Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Усилна жътва кипи из българските поля

Снимка: Радио ВИДИН

Земеделието, в частност зърнопроизводството в област Видин, се развиват добре. Не може да се отрече обаче, че икономическата криза се отразява и на земеделието, а състоянието му зависи и от положението в държавата. 

Годината е трудна за всички, коментира в "Земята, която ни храни" Янчо Василев- директор на Областна дирекция "Земеделие" във Видин: 

"Трудна година за земеделието. Война, инфлация, цени- всичко това дава отражение. Всичко е свързано с несигурност, защото земеделците не са наясно на какви цени ще тръгне зърното... Заради високите цени много от земеделците не успяха да наторят и да извършат съответните обработки и пръскания, това доведе до малко по-лоши резултати... "

Янчо Василев посочи, че в съседни землища добивите се различават съществено заради различното количество паднали валежи:

"В общини Брегово и Ново село валежите са под 20 л./ кв.м. за юни, а в Белоградчик и Чупрене валежите бяха около 90 л./ кв.м. Това естествено оказва влияние..." 

Преди дни официално бе даден старт на жътвата във Видинско. По ред причини добивите при есенниците ще са по-ниски, коментира Янчо Василев:
"Например ечемика в някои от земеделските стопанства като добив е под 300 кг, в други- около 600 кг/дка... Ечемикът узря без време, зърната останаха дребни, неохранени, което рефлектира върху добива. Подобни са разликите и при пшеницата.  В Златорожието добивите са между 350- 480 кг/дка, в други мина 520 - 530 кг. Като качество, слава богу, мисля, че е добро, хлебопекарните качества- също... би следвало да има един добър пазар... На някои места започна и прибирането на рапицата... В горната тераса жътвата тепърва започва... Ще гледаме нагоре и ще се молим за хубаво, подходящо време за жътва. Дано успеят земеделците да приберат навреме. Важно е всяко зърно да влезе в хамбара..." 

Малко над 330 хиляди декара са засети с есенни житни култури, площите с рапица са малко над 15 хиляди декара. Почти половината от засетите площи са ожънати, до седмица-две се очаква жътвата в ниската тераса да приключи. 

Заради късната сеитба и недоброто развитие на рапицата, има площи, които са презасети, а земеделците се надяват на добив от пролетниците. На този етап състоянието им е много добро, слънчогледът се развива добре, но по-късната сеитба в някои землища може да компрометира добивите, защото за всяка земеделска дейност има определени агротехнически срокове, които е добре да се спазват.

В края на миналата седмица с ритуал по зажънване и в землището на община Брегово бе даден официален старт на жътвената кампания в област Видин. На празника, организиран от Видинския съюз на зърнопроизводителите, присъстваха земеделски производители от целия регион. Почти е прибрал зърното Лъчезар Лазаров, който отглежда около 4 000 декара в землището на община Брегово. При него средният добив е около 450 кг/дка. 

Домакини на празника бяха зърнопроизводители от село Балей и семейството на Илиян Койманов. Борис Койманов от малък е по полята, а тази година е завършил и агрономическа специалност в Пловдивския университет. При него добивите са около 500 кг от декар при житото и около 700 кг. от ечемика. Убеден е, че земеделието изисква знания и умения: 

"Трябва постоянство, да си упорит и да не си мързелив... и знания, защото земеделие не се прави толкова лесно, колкото си мислят хората..." 

Земеделието е един от най-развиващите се отрасли в областта, каза пред гостите Жечко Андрейнски- председател на видинския съюз на зърнопроизводителите. Над 346 хиляди декара пшеница, 8 хиляди декара ечемик и около 20 хиляди декара с рапица се очаква да бъдат прибрани в кампанията. Заради неблагоприятните климатични условия добивите ще са по-ниски, но зърнопроизводителите се надяват да компенсират с пролетници, които се развиват добре: 

"Искаме в бранша да има предвидливост и устойчивост... Ще работим за възстановяване на поливното земеделие, това ще помогне при едно бъдещо засушаване"- посочи Жечко Андрейнски. Иначе на церемонията при зажънването в Балей присъстваха и официални гости, сред които областният управител Любен Иванов, директорът на Областна дирекция Земеделие Янчо Василев, директорът на Фонд Земеделие Любомир Здравков, видинският митрополит Даниил, всички те поздравиха земеделците. 

