Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Питаме видинчани кой е по-добър готвач- мъжът или жената?

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

Снимка: Радио ВИДИН



На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са много, но най-трудното в професията е да управляваш екип от хора, разкрива за Радио ВИДИН Николай Николов главен готвач във видинския ресторант "Класик". 


"Моят екип е от 8 човека, това са 8 различни характера, 8 различни мнения, трябва да угодиш на всеки, да ги наблюдаваш. Да си главен готвач е много отговорна професия. Имаме много функции, не само да сготвим едно ядене. Запалих се по готварството случайно, попаднах на морето. Там трябва да свикваш бързо, иначе си тръгваш. Така и стана, почнах на станция салати, бързо след това на станция тигани и скара. След това заминах за Румъния, там продължих и натрупах доста опит в италиански ресторанти и гръцки. Там изкарах и курсовете за главен готвач, прибрах се тук и реших да пробвам. Случва се клиентите да се разхождат из менюто, тогава става голяма зор, особено и сервитьорите като почнат да искат по-бързо поръчаното. Но почти винаги минава всичко точно, работя с професионалисти. Натовареността е сериозна, ресторанта е с капацитет 200 човека."


Според повечето видинчани мъжете са по-добри готвачи:


"За мен мъжа е по-добър, защото казваш майстор-готвач. По-често срещани са мъже, но за мен жените са по-добри. Аз съм страхотен готвач на яйца, а и салата си правя за ракията... Много ясно, че мъжът е по-добър, ако разчитаме на жените, няма да ядем. Опипваме нещата, гледаме, а жената претупва, като всичко и бяга. Много е важно готвачът да е дебел, защото ако е слаб, не си опитва храната. Аз обичам най-много скара, барбекю... По принцип рибните продукти са най-здравословни и е задължително да се ядат веднъж седмично... Мъжът готви по-добре... Мъжете са по-добри, по-прецизни са, ние като готвим жените, правим и други неща."


Още от мненията и как се справят по време на динамичната смяна главният готвач и неговият екип може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Поглед към Стамбол капия, март 1942 година.

83 години от голямото наводнение на Видин

Днес се навършват 83 години от най-голямото наводнение в историята на Видин . То застига града в нощта срещу 4 март 1942 година , около 2:30 ч., когато водите на река Дунав заливат града с 5-метрова вълна. Причина за наводнението е задръстване на ледовете по реката. Мащабите на бедствието са огромни, а пораженията - катастрофални.  От..

публикувано на 04.03.25 в 16:53

Жителите на Връв искат асфалтирани улици и нов ВиК тръбопровод

Нерешени с години проблеми доведоха до  свикване на общо събрание на жителите на село Връв, община Брегово. Това е първото такова събрание от поне 20 години, каза пред Радио Видин председателят на инициативния комитет Галя Маринова : "Като млад човек, естествено, много неща ме възмущават. Всичко е спряло по времето на комунизма и няма никакво..

публикувано на 04.03.25 в 13:10

Ученици от Видин изграждат култура на толерантност

Ученици от видинското Основно училище "Иван Вазов" проведоха преди дни инициатива "Ден на розовата фланелка". Проявата е част от Международния ден за борба с тормоза в училище , който се заражда в Канада и се провежда всяка последна сряда от месец февруари, обясни за Радио Видин Кирил Георгиев , педагогически съветник в училището:..

публикувано на 04.03.25 в 13:00

3-ти март: Символ на борбата за свобода и независимост

На 3-ти март 1878 година България беше освободена след близо 500 години османско владичество, но пътят към тази победа не е бил  лесен и е бил изпълнен със стотици хиляди жертви. Освобождението на България не е просто исторически момент - то е символ на борбата за свобода, независимост и национално възраждане. През този период на тъмнина,..

публикувано на 03.03.25 в 16:00

Професор Йосиф Аврамов представя две от новите си книги

Утре, на 4 март, в Културен център "Жул Паскин" във Видин, ще се проведе събитие, посветено на две от най-новите книги на професор Йосиф Аврамов - "Силата на парите - том 1“ История и теория на парите и "Силата на парите - том 2“ (България и еврото. Банково дело и ценни книжа) .  Тези произведения ще ни запознаят с дълбокото значение на..

публикувано на 03.03.25 в 15:30

Видин отбеляза 3-ти март с тържествени събития и почит към героите на България

Днес отбелязваме един от най-светлите дни в българската история - 3-ти март, денят на освобождението на България.   По този повод бяха организираха редица събития във Видин, които ни напомниха за цената на свободата и за всички герои, които са се жертвали за нашето бъдеще. След молитвата, в 10:45 часа пред паметника на румънските воини в село..

публикувано на 03.03.25 в 14:00

Освобождението на Белоградчик и неговите герои

На 24 април 1877 година с манифест от руския император Александър II е обявената поредната Руско- Турска война, която за нас българите като народ, се явява Освободителна. На 27 юни руските войски навлизат в българска територия при град Свищов. Населението възторжено вярва, че свободата е близо. Изключение не правят и нашите предци от град..

публикувано на 03.03.25 в 13:22