В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.
"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"
Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:
"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5 атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."
Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:
"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."
Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:
"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."
Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.
Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:
"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."
Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.
Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов
Всеки град и всяко село има своята история. Известна, но и потайна. В историческите книги е съхранена голяма част от тази история. Академичната. Но има и чисто човешки истории и спомени, които остават в семейството или биват споделени с най – близките. Чисто човешки истории. Спомени. Спомените си за някогашният Видин ще ни сподели коренякът..
Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна . "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Първата неделя на Великия пост се нарича неделя на Тържеството на Православието – победа на Православието над лъжеученията и в частност над иконоборческата ерес...
След повече от дванадесет години на сцена моноспектакълът „Живак“ на актьора Димитър Живков получи своето логично развитие, прераствайки в „Живак. Романът“. Една трагикомична, брутално откровена история за млад мъж от българския Северозапад, който се изправя лице в лице с живота и е решен да не отстъпи нито на милиметър. То в Северозапада..
Фондация "Проект Северозапад" описва в книга проблемите на хора с психични страдания и интелектуални затруднения, както и начина, по който отговорните институции в община Мездра решават тези проблеми. Хората с психични заболявания в България се сблъскват с множество предизвикателства, свързани с достъпа до лечение, социалната стигматизация и..
Един от най-очарователните подаръци за тези, които искат да зарадват любимата си за 8 март, е красивото бижу. То носи в себе си послание и символика и остава скъп спомен. Петя Василева e от Враца и е бижутер. Завършила е Златарското училище на Балеарските острови в Испания. Вече 15 години се занимава с това изящно изкуство, защото е нейна..
Утре, 8 март, на площад "Бдинци" във Видин ще се състои заключителният концерт "Спорт и музика на една сцена" , който е част от Пролетния фестивал на спорта . Зад тази проява стои Клубът по водни и гребни спортове "Бонония" - Видин . Това събитие се организира в рамките на проекта "Спортът като превенция срещу рисково поведение на..
Днес "97 лапи и 1 опашка" ще ни срещне с един голям красавец, порода американски стафордширски териер , на име Дейви. Когато всички чуят "американски стаф", веднага рязко се стряскат, тъй като този вид кучета са бойна порода, но не бързайте да си правите изводи, тъй като Дейви е мек като памук. Даже е точно на другата крайност на зъл – той е..