Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозапада с принос при производството на космическа храна

Лиофилизирана храна – сладолед и шоколад и спагети с бекон, произведени в Института по криобиология и хранителни технологии. Експонат на Националния политехнически музей – София.
Снимка: Уикипедия


В Международния ден на авиацията и космонавтиката в "Земята, която ни храни" говорим за постиженията на България. През 2022 година се навършват и 43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. С него България става шестата в света космическа държава. След Русия и САЩ, обаче, страната ни е била третата по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. 

Създател на технологията за производството на храна за космонавти е наш земляк- криобилогът акад. Цветан Цветков, който е роден в монтанското село Стубел. 

Почетен гражданин на Община Монтана с Решение на ОбС:555/09.04.2013 г."Това са храни, които са направени на принципа на сублимационното изсушаване във вакуум, като им се намалява значително масата от 4 до 5 пъти. При добра опаковка срокът на съхранение е до няколко години. Те са леки, удобни са за употреба... Не всичко подлежи на вакуумиране, има много неща от животински произход, които съдържат много мазнини, а те не подлежат на такова съхранение... Подготвят се главно храни, които са в ежедневна употреба..."   

Космическото меню е съобразено с условията в Космоса, то трябва да покрие изискванията на организма от хранителни вещества и да достави около 3000 килокалории на денонощие. Включва протеини, витамини, различни соли, за да се запазят имунната система, костната система, мускулатурата на космонавтите. Продуктите са обработени и вакуумирани, а при приготвянето на храните се спазват изключително строги изисквания:

"Най-строги са изискванията от гледна точка на микробиологията. Не може да се допуснат храни, които биха довели до някаква развала или отравяне на екипажа... Космонавтите ядат богати не протеини, витамини и различни соли храни... плодове, ядки, които са обработени и готови за консумация..." 

Преди 43 години акад. Цветан Цветков е в екипа, създал храните за екипажа Георги Иванов- Николай Рукавишников, въпреки, че не влизат в употреба: 

"Бяха 27 продукта, доколкото си спомням, типично български храни- лютеница, таратор, шкембе чорба... Продължихме да се подготвяме за втория полет- на космонавта Алексанръд Александров, там бяха изпратени храни, които бяха използвани от екипажа...След това вече нещата заглъхнаха и постепенно спряха... Сега отново се работи, заговори се за полети на Марс, на Луната, но това не са прости неща... Въпросът е ако ще се пребивава една-две години, не е лесно човек да се храни, да живее и да не се разболее... Сега се правят опити да се измени ДНК-то на екипажите, за да се пригодят със съответните условия на животи  хранене, нещата са сложни и аз не им завиждам на тези, които ще летят..." 

По професия създателят на технологията за производство на храна за космонавти у нас- акад. Цветан Цветков е криобиолог. Занимава се с нискотемпературно консервиране на биологични материали, които да се съхраняват дългосрочно и да се използват за трансплантации при бедствия, авари и други катаклизми. Създадената по неговата технология храна се използва и от участници в различни експедиции. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 17 ноември 2024 година

Първо ще разтворим книгата „Измерения на болката“ . Това са разкази на ужасите от доста интересни автори. Елена Павлова е един от тях и срещата ни е с нея. Наследството на бележити сънародници събира като родова памет програмата "Неразказаните истории на българите" . МОН провъзгласи първи резултати от най-мащабна си програма за ученици..

публикувано на 17.11.24 в 12:31

Времето лети толкова бързо, защо да умираш?

В Деветата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към това, щото всеки един от нас да проумее преходността на този свят, да се обърне към Вечния Бог и приемайки Го в сърцето си, да придобие вечността и блажения живот. Чрез притчата за безумния богаташ, която днес четем, ни се дава за разберем, че всичко на..

публикувано на 17.11.24 в 08:00

Да проверим дали всичко, което търсим, се крие в библиотеката

„Какво търсите?“ С този въпрос посреща всеки читател най-необикновената библиотекарка в Токио Саюри Комачи. Тя, разбира се, не е просто библиотекарка. Саюри Комачи е прочела всяка книга в библиотеката на Общинския център „Хатори“, но силата ѝ е в способността да чете в душите на хората. Прави го с лекотата и прецизността, с която изработва фигурки..

публикувано на 15.11.24 в 16:45

Отбелязваме Европейския ден на музикотерапията

В Европейския ден на музикотерапията, 15 ноември, говорим с Любомир Гешковски, музикотерапевт в Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Зорница” във Враца. Разказва, че това е един много специален нов способ за въздействие. Води до подобряване на състояния, както и на реакции и възможности. В дневния център работи по собствена система за..

публикувано на 15.11.24 в 15:54

От страст към професия - как Мария превърна любовта към сладкарството в своя мисия

За днешната гостенка може да се каже, че за нея сладкарството е нещо повече от страст . Тя буквално израства, правейки торти от 15-годишна. Днес тя е на 32 и не може да си представи живота без правенето на сладки изделия. Първоначално го прави непрофесионално, но от три години това е нейната професия. Мария открива нейния сладкарски цех и го..

публикувано на 15.11.24 в 15:00

Живот, изпълнен с любов: Котето Мими, което получи втори шанс

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви разкажем една малко по-различна история. Една история с щастлив край. Историята е много дълга и са замесени много хора. Една среща между котето Мими със Силвана .  Силвана е израснала, заобиколена от много животинки и нейната любов към тях е неизмерима. Един ден, преди повече от 2 години, тя..

публикувано на 15.11.24 в 14:00

В Деня на четенето с призив: Нека четем всеки ден

След изключително успешното първо издание на инициативата Ден на четенето през 2023 г., в която се включват близо 180 000  участници от страната и чужбина, хиляди вдъхновяващи събития и основаване на Националния пакт за четенето, днес тя се завръща, за да обедини граждани, институции и представители на бизнеса около една обща цел. Организаторите..

публикувано на 15.11.24 в 13:00