Две нови специалности предлага Средно училище "Христо Ботев" в Белоградчик за новата учебната година- "Икономическа информатика" и "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия".
Специалността "Икономическа информатика" е с 5-годишен срок на обучение, дневна форма. Учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по професията "Икономист – информатик" с интензивно изучаване на английски език. Съчетаването на знания от двете най-атрактивни области – икономика и IT-сектора обуславят голямото търсене на тази специалност. Завършилите обучението ще могат да се реализират успешно на пазара на труда, с добри предложения за софтуерни решения, в отговор на икономическите проблеми. Придобилите тази професия ще могат да работят в ИТ компании, търговски фирми, във финансови и застрахователни компании, производство, здравеопазване, както и успешно да управляват собствен бизнес.
Степените ще се придобиват поетапно. След завършен 10-и клас учениците ще придобиват първа степен на професионалната квалификация по специалността "Текстообработване" от професията "Оператор на компютри". След завършен 11 клас ще придобиват втора степен по специалността "Икономическо информативно осигуряване" от професията "Оператор информационно обслужване", а след завършен 12 клас учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по специалността "Икономическа информатика" от професията "Икономист – информатик". Всяка придобита степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него.
Специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" е с 5-годишен срок на обучение – дуална форма. Учениците ще придобиват също трета степен на професионална квалификация по професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". Отново за учениците се дава възможност и за интензивно изучаване на английски език. Това обучение предоставя възможност за овладяване на занаята, прилагане на творчество и формиране на умения за стартиране на собствен бизнес. Иновативното е, че обучението ще се провежда в реална работна среда срещу възнаграждение. Записалите тази специалност ще придобият професионална реализация за главен сладкар, работници по производство на хляб, сладкарски и тестени изделия, машинен оператор, производство на хляб и хлебни изделия, техник – технолог на хляб и хлебни изделия, както и възможност за стартиране на собствен бизнес.
След завършен 10 клас ще се придобива първа степен на професионална квалификация по специалността "Хранително – вкусова промишленост" от професията "Работник в хранително – вкусовата промишленост". След 11 клас – втора степен от професията "Хлебар – сладкар" и след 12-ти клас – трета степен по специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" от професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". И тук всяка степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него.
В училището и през тази учебна година ще се приемат ученици по специалността "Автотранспортна техника" за придобиване на професионална квалификация по професията "Монтьор на транспортна техника".
Някой някъде се радва, а друг тъгува. Така се ражда деня. Така може би се ражда и човек. Ражда се и объракан пита - "Къде съм?". Е, вие не питайте - с предаването "Неделник" сте. Нали сте съгласни, че трапеза без виц не бива. Представяте ли си хубава вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено! Вицовете..
Неделята, в която се намираме е наречена Неделя след Богоявление, което означава, че все още Църквата ни насърчава да вникваме и осмисляме събитието на Кръщението Господне и то да бъде част от нашия живот. "Покайте се, защото се приближи Царството Небесно" (Мат. 4:17). "С тези дълбоки и свещени слова започнала проповедта на..
Днес ще разкажем поредната вдъхновяваща история. Главен герой в нея е Стефани Борисова от Монтана, която реши да осигури средства за абитуриентски бал на момиче в неравностойно положение. Стефани е на 22 години и в момента е студентка в четвърти курс, като паралелно с това работи в софтуерна компания. Младата жена учи "Регионално развитие",..
Да избягаш от града, за да живееш на село си е сериозно предизвикателство и не е за всеки. Да избягаш от София, за да заживееш в Българския Северозапад, вече е само за избрани. Имам предвид без да хукнеш обратно още в рамките на първия месец. Това не всеки го може. Могат го такива, като фотографката Изабел Арнаудова. Израснала на жълтите..
Днес в рубриката "97 лапи 1 една опашка" ще се пренесем в Монтана, където ще ви срещнем с добрия пример и любовта към животните. Поводът е публикация в социалните мрежи на 33-годишния Дончо Илчев , в която той е написал: "Извинете, че спрях движението на колите по улицата днес, но този ястреб е от защитен вид и трябваше да бъде спасен..
В Северозапада, където възможностите за развлечения често са ограничени, Румяна Георгиева от Белоградчик решава да промени тази тенденция и да предложи на местните хора едно уникално и вдъхновяващо преживяване – рисуване с вино, кръщава го Art & Wine - Belogradchik . Това занимание, станало истински хит през последните години, съчетава..
Рекорден брой "Живи човешки съкровища" са вписани в националния регистър за миналата година. България е част от програмата на ЮНЕСКО "Живи човешки съкровища" от 2008-а година и до сега в националната система са вписани 44 елемента. Номинации се правят на всеки две години и се вписват до пет носителя на нематериалното културно наследство, но..