16-годишен започва да се занимава по-сериозно с риболов. Често от клуба организират различни инициативи за деца...
Жители на Мездра настояват да се осигури достъп до два квартала и вилна зона при модернизацията на международния път Е-79 в района. Иван Георгиев е сред засегнатите граждани. По думите му стигането до имотите е затруднено заради изграждането на нов пътен възел в землището на Мездра и село Крета, който ще обслужва изграждащия се скоростен път..
Как едно гражданско сдружение може да помогне за съживяването на Северозапада? За мисията на „Кауза Северозапад“ говорим с Теменужка Цветкова и Боян Аврамов от неправителствената организация. Сдружението е учредено през август. Екипът е от експерти и професионалисти в различни области, каза председателят Теменужка Цветкова. Наскоро..
Осемнайсет години от създаването на Вокална група "Пъстренец Jr." към Младежкия дом в Монтана се навършват днес, 21 ноември, в Деня на християнското семейство. Подбраната програма е пъстра и включва изпълнения от най-малките певци, които са 7-8-годишни, през утвърдени солисти, печелили награди от престижни конкурси, до гост-изпълнители –..
През 1981 г. излиза албумът "The Dude" с участието на редица студийни музиканти. Номиниран е за 12 награди "Грами", спечелвайки три. Наистина Куинси Джоунс може да бъде наречен "обединител" сред музикантите и нациите, както казва за него Джо Байдън, визирайки супергрупата USA for Africa, която с протекцията на Джоунс създава благотворителния сингъл..
Брокери отчитат покачване на стойността на имотите в Северозапада. Цените на годишна база във Враца се покачват със 17.5%, във Видин - с 22.6 на сто, в Монтана - с 20.6%. В София, където търсенето на жилища е най-голямо, годишният ръст е 6.9 на сто. Според едни експерти, поскъпването на имотите в Северозапада вероятно е следствие на..