Днес е професионалният празник на готвача. На 10-ти август църквата почита деня на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите. Поради тази причина е избрана и тази дата за празник на професионалните готвачите. За първи път у нас и на Балканите денят е отбелязан през 2005 година с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.
В миналото професията на готвача не се е смятала за много престижна поради ниското заплащане и лошите условия на работа. Но в последните години, професията придоби много популярност, каза Ваня Василева, дългогодишен преподавател в Софийската професионална гимназия по туризъм. Корените на Ваня са от врачанското село Нивянин, а сред учениците ѝ е Лора Найденова от Бон Апети:
"Създадоха се по-благоприятни условия за работа. Създадоха се много възможности за израстване в тази професия, условия за обучение...Тази професия е доста натоварена...И като всяка професия тя си има и положителните и отрицателните страни... За да си готвач, трябва да имаш призвание, голямо желание, любов към професията, искрена любов към храната, да обичаш това, което правиш, да си изобретателен, уверен в това, което искаш. Един готвач трябва да има талант, да бъде добър художник. Неговата картина е в чинията. Всеки би искал да стане шеф... Шеф-готвачът задължително трябва да може да работи с хора..."
Трудна ли е професията на готвача и обичат ли да готвят видинчани проверихме в анкета:
"Да, всеки ден готвя... Аламинутите, защото стават бързо... Традиционен български боб, боб яхния, който се запича в тава и става много вкусен... Жената, у нас мъже не готвят... Най-вече шарената сол е за българските ястия... Ние българите си обичаме боба, зеле..."
В свят, в който знанията и технологиите се развиват със светкавична скорост, все по-ясно осъзнаваме, че един от най-важните фактори за успех и щастие в живота е не просто коефициентът на интелигентност, а емоционалната интелигентност . Това важи с особена сила за децата - защото именно в детството се полагат основите на способността да..
На този светъл празник ще поговорим за болярската църква "Свети Никола" във Враца - един уникален подземен храм, датиращ от края на 16 - началото на 17 век. Тя е единствената подземна църква в града и една от малкото подобни светини в България. Църквата е вкопана на около 6 метра под земята, с дължина 7 метра и ширина 3,80 метра. Намира се..
Мария Спасова вече не е непознато име за вас. Тя е на 28 години, родом от китната Берковица, но израснала в Монтана. Мария носи в себе си чара на Северозапада и духа на големия град. Завършила Езиковата гимназия с немски профил, тя избира да продължи пътя си в София, където вече десетилетие живее, твори и се развива. Завършва журналистика в..
Седмицата след Великден е известна като Светлата седмица - време, в което православните християни празнуват Възкресението на Христос не само в неделния ден, а през цяла една седмица. Тя започва от понеделник, 21 април и продължава до Томина неделя (28 април тази година). В тези дни църквата не допуска пости, а службите са празнични. Всеки ден..
Христос Воскресе. Ето какво съм ви приготвил в този "Неделник" : С изложба музеят във Враца отбелязва 90 години от рождението на именития врачански скулптор Цено Ценов . Творчеството му е вдъхновено от българската история и родния фолклор. За това ще ни разкаже Христо Божков уредник в Художествената галерия "Иван..
Възкръсна Христос и ти биде повален! Възкръсна Христос и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба, защото Христос, Който възкръсна из мъртвите, "за умрелите стана начатък" (1 Кор. 15:20). Той пръв възкръсна..
Когато добрият кораб „Глен Кариг“ потъвав началото на ХVIII век някъде в южните морета, сякаш извън всички познати морски карти, оцелелите мъже от екипажа му успяват само да се качат на две спасителни лодки с известно количество провизии, без никаква представа къде се намират и накъде да плават, за да стигнат до твърда земя. До която и да било..