"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Община Белоградчик участва в туристическото изложение в Будапеща, Унгария. Друг екип от администрацията представя общината на изложение в Букурещ, Румъния. За първи път през тази година разходите за пенсии се очаква да надхвърлят 11 процента от прогнозния брутен вътрешен продукт. Това става ясно от проектобюджета на Държавното обществено..
Окръжен съд - Видин, с определение от днес, взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Найден Йонов . Той е обвинен в извършване на длъжностно престъпление при изпълнение на служебни задължения като заместник-кмет в Община Видин, с цел да набави облага за търговско дружество. Според Наказателния кодекс, престъплението, в..
Община Белоградчик участва в туристическото изложение в Будапеща , Унгария. Друг екип от администрацията представя общината на изложение в Букурещ , Румъния. Това съобщи кметът на Белоградчик Боян Минков . "В момента се намираме в Унгария, в Будапеща, където се провежда едно от най-големите европейски туристически изложения. Община Белоградчик..
В СУ "Св. Климент Охридски" в с. Зверино се проведе езиковото състезание „1,2,3...12“, насочено към подготовката на учениците за предстоящата матура по български език и литература. Два отбора – „Словотворците“ и „Словестниците“ – се състезаваха в 12 тура. Победители станаха „Словотворците“ с капитан Александър Тодоров, а „Словестниците“ с капитан..
Зимно изкачване на връх Миджур организира тази събота видинското туристическо дружество "Бонония". Проявата е традиционна, каза Борислав Милчев , председател на организацията: "Това е традиционно нашето изкачване, което се провежда всяка последна събота на месец февруари и идеята е да се атакува връх Миджур при зимни условия, което само по себе..
Митническите служители намериха 700 кг фалшива филтърна хартия за английска марка цигари. Това е станало при проверка на лекотоварен автомобил в района на Дунав мост Видин-Калафат. Превозното средство с българска регистрация е бил натоварен с групажна стока по направление България - Словакия. За един от превозваните товари водачът е представил..
Започва ремонтът на една от улиците във видинското село Каленик . Тя е дълга 130 метра, асфалт ще бъде положен на широчина 4 м, каза за Радио Видин кметът на селото Илиян Христов : "Това е ул. "Четвърта", никога не е имала асфалт, отделени са 50 000 лева от капиталовите разходи на община Видин. От вчера са започнали да изравняват, да подготвят, но..