Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуваме некачествен шоколад


Най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас съдържат повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло, сочи проучване на асоциация "Активни потребители". Само две от тестваните марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз, според което трябва да има над 35 % обща какаова маса, каза Богомил Николов, директор на неправителствената организация.

"Шоколадът си остава популярен продукт по празниците, особено обичан от деца. Ние анализирахме съдържанието на 27 марки - разбира се, в по-ниската ценова категория. Не сме разглеждали бутикови артикули, струващи по 6-7 лева. Главната тенденция е към намаляване съдържанието на какао и влагане на много захар. Децата са поставени в риск по този начин. Виждаме, че статистиката относно наднорменото тегло и затлъстяването става все по-стряскаща".

Останалите 25 марки могат да се считат за млечен продукт. Изводите на асоциацията са само и единствено от информацията, предоставена от производителите върху опаковките на шоколадите. Анализът показва високо съдържание на въглехидрати. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

"Наблюдава се тенденция за индустриалната храна - тази, произвеждаща се промишлено. Смятаме, че големият дефицит в България е липсата на занаятчийските храни. Белгия е прословута със своя шоколад - там има стотици малки работилници, правещи подобен шоколад. В България подобно производство няма за купища стоки, не единствено за шоколада. Важно е да има развитие на фермерски пазари, на малки занаятчийски стоки и храни. При тях пряката връзка между производител/потребител способства за високо качество. Какаото е най-скъпата съставка, затова производителите ограничават ползването и. Същото е с майонеза и лютеница, например. Тенденцията обаче е глобална. Аз разделям храната на промишлена и занаятчийска. Пазарът ни заслужава многообразие, но нататък всеки може да прецени какво иска да консумира. Защото в крайна сметка купуваме големи количества евтина храна, а накрая я изхвърляме".

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологични добавки. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с твърде дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазващ буквите.

"Различаваме се от Западна Европа, защото там се държи на етичната страна на производството - ясно е откъде идват съставките, спазват ли се правата и нормите. Големият проблем е, че дребният шрифт лишава потребителите от възможност за информиран избор. Как да прочетеш съдържанието и информацията? Пробвахме и с лупа".

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Цялото проучване можем да намерим тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00