Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ученици от Видин посетиха винарска изба

6
Снимка: Николай Хараламбов

Ученици от Професионална гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" Видин посетиха винарска изба "Две тополи" в село Неговановци. Поводът е Световната седмица на предприемачеството, а идеята- да се запознаят с работния процес при произвеждането на божият еликсир. Технологът на избата Петър Илиев показа на учениците целия работен процес- от почистването на гроздето до бутилирането на виното. Младежите видяха машините за мачкане на грозде, контейнерите за ферментация, дървените бъчви, в които виното отлежава, лабораторията за изследване качеството на продукта и проследиха бутилиращия процес.


"Почти всички съвременни сортове грозде са възникнали на територията на днешна Грузия. Младото червено вино е хубаво да се кантира за да се убият танините. Най-добре е да отворите бутилка вино и да я изпиете на другия ден", обясни Петър Илиев.


Защо са се спрели на предприятие с производствен процес и какви са целите на урока, обясни Ели Цветанова, старши учител по икономически дейности в гимназията.

"Тъй като за нашия регион непрекъснато се говори, че нищо не се случва, и че безработицата е много голяма, ние решихме да дадем пример за това, че наистина се случва нещо. В пътуването се включиха ученици от 8, 9 и 11 клас. Те придобиха реална представа що е то предприятие, защото понякога оставаме с впечатление, че родителите са безработни или не водят децата си на местоработата им и на тях това им изглежда твърде теоретично. Условно казано минахме по пътя на виното. Децата научиха кога се бере гроздето, как се почиства и през какви процеси на обработване минава гроздето за да стане на вино, как се бутилира и съответно- това, че цялата работа е подчинена на европейски стандарти. Те проявиха интерес да отидем и на друго място, което означава, че сме събудили тяхното любопитство", каза Ели Цветанова.

Мириам Георгиева е 11 клас в гимназията, специалност "Икономика и мениджмънт". Посещението в избата е било интересно за нея, но сподели, че има бизнес идея да направи танцова школа, защото смята че младите не се движат достатъчно.

"Разбрахме как протича процеса при направата на виното, как ферментира гроздето, в какви съдове се прибират ферментиралите плодове. Показаха ни как се бутилира виното. Видяхме лабораторията, научихме какво е ферментация, ферментатор, декантиране", разказа Мириам Георгиева.

Собственикът на избата Петко Мичев е софиянец и според него регионът има стратегическо географско разположение и традиции в отглеждането на грозде и производството на вино.

"Дойдохме тук, защото това е край, който има богати традиции по отношение на вината и винопроизводството. В общия недостиг на работна ръка, който имаме в България във всички сектори, тук все още се намира кой да работи. Намираме се в един край на България, за който всички казват, че е западнал, но аз твърдя, че не е точно така. Намираме се на 3 граници. Тук е Дунава, пътищата за Европа. Района е лесно достъпен отвсякъде. Земята е уникална за отглеждането на вино тук, защото почвата е наносна. Икономически погледнато, ползвали сме европейски субсидии, но има собствено участие и то не е малко", обясни Петко Мичев.

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Виолина Славкова: Емоционалната интелигентност е важна от най-ранна възраст

В свят, в който знанията и технологиите се развиват със светкавична скорост, все по-ясно осъзнаваме, че един от най-важните фактори за успех и щастие в живота е не просто коефициентът на интелигентност, а емоционалната интелигентност . Това важи с особена сила за децата - защото именно в детството се полагат основите на способността да..

публикувано на 21.04.25 в 16:35

Светлина под земята: Историята на болярската църква "Свети Никола"

На този светъл празник ще поговорим за болярската църква "Свети Никола" във Враца - един уникален подземен храм, датиращ от края на 16 - началото на 17 век. Тя е единствената подземна църква в града и една от малкото подобни светини в България. Църквата е вкопана на около 6 метра под земята, с дължина 7 метра и ширина 3,80 метра. Намира се..

публикувано на 21.04.25 в 16:15

Мария Спасова с ново музикално пътешествие -"Ела с мен"

Мария Спасова вече не е непознато име за вас. Тя е на 28 години, родом от китната Берковица, но израснала в Монтана. Мария носи в себе си чара на Северозапада и духа на големия град. Завършила Езиковата гимназия с немски профил, тя избира да продължи пътя си в София, където вече десетилетие живее, твори и се развива. Завършва журналистика в..

публикувано на 21.04.25 в 15:30

Светлата седмица - празник на вярата, надеждата и новото начало

Седмицата след Великден е известна като Светлата седмица - време, в което православните християни празнуват Възкресението на Христос не само в неделния ден, а през цяла една седмица. Тя започва от понеделник, 21 април и продължава до Томина неделя (28 април тази година). В тези дни църквата не допуска пости, а службите са празнични. Всеки ден..

публикувано на 21.04.25 в 15:00

"Неделник" от 20 април 2025 година

Христос Воскресе. Ето какво съм ви приготвил в този "Неделник" : С изложба музеят във Враца отбелязва 90 години от рождението на именития врачански скулптор Цено Ценов . Творчеството му е вдъхновено от българската история и родния фолклор. За това ще ни разкаже Христо Божков уредник в Художествената галерия "Иван..

публикувано на 20.04.25 в 13:00

Пасхално слово на свети Йоан Златоуст

Възкръсна Христос и ти биде повален! Възкръсна Христос и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба, защото Христос, Който възкръсна из мъртвите, "за умрелите стана начатък" (1 Кор. 15:20). Той пръв възкръсна..

публикувано на 20.04.25 в 08:00

Къде попадат „Корабокрушенците от „Глен Кариг“

Когато добрият кораб „Глен Кариг“ потъвав началото на ХVIII век някъде в южните морета, сякаш извън всички познати морски карти, оцелелите мъже от екипажа му успяват само да се качат на две спасителни лодки с известно количество провизии, без никаква представа къде се намират и накъде да плават, за да стигнат до твърда земя. До която и да било..

публикувано на 18.04.25 в 17:05