Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Активни потребители": Евтиното сирене е скъпа вода

Млечните продукти с голямо количество вода да се обозначат като имитиращи, предлагат от организацията

Снимка: Ани Петрова

Максимум 54% трябва да бъде водното съдържание в сиренето на пазара според Българския държавен стандарт. Само една от анализираните 30 проби покрива това изискване, сочи проучване на "Активни потребители".

Вода над 70% е установена в половината от направените проби, въпреки че стандартът допуска отклонение до 62%Така водата в сиренето замества актуалното до скоро палмово масло, анализират от организацията.

От Асоциацията предлагат нормативна промяна, която да определя млечните продукти с голямо количество вода като имитиращи продукти, каза ръководителят Богомил Николов:

"Разясненията на бранша казват, че истинското сирене се произвежда от 7 литра мляко и няма как да има продажна цена под 9 лева. Закупихме 30 сирена, с цени от 4.40 до 9 лева. Изследвахме ги по показател водно съдържание. Нашият частичен тест се съсредоточи върху това, че вместо да се влага палмова мазнина, се увеличава водното съдържание. 53% - т.е. 16 от 30 проби - имаха водно съдържание над 70%. Други 10 имаха съдържание над 62%. Според БДС водното съдържание трябва да е от 52 до 54% максимум. За да може да се задържи толкова вода в сиренето, трябва да бъдат вложени добавки, които трябва да бъдат написани. Обърнахме се към Министерството на земеделието с апел да се измени Наредбата за имитиращите продукти, като се включи показател водно съдържание".

Изследването е петият тест на бяло саламурено сирене, което Асоциацията прави от 2005 година насам. При първия такъв се отчита, че в нито една марка не е установено наличие на над 62 % вода. През 2008 година процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 - 42%, а през 2016 спада до 27,8%.

Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността.

"Водата сама по себе си не е опасна, но говорим за търговска измама. Колкото повече вода има в една храна, толкова повече е предразположена към разваляне. Опасността идва от съставки, които не са обявени - за да остане толкова вода в сиренето, трябва да се "помогне" с Е номера или други вещества. Хората имат непоносимост или алергии, затова трябва да знаят какво купуват. Вярваме, че етикетирането може да се подобри. Разчитаме и на хората, защото най-добрият контрольор в магазините е потребителят. Общественото мнение въздейства на пазара. Нито един контролен орган на света не е по-силен от информирания човек. Сирене под 9 лева няма как да бъде направено изцяло от 7 литра мляко, каквато е класическата технология. Затова избираме - дали да си купим скъпа вода, мислейки че купуваме евтино сирене или да платим повече, за да получим повече хранителна стойност".

Резултатите от изследването са печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, смятат от организацията

Обстоятелството, че всичко тествани продукти са с цена под 10 лева, не бива да оправдава резултатите, а единствено може да служи за надеждна индикация към потребителите в унисон със старата максима, че евтиното излиза скъпо, каза още Богомил Николов: 

"Процесите при сиренето тръгнаха след 2007-8. Проблемите се дължат на липсата на развито животновъдство. Това означава недостатъчно мляко, което пък покачва цената. Започва внос на сухото мляко и търсене на заместители. На пазара има качествени неща, той е разнообразен. Ние искаме съобщаването на информацията да е честна и лоялна, за да можем да правим разлика. Не можем да сложим всичко под един знаменател. Осъзнавам, че хората очакват евтини храни, които да са екологични, вкусни и натурални, но по-качествените продукти са по-скъпи".

От "Активни потребители" предлагат промяна в изискванията за етикиране, с които да се въведе задължително изписване на водното съдържание при всички млечни продукти, както и сирене с водно съдържание над 62% да се класифицира като имитиращ млечен продукт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 12 януари 2025 година

Някой някъде се радва, а друг тъгува. Така се ражда деня. Така може би се ражда и човек. Ражда се и объракан пита - "Къде съм?". Е, вие не питайте - с предаването "Неделник" сте. Нали сте съгласни, че трапеза без виц не бива. Представяте ли си хубава вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено! Вицовете..

публикувано на 12.01.25 в 14:21

Отварянето на вратите на сърцето за небесния цар се извършва чрез покаяние

Неделята, в която се намираме е наречена Неделя след Богоявление,  което означава, че все още Църквата ни насърчава да вникваме и осмисляме събитието на Кръщението Господне и то да бъде част от нашия живот. "Покайте се, защото се приближи Царството Небесно"  (Мат. 4:17). "С тези дълбоки и свещени слова започнала проповедта на..

публикувано на 12.01.25 в 08:00

Стефани от Монтана подарява мечтания бал на момиче в нужда

Днес ще разкажем поредната вдъхновяваща история. Главен герой в нея е Стефани Борисова от Монтана, която реши да осигури средства за абитуриентски бал на момиче в неравностойно положение.   Стефани е на 22 години и в момента е студентка в четвърти курс, като паралелно с това работи в софтуерна компания. Младата жена учи "Регионално развитие",..

публикувано на 10.01.25 в 17:15

Романът "Смок" на Ели Лозанова - пътеводител из нравите и порядките на Северозапада

Да избягаш от града, за да живееш на село си е сериозно предизвикателство и не е за всеки. Да избягаш от София, за да заживееш в Българския Северозапад, вече е само за избрани. Имам предвид без да хукнеш обратно още в рамките на първия месец. Това не всеки го може. Могат го такива, като фотографката Изабел Арнаудова. Израснала на жълтите..

публикувано на 10.01.25 в 16:45

За животните с любов от Монтана: Историята на един спасен ястреб

Днес в рубриката "97 лапи 1 една опашка" ще се пренесем в Монтана, където ще ви срещнем с добрия пример и любовта към животните. Поводът е публикация в социалните мрежи на 33-годишния Дончо Илчев , в която той е написал:  "Извинете, че спрях движението на колите по улицата днес, но този ястреб е от защитен вид и трябваше да бъде спасен..

публикувано на 10.01.25 в 16:00

Вино, четка и музика: Тайната формула за една незабравима вечер в Белоградчик

В Северозапада, където възможностите за развлечения често са ограничени, Румяна Георгиева от Белоградчик решава да промени тази тенденция и да предложи на местните хора едно уникално и вдъхновяващо преживяване – рисуване с вино, кръщава го   Art & Wine - Belogradchik .  Това занимание, станало истински хит през последните години, съчетава..

публикувано на 10.01.25 в 15:45

Пазим ли живите човешки съкровища

Рекорден брой "Живи човешки съкровища" са вписани в националния регистър за миналата година. България е част от програмата на ЮНЕСКО "Живи човешки съкровища" от 2008-а година и до сега в националната система са вписани 44 елемента. Номинации се правят на всеки две години  и се вписват до пет носителя на нематериалното културно наследство, но..

публикувано на 10.01.25 в 14:25