"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Царевец е селото в община Мездра, в което най-автентично и атрактивно празнуват Бабинден по стар стил на 21 януари. Затова подготовката вече върви с пълна сила. Тази година кметството и читалище "Просвета-1928" организират за деня и съпътстваща изложба. Тя ще е под наслов: „ Баба и внуче“. За целта организаторите помолиха всички баби, които..
От 15 януари част от средствата заплатени към Общинско предприятие „Зони за платено паркиране“ чрез СМС на цена 1,50 лв, билет или автоматичните машини ще отива за дотиране на храната в Детската млечна кухня на град Видин, съобщиха от местната управа. Цената за порция на най-малките жители на общината ще продължи да струва един лев. Заместник-кметът по..
Възрастен жител на врачанското село Борован простреля свой съселянин при битов инцидент. Кървавата разпра се разиграла вчера малко след 11 часа, съобщиха от полицията. На телефон 112 жена подала сигнал за простреляния си син. Полицейски екипи и линейка веднага се отзовали и за минути пристигнали в селото. При извършването на процесуално-следствени..
Бал на народната носия се проведе в читалище "Надежда - 1903" във видинското село Бойница. По традиция проявата се провежда всяка година през втората събота на месец януари. Тази година над 60 участници от Плевен, Монтана, Лом, Видин, Кула, Дунавци и селата Расово, Майор Узуново, Кутово, Старопатица, Шишенци и Капитановци се състезаваха в шест..
Истински бум на измамите отчитат от Областната дирекция на МВР във Враца през декемвр и. Според официалната статистика през последния месец на миналата година са били регистрирани 10 измами, като от тях са били разкрити само 3. От установените 2 грабежа не е разплетен нито един, а от 26-те кражби са установени извършителите само на 13 от тях...
С добре обработена писта и работещ ски влек на пистата под връх Ком в Берковския Балкан откриха новия ски сезон. Над 60 сантиметра е снежната покривка. Кметът на Берковица Радослав Найдено в се пусна по пистата със сноуборд и даде символичен старт на сезона. "Дано да има повече сняг, дано всичко да е наред, да има ток, да са подходящи..
На 12 януари Църквата почита света мъченица Татяна Римск а. Живяла е през трети век в Рим. От малка е възпитавана в християнството и е загинала в прослава на вярата. Била е подлагана на най-свирепи изтезания, но раните ѝ още на следващия ден зараствали, каза председателят на катедралния храм във Видин архимандрит Самуил. "Като..