Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Климат, слънце, дъжд и грижи за лозята

Снимка: Радио ВИДИН


Сухи и топли зими, ранна пролет, тропически летни жеги, комбинирани с проливни дъждове- от няколко години промяната на климата се забелязва и по нашите географски ширини. Стресът е налице- не само за нас, хората, но и за трайните насаждения. 

Как промените се отразяват на лозята и какви са опасностите, които ги дебнат - за всичко, свързано с лозята, в "Земята, която ни храни" говорим с Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. 

"Засушаването се отразява на всички трайни насаждения... Те имат нужда от снежна покривка и влага през зимата. За съжаление, тя не се случва... На трайните насаждения им липсва тази почвена влагозапасеност, която използват, когато започне сокодвижението, разлистването..." - посочи специалистът. 

Към момента лозовите насаждения се развиват добре, като се изключи фактът, че на места заради преваляване по време на цъфтеж, се наблюдава изресяване при отделни сортове. Основният проблем е, че при високите температури, придружени с обилни валежи, се развива брашнеста мана,  налага се и честа растителна защита. Това най-вероятно ще оскъпи продукцията. От друга страна, стресът води и до появата на рядката болест еска, с която няма как да се справим, коментира Красимира Владимирова:

"В години като тази се появява едно заболяване, еска, при което буквално изсъхват лозите и ние трябва да ги отрежем...  Доскоро се смяташе, че еската е заболяване, което напада над 15-20-годишни насаждения, но вече не е така..." 

В  региона все по-малко са масивите с десертни сортове, заради това, че са по-податливи на болести. Стопаните се ориентират към по-издържливите винени сортове. А заради ранната пролет и високите температури вероятно и гроздоберът ще е по-рано от обичайното. 

Гъмза, мавруд, широка мелнишка лоза и памид, това са българските сортове, които отново заемат своето достойно място, каза Красимира Владимирова:

"За гъмза и памид са типични големият грозд, по-тънката ципа, по-късното узряване. Някога лозарите са районирали сортовете... Науката е била достатъчно напреднала, за да може това, което тогава са го направили, да се запази до ден днешен... Не, че една гъмза не може да се гледа в Поморие, тя пак ще стане, но няма да има показателите на нашата новоселска гъмза... Имаше момент на затишие на нашите сортове- по-капризни са и на хората им омръзна да им угаждат, влязоха едни доста по-лесни сортове, които не изискват чак толкова грижи, които могат да бъдат гледани в цял свят с еднакво добро качество на виното, но въпреки това, каберне, мерло или ризлинг можем да си поръчаме навсякъде, от цял свят, от всеки един регион. Докато ако поръчаш мавруд или гъмза- то си звучи като национална гордост- да видиш това, което никъде другаде го няма... Тогава хората свързват определения сорт с определен регион... Това са гордостите на определените винени райони в една наша България- мъничка, но достатъчно добра, за да направим нещо уникално, каквото е българското вино! 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МРРБ ще инспектира ремонта на булевард "Панония"

Община Видин не носи вина за бавното темпо на голяма част от инфраструктурните обновления на територията на крайдунавския град. Тази теза аргументира на днешното заседание на Общинския съвет градоначалникът Цветан Ценков . В дневния ред присъстваха 32 точки, като по-голяма част от тях  бяха предложения за продажба на жилища и имоти общинска..

публикувано на 15.04.25 в 16:57

Ученици от Видин на първо място в Национално състезание по приложна електроника

Лъчезар Ценков и Симеон Герасимов от 10.В клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се изкачиха на върха в Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“, проведено в град Банско.  Двамата заеха първите места в отборното класиране за цяла България, а Симеон заслужено..

публикувано на 15.04.25 в 14:30

Видинчанка с престижна награда

Видинчанката  Десислава Николова бе отличена с престижната награда "Бранд на годината", в категория, част от Националните награди "Класция Бг".   Отличието е във връзка с нейния бранд, предлагащ уникални чанти за всички онези дами, които не се притесняват да покажат себе си, да бъдат по-различни и нестандартни. Победителите в конкурса са избрани от..

публикувано на 15.04.25 в 13:35

Събират се средства за православния храм в Кунино

Продължава дарителска инициатива за ремонт на вековната църква в село Кунино. Православният храм  "Свети Николай" се нуждае от нов покрив.  Преди две години  се създава и Сдружение "Православен храм Свети Николай -Кунино", чиято основна цел е да се събират средства за възстановяване на църквата. Необходимата сума за извършване на..

публикувано на 15.04.25 в 13:00

Технологично изложение отваря врати във Враца

Враца ще бъде домакин на първия по рода си Технологичен фестивал. Датата е 16 април, а мястото е Младежкия дом в града.   Събитието е организирано съвместно с Общината и бизнес медията lider.bg , предоставяща актуални икономически, технологични, научни и бизнес новини. За първи път на едно място ще бъдат водещи технологични компании,..

публикувано на 15.04.25 в 12:00

платена публикация
Сладкарница "Захарният свят" навърши една година!

Преди точно една година, на уютната уличка " Папуджийска, 3"  във Видин, се роди едно малко магично кътче, което пренесе вкусовете на Италия в сърцето на Северозапада. Това е “ Захарният свят ” – мечтата на  талантливата сладкарка Милена Вълкова , превърната в реалност.  Една година по-късно празнуваме заедно с нея първия рожден ден на..

публикувано на 15.04.25 в 09:42
Теди Генова, психолог

Как да различим градивната от разрушителната критика

В рубриката "Психолог на помощ" днес ще поговорим за критиката , която, знаете, е неизбежна част от живота - независимо дали идва от близки, колеги, учители, или напълно непознати. Въпросът не е дали ще бъдем критикувани, а как ще реагираме на това. Правилната реакция е ключ към личностно израстване, емоционално здраве и устойчивост...

публикувано на 14.04.25 в 16:30