Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

5
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста
Снимка: личен архив



В условия на онлайн преподаване в СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено в тези условия по-трудно се работи, но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати, казва Димитрана Захариева, преподавател по специалните предмети на готвачите и хлебар-сладкарите:


"Учениците сами си подсигуряват материалите за практическите занятия, за всеки ден имаме тема, по учебен план. Дава се заявка за асортиментите... Дава се технологията за приготвяне, грамажа и продуктите и децата избират и изпълняват при домашни условия. След това се прави презентация и тя се качва в училищния сайт и се поставят оценки..."


Деветокласникът Дейвид учи в специалността "Хлебар-сладкар", последното видео, което е направил на свое изделие, е питка "Цвете":


"Направих питка "Цвете", продуктите са мая, брашно, прясно мляко, яйца, сол, кисело мляко, захар и краве масло... Приготвяме маяното тесто, оставяме да втаса, след това разделяме на 11 топки, които се разточват на кори... Навиваме във формата на цвете, оставя се да втаса, изпича се... Тази питка е по-трудна... Или ме снимат моите родители, или закрепвам камерата и се снимам, за да покажа какво съм научил и да пресъздадам тази среда..."

Мария Димитрова е от 9 клас специалност "Хлебар -сладкар", обича да прави пица:


"Последното ми видео беше питка с кренвирш, необходимите продукти са 1 кг брашно, няколко кренвирша, 20 гр.  хлебна мая, сол, масло. Замесва се средно меко тесто, остава се да втаса 30 мин, разточваме го, намазваме го с лютеница. Режем тестото на ленти, увиваме лентичките около кренвирша, поставяме ги в тава и ги оставаме да втасат отново за около 20 мин. Печем ги на 180 градуса... След това презентираме, снимаме, качваме в групите да го видят учителите и да ни поставят оценка..."


Криста учи в същата специалност "Хлебар -сладкар", за нея дистанционното обучение е по-различно от присъственото, но успява да се справи:



"Последното ми видео беше баница със сирене. Брашно ,сода сол и вода са необходимите продукти за тестото. ...За плънката яйца, кисело мляко, олио, сирене, сол. Пече се 20 минути, отгоре баницата се реже на парчета, за да стане по-лесно рязането след това... Обичам много да правя кекс, за да бухне зависи от слагането на бакпулвер, пече се на 180 градуса..."


Тази година е разкрита в училището нова специалност "Готвач".


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09