А след официалните слова, самодейци от читалищата в Брегово и Връв представиха  ритуала "зажънване" и поздравиха домакина Илиян Койманов- съвсем естествено наричанията и песните бяха на влашки език. Жътварките наричаха: "Хайде, хора, на жътва. Да съберем каквото Господ ни е дал!... Да ожънем класовете, да напълним хамбарите, мелниците да мелят, хлебарите хлябове да месят! Благодарим, Господи, за житото, което си ни дал тази година, догодина повече да ни дадеш, хамбарите да са по-пълни!  Хайде, хора, да жънем, да пеем и да танцуваме! Хайде, майстори, приемете каквото ви даваме и да го пазите за жътвата догодина!"
 Домакинът благодари и пожелава на всички берекет. В звуковия файл чуйте поздравите и ритуала в автентичния му вид.

Усилна жътва кипи навсякъде из българските поля. Знойна е и жегата, но кога, ако не по време на жътва, температурите ще са високи.
Какви са очакванията за агрометеорологичните условия и състоянието на културите през юли- чуйте Леночка Ангелова - директор на метеорологичната станция в Монтана: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МРРБ ще инспектира ремонта на булевард "Панония"

Община Видин не носи вина за бавното темпо на голяма част от инфраструктурните обновления на територията на крайдунавския град. Тази теза аргументира на днешното заседание на Общинския съвет градоначалникът Цветан Ценков . В дневния ред присъстваха 32 точки, като по-голяма част от тях  бяха предложения за продажба на жилища и имоти общинска..

публикувано на 15.04.25 в 16:57

Ученици от Видин на първо място в Национално състезание по приложна електроника

Лъчезар Ценков и Симеон Герасимов от 10.В клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се изкачиха на върха в Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“, проведено в град Банско.  Двамата заеха първите места в отборното класиране за цяла България, а Симеон заслужено..

публикувано на 15.04.25 в 14:30

Видинчанка с престижна награда

Видинчанката  Десислава Николова бе отличена с престижната награда "Бранд на годината", в категория, част от Националните награди "Класция Бг".   Отличието е във връзка с нейния бранд, предлагащ уникални чанти за всички онези дами, които не се притесняват да покажат себе си, да бъдат по-различни и нестандартни. Победителите в конкурса са избрани от..

публикувано на 15.04.25 в 13:35

Събират се средства за православния храм в Кунино

Продължава дарителска инициатива за ремонт на вековната църква в село Кунино. Православният храм  "Свети Николай" се нуждае от нов покрив.  Преди две години  се създава и Сдружение "Православен храм Свети Николай -Кунино", чиято основна цел е да се събират средства за възстановяване на църквата. Необходимата сума за извършване на..

публикувано на 15.04.25 в 13:00

Технологично изложение отваря врати във Враца

Враца ще бъде домакин на първия по рода си Технологичен фестивал. Датата е 16 април, а мястото е Младежкия дом в града.   Събитието е организирано съвместно с Общината и бизнес медията lider.bg , предоставяща актуални икономически, технологични, научни и бизнес новини. За първи път на едно място ще бъдат водещи технологични компании,..

публикувано на 15.04.25 в 12:00

платена публикация
Сладкарница "Захарният свят" навърши една година!

Преди точно една година, на уютната уличка " Папуджийска, 3"  във Видин, се роди едно малко магично кътче, което пренесе вкусовете на Италия в сърцето на Северозапада. Това е “ Захарният свят ” – мечтата на  талантливата сладкарка Милена Вълкова , превърната в реалност.  Една година по-късно празнуваме заедно с нея първия рожден ден на..

публикувано на 15.04.25 в 09:42
Теди Генова, психолог

Как да различим градивната от разрушителната критика

В рубриката "Психолог на помощ" днес ще поговорим за критиката , която, знаете, е неизбежна част от живота - независимо дали идва от близки, колеги, учители, или напълно непознати. Въпросът не е дали ще бъдем критикувани, а как ще реагираме на това. Правилната реакция е ключ към личностно израстване, емоционално здраве и устойчивост...

публикувано на 14.04.25 в 16:30