Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лятото е време за... леки храни

Снимка: Колаж на Радио Видин

Лятото е любимо време от годината, което почти всеки чака с нетърпение. Слънце, приятни емоции, пътешествия, морски и планински почивки са само част от нещата, с които свързваме лятото. Всеки сезон обаче си има и своите сезонни храни. Храната през летния сезон се отличава с най-голямо разнообразие и с отличен избор на пресни плодове и зеленчуци. Кои са най-подходящите храни по време на летните горещини? Това попитахме Николай Николов, главен готвач в известно видинско заведение за хранене.

"Една от най-известните летни храни подвид на супа е таратора. Има и други като киселец. Те са на една и съща основа, само че за едното използваш студена вода, а другото кисело мляко. Месата са изключени. По-голямата част е хубаво да бъдат изключени, но без тях не можем, така че по-добре да наблегнем на пилешкото месо, защото е по-леко като храна и общо взето през лятото трябва да консумираме по-леки храни, не мазни и по възможност постни. Една от най-известните манджи е Миш-маш. Също така тиквичките, като им е сезона. По принцип по нашия край ние го наричаме лютеница, но то пак може да мине към манджите - печени кълцани чушки с яйца и сирене. Лятото, това са моите предпочитани храни, които аз консумирам. Супите като испанското гаспачо, което е доста богато на вкус и аромат. Морските дарове също са по-благоприятни за консумация през лятото, защото също не са толкова тежки и мазни.  Десерт, той сезона на ягодите мина, но има и други плодове. Кисело цедено мляко с някакъв плод, колкото се може по-сладък, за да не използваме изкуствени консерванти като захар, е най-добрият десерт за децата. Праскови, диня, пъпеш може да се консумира като десерт. Най- важното - да е сезонно!"

Попитахме видиначани, коя е любимата им лятна храна и какво обичат да похапват през летните горещини.

"Таратор, пържени картофки, тиквички... Избягвам пърженото, повече в шпората печено... Таратор, по-леките храни... Дините, но то не е манджа. Обичам задушени картофи, тиквички. През лятото почти не консумирам месо... Чушки с доматен сос... Единствено сладолед... Оооо, домати, краставици, няма значение... Салата домати, краставици, и сирене... Всички такива неща свързани със зеленчуци са любима лятна храна... Таратор, тиквички пържени на кюфтета... Предимно плодове и зеленчуци и по- леки храни... Пържени домати... Пържола, с меко уиски така да пиеш, е страхотно."

Около 400 грама пресни плодове и зеленчуци е хубаво да се приема в летните жеги, казват диетолози. Зелените листни зеленчуци допринасят значително за нашата хидратация, тъй като имат високо съдържание на вода. В допълнение, те се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, което е идеално за горещ летен ден. Консумирането на нещо горещо през топлия летен ден може да не ви се струва много добра идея, но всъщност е от полза за регулиране на телесната температура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ледниците във фокуса на Световния ден на водата

На 22 март ще отбележим Световния ден на водата. Темата на Световния ден на водата тази година е "Опазване на ледниците".  На фона на проблема с безводието от минала година съществува трайна тенденция към поява на водни дефицити, каза проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН, част от екипа на..

публикувано на 20.03.25 в 16:30

Предстои ремонт на камбанарията в Комощица

Камбанарията в двора на църквата в село Комощица, община Якимово предстои да бъде ремонтирана. Това се налага защото покривът на над 10-метровата кула, в която се намира камбаната е в лошо състояние, обясни за Радио ВИДИН кметът на населеното място Росен Илиев. Той допълни, че на самата църква "Света Петка" преди години е извършен ремонт и сега е..

публикувано на 20.03.25 в 15:55

Северозападът ще отбележи "Седмицата на гората"

Всяка година в първата пълна седмица на месец април се отбелязва празникът на лесовъдите - "Седмица на гората". Тази година се навършват 100 години от неговото първо честване.   На 12 април 1925 година Министерство на народното просвещение и Министерството на земеделието и държавните имоти официално регламентират Празник на залесяването, който..

публикувано на 20.03.25 в 15:50

Защо намаляват врабчетата и можем ли да променим тази тенденция

На 20 март отбелязваме Световния ден на врабчето. Причината - намаляването на числеността на врабчетата навсякъде по света и дори почти пълното им изчезване в някои големи европейски градове. В България се срещат няколко вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото е домашното врабче, каза Димитър Градинаров - експерт от..

публикувано на 20.03.25 в 15:48

Предложение: Да бъдат глобявани пешеходци, които използват телефон

Санкции за хората, които пресичат с телефон в ръка се предвиждат в Закона за движение по пътищата. Според законовото предложение пресичащите на пешеходна пътека, които използват мобилен телефон ще бъдат глобявани. Главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция обясни, че става дума за употреба на мобилен телефон без значение дали се разговаря..

публикувано на 20.03.25 в 14:50

Отбелязваме Международен ден на приказката

Днес отбелязваме Международен ден на приказката  и затова ще се опитаме да разберем какво е тяхното значение в живота ни. Ще хвърлим поглед и към това как се променят през годините и какви приказки предпочитат хората.   Денят на приказката  се отбелязва н а 20 март в цял свят.  Празникът възниква в Швеция в началото на 90-те години на..

публикувано на 20.03.25 в 12:50

В "Музикална зона" на 20 март 2025 слушаме етно и фолк джаз

Тръгваме от родна територия с един от пионерите на етно джаза  у нас  –  Милчо Левиев . Отиваме до  Грузия , която също напредва в етно и фолк джаза. Кларинетистката  Илире Авдиу  ни отвежда отново на Балканите, но в  Косово . Посещаваме и  Апенинския полуостров  с квартета на цигуларя  Лука Чарла . Връщаме се на запад от нас до съседна..

публикувано на 20.03.25 в 09:00