"Влизането на нашата държава в ЕС означава, че сме длъжни да спазваме изискванията и законите на Съюза - това е регламент 206 от 2009 година, който забранява внос на всякакви местни и млечни продукти от страни, които са трети за ЕС. Тези продукти са забранени. Още повече за сегашната усложнена обстановка от африканската чума - имаме заповед от министъра на земеделието, храните и горите, за забрана на внос. Гражданите на всеки един ГКПП могат да се информират от плакатите и табелите. Когато излизат извън държавата, визирам Сърбия, могат да питат колегите. Вносът е забранен. Граничният контрол е фитосанитарен такъв, т.е включва забрана на внос на посип и посявъчен материал. Освен този регламент на ЕС, има и инструкция за взаимодействие, разписана между "Митници", Агенцията по храните и полицейския граничен контрол - в нея са посочени стоките, които са под контрол и забрана. Тези документи ги има на сайта на БАБХ, могат да се прочетат и в Гуугъл. Повтарям, но нищо местно или от животински произход не може да се внася. Износът не ни касае, но човек трябва да е запознат с изискванията на отсрещната държава. Общо взето - може да се изнася всичко".
Ако не ни позволяват да внесем закупено от нас месо (продукт животински), какво се случва с него и със средствата, които ние сме заплатили за продукта?
"Ако от митницата намерят такъв продукт, извикват нас от инспекцията. Ние съставяме протокол от 4 екземпляра, месото се конфискува, а документът е за преносителя, за Гранична полиция, за митницата и за нас. Описваме всичко, подпечатваме го. При конфискацията месото се посипва с хлорна вар, поставяме го във фризер, ако количествата са големи. Извикваме специализиран автомобил и след това се унищожава в ескаритаж. Конфискатът по протокола се въвежда в дневника, там слагаме и бележката от ескаритажа, доказващ унищожаване. Средствата са за сметка на този, който не е прочел достатъчно".
Има ли значение дали внасяме продукт за лична консумация или го правим за дадена търговска верига?
"Вносът на месни и млечни продукти е възможно да се осъществи, когато държавата, от която се внася, е разрешена за внос в Съюза. Трябва и предприятието да бъде одобрено - това, от което се внася. Има нужда от сертификат - както на предприятието, така и на вносителя. На пункта се дава входен документ за ЕС. Сертификатът, който е оригиналният от мястото на товарене, остава на пункта за 3 години. На шофьора се дава копие и входен документ. Гражданите са частни лица - могат да внасят само за лична консумация. Това, което е разрешено, е 2 килограма мед, толкова килограми яйца, може да бъде внесена "една цяла риба" - т.е 20 килограма. Тя трябва да е изкормена и почистена. Разрешава се до 2 килограма храни, когато има малко дете или малко животно. И, разбира се, храна, която е за лична употреба - примерно да речем някой сандвич".
Няма общи ограничения за преноса на тези продукти, ако пътувате в ЕС, тъй като всички страни от Съюза трябва да се придържат към строги общи ветеринарни норми. Ако пристигате в ЕС (в този случай 28-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) от страна, която не е сред изброените по-горе, не можете да носите със себе си месо или млечни продукти без официална ветеринарна документация.
С Регламент (ЕО) № 206/2009 на Комисията от 5 март 2009 година относно въвеждането в Общността на пратки с продукти от животински произход за лична консумация и за изменение на Регламент (ЕО) № 136/2004 (текст от значение за ЕИП) може да се запознаете тук.
Днес си ще си припомним живота и делото на Димитър Шонев - една личност, оставила бележита следа в музикалното общество на Враца от миналия век. Той е роден на 13 февруари 1922 година в града под Околчица. Неговият музикален талант се е забелязвал още като е бил юноша, около 10-12 годишен, ни разказва Велик Клюнков , уредник отдел "Най-нова..
Петата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е посветена от Църквата Христова на преподобната Мария Египетска . "Защото и Син Човечески не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина." /Марк.10:45/ Миналата Неделя чрез примера на св. Йоан Лествичник Православната..
Грейс Бернард е 28-годишна красива, привидно съвсем нормална жена, но с необикновена история. Работата е там, че тя има зад гърба си вече шест убийства – някои брутални, други – не чак толкова, но в момента по ирония на съдбата лежи в затвора заради убийство, което не е извършила. Не го беше замислила така, но… Не се заблуждавайте! Грейс не е..
Днес се срещaме отново с Милена Вълкова от Видин - сладкар , която вече добре познавате. Запознахме ви с нея миналата година, когато тя се завърна от Италия и донесе със себе си не само вдъхновение, но и вкусовете на едни от най-обичаните италиански десерти и напитки. А за това, вярваме, всички сме ѝ благодарни! Това лято Милена планира да..
Днес фокусът е върху всички кучета и котки, които живеят по улиците на нашата страна, защото отбелязваме Световния ден на бездомните животни. Денят се чества за първи път в Холандия през 2010 година. Целта е да се напомни, че ние, хората, имаме вина за присъствието на животни по улиците и е наша отговорност да се грижим за тях. Бездомните..
На днешния ден отбелязваме Деня на психолога , и разбира се, срещата ни днес е с професионалист в тази област. Запознаваме ви с Виолина Славкова , родена във Враца, която открива страстта си към психологията още в началото на своето образование. Тя започва с бакалавърска програма по "Социална педагогика" в Софийския университет, където..
Днес ще ви срещнем с Виктор Василев от град Вършец, който отговаря на един от най-важните въпроси за човечеството, които си задаваме всеки ден. И не, не е въпросът: "Има ли извънземни?", а е питането: "Какво да ям?". Сигурна съм, че няма човек, който да не си е задавал този въпрос, особено в забързаното ни ежедневие, когато се приберем късно от..