"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
В Бойница започна изграждането на закрито стрелбище. Проектът е разработен от Общината, а финансирането в размер на 658 000 е от държавния бюджет. Въпреки че строителството напредва, средствата все още не са преведени, обясни кметът Анета Генчева. ""През 2024 година предвиждах само 120 000 лева аванс. Все още не съм получила покана да подпишем..
Именити български музиканти ще бъдат солисти в концерта на Симфониета-Враца тази вечер. Публиката ще може да се наслади на майсторството на кларинетиста Росен Идеалов, и на виолиста, който успешно преподава и твори в Белгия - Симеон Кирков. Диригент е маестро Томас Раулт, който пристига от Люксембург, специално за събитието. Първа публиката във Враца..
В Кула отбелязаха Деня на християнското семейство и православната българска младеж. Народно читалище "Просвета 1882" в града и тази година не подмина най-семейния празник в календара. Децата от Детска студия за куклен театър, с ръководител монахиня Максима от Раковишката света обител представиха пиесата - "Книга на пророк Йона"...
Грабеж е извършен в жилището на 71-годишен мъж от Бяла Слатина . С физическа сила извършителите отнели от него 1440 лева. При последвали издирвателни действия полицията установила извършителите - двама жители на Борован. Част от парите са намери у тях. Двамата са задържани. Образувано е досъдебно производство.
Фермерският пазар се завръща във Враца с био продукти на производители от цялата страна, съобщиха от общинската управа. На 23 ноември (събота) ще се проведе поредното издание на Фермерския пазар в града. Участие в изложението са потвърдили над 25 производители от цялата страна. Съботното изложение ще предлага екологично чисти месни и млечни..
Приключиха редовните археологически проучвания в кв. "Калетата" на град Лом, съобщиха от екипа на гл. ас. д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН, който ръководи разкопките. За с едма поредна година е проучван участък до западната крепостна стена на късноантична крепост, като акцентът е поставен върху..
Община Видин и Общинският съвет по наркотични вещества (ОСНВ) обявиха ученически фотоконкурс за най-оригинална снимка с коледен дух. Темата е "Коледа в нашето училище". Фотоконкурсът е в три възрастови групи - от 1-ви до 4-ти, от 5-и до 8-и и от 9-и до 12-и клас, съобщи психологът в общинския съвет Боряна Ангелова. "Целта на конкурса е..