Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Питаме видинчани кой е по-добър готвач- мъжът или жената?

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

Снимка: Радио ВИДИН



На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са много, но най-трудното в професията е да управляваш екип от хора, разкрива за Радио ВИДИН Николай Николов главен готвач във видинския ресторант "Класик". 


"Моят екип е от 8 човека, това са 8 различни характера, 8 различни мнения, трябва да угодиш на всеки, да ги наблюдаваш. Да си главен готвач е много отговорна професия. Имаме много функции, не само да сготвим едно ядене. Запалих се по готварството случайно, попаднах на морето. Там трябва да свикваш бързо, иначе си тръгваш. Така и стана, почнах на станция салати, бързо след това на станция тигани и скара. След това заминах за Румъния, там продължих и натрупах доста опит в италиански ресторанти и гръцки. Там изкарах и курсовете за главен готвач, прибрах се тук и реших да пробвам. Случва се клиентите да се разхождат из менюто, тогава става голяма зор, особено и сервитьорите като почнат да искат по-бързо поръчаното. Но почти винаги минава всичко точно, работя с професионалисти. Натовареността е сериозна, ресторанта е с капацитет 200 човека."


Според повечето видинчани мъжете са по-добри готвачи:


"За мен мъжа е по-добър, защото казваш майстор-готвач. По-често срещани са мъже, но за мен жените са по-добри. Аз съм страхотен готвач на яйца, а и салата си правя за ракията... Много ясно, че мъжът е по-добър, ако разчитаме на жените, няма да ядем. Опипваме нещата, гледаме, а жената претупва, като всичко и бяга. Много е важно готвачът да е дебел, защото ако е слаб, не си опитва храната. Аз обичам най-много скара, барбекю... По принцип рибните продукти са най-здравословни и е задължително да се ядат веднъж седмично... Мъжът готви по-добре... Мъжете са по-добри, по-прецизни са, ние като готвим жените, правим и други неща."


Още от мненията и как се справят по време на динамичната смяна главният готвач и неговият екип може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стефани от Монтана подарява мечтания бал на момиче в нужда

Днес ще разкажем поредната вдъхновяваща история. Главен герой в нея е Стефани Борисова от Монтана, която реши да осигури средства за абитуриентски бал на момиче в неравностойно положение.   Стефани е на 22 години и в момента е студентка в четвърти курс, като паралелно с това работи в софтуерна компания. Младата жена учи "Регионално развитие",..

публикувано на 10.01.25 в 17:15

Романът "Смок" на Ели Лозанова - пътеводител из нравите и порядките на Северозапада

Да избягаш от града, за да живееш на село си е сериозно предизвикателство и не е за всеки. Да избягаш от София, за да заживееш в Българския Северозапад, вече е само за избрани. Имам предвид без да хукнеш обратно още в рамките на първия месец. Това не всеки го може. Могат го такива, като фотографката Изабел Арнаудова. Израснала на жълтите..

публикувано на 10.01.25 в 16:45

За животните с любов от Монтана: Историята на един спасен ястреб

Днес в рубриката "97 лапи 1 една опашка" ще се пренесем в Монтана, където ще ви срещнем с добрия пример и любовта към животните. Поводът е публикация в социалните мрежи на 33-годишния Дончо Илчев , в която той е написал:  "Извинете, че спрях движението на колите по улицата днес, но този ястреб е от защитен вид и трябваше да бъде спасен..

публикувано на 10.01.25 в 16:00

Вино, четка и музика: Тайната формула за една незабравима вечер в Белоградчик

В Северозапада, където възможностите за развлечения често са ограничени, Румяна Георгиева от Белоградчик решава да промени тази тенденция и да предложи на местните хора едно уникално и вдъхновяващо преживяване – рисуване с вино, кръщава го   Art & Wine - Belogradchik .  Това занимание, станало истински хит през последните години, съчетава..

публикувано на 10.01.25 в 15:45

Пазим ли живите човешки съкровища

Рекорден брой "Живи човешки съкровища" са вписани в националния регистър за миналата година. България е част от програмата на ЮНЕСКО "Живи човешки съкровища" от 2008-а година и до сега в националната система са вписани 44 елемента. Номинации се правят на всеки две години  и се вписват до пет носителя на нематериалното културно наследство, но..

публикувано на 10.01.25 в 14:25

Общественото обсъждане на Общинския план за младежта предизвика дискусии във Видин

Във Видин се проведе обществено обсъждане на проект на Общински план за младежта за 2025 година. Документът определя целите и приоритетите на общинската политика за младежта, както и финансовите ресурси за неговата реализация, в съответствие с Националната стратегия за младежта (2021-2030 г.) и Националната програма за младежта (2021-2025)...

публикувано на 10.01.25 в 14:22

Динково, Тополовец и Дреновец против соларен парк в землищата си

Негодувание назрява сред жители на три села - Динково, Тополовец и Дреновец, в община Ружинци , заради проект на Общината за изграждане на фотоволтаични системи върху общински земи около тези населени места. Хората твърдят, че никой не ги е предупредил предварително какво се предвижда за изграждане в землищата им. Категорични са, че за такива..

публикувано на 10.01.25 в 10:10