Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Снимка: Радио Видин


Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest, където ръководител е Валентин Янков. Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да работи заобиколен от алкохол, и се мести в кухнята, където напрежението от работата е още по-голямо, но на него това му дава стимул. Там Валентин намира своята истинска страст, готвенето. Учи в кулинарен университет в Бирмингам, Англия. Разказва ни какви вкусотии се учат да готвят на и как се готви на The Bridge при полеви условия с подръчни материали:

"Започнахме от най- основните техники на рязане, как се държи нож, как да си нагласят дъските за рязане, за да не се местят. В началото нарязахме купища зеленчуци и направихме супа, която всички в лагера опитаха и харесаха. Вчера ги разделих на отбори и готвихме ризото и всички се справиха отлично. След като сготвят, жури опитва от ястията и ги оценява. Готвенето на открито е предизвикателство дори и за мен, но всички се справят чудесно. На финала ще им поставя задача да направят тристепенно меню."

Лора от София е една от участничките в работилницата по готварство и е на фестивала за трета година подред:

"Разделихме се на отбори и правихме състезания. Менторът ни показва първо, ние наблюдаваме, записваме си и после се оправяме сами. Днес правим торта, по случай рождения ден на създателя на феста."

Преди работилницата по готварство в миналите издания на The Bridge Лора е била в работилниците по рисуване и фотография. Александра също е от София и е за първа година на фестивала:
"Разбрах за него преди няколко години, но чак сега събрах смелост да взема участие. Избрах си готварството, защото ми е хоби. Оказа се, че съм рязала неправилно през цялото време. Хубавото тук е, че са събрани хора от различни възрастови граници и в същото време се разбират. С еднакво мислене са и в един поток от емоции."
Тортено е положението в работилницата по готварство днес. Виновникът за менюто е Мишо Стефанов - създателят на The Bridge, който е рожденик. Да е здрав и все така обичан, да продължава да мечтае и да вдъхновява младите хора, пък и не само младите. Това му желае нашия екип. 
Иначе The Bridge е страхотна кауза, а още по-хубавото е, че фестивалът стана част от културната ни история и продължава да събира младежи от цялата страна. 
Повече можете да чуете в прикачения аудио файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Гергана Георгиева: "Аз избирам Белоградчик!"

Днес ви разказваме още една от онези истории, които носят надежда. История за осъзнат избор и за мечта, която не се простира в далечни светове, а е насочена право към родния край. Представям ви  Гергана Георгиева - едно младо, но изключително целеустремено момиче, едва на 19 години, което вече е взело някои от най-важните житейски решения...

публикувано на 16.04.25 в 17:30

Ученици от Видин пресъздадоха събитията, свързани с приемането на Търновската конституция

В Деня на конституцията ученици от видинската математическа гимназия участваха в кръгла маса, посветена на приемането на първата българска конституция.  В Административния съд във Видин те пресъздадоха събитията от 1879 г. - Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция:  "Съдбовният ден бе 10 февруари 1879..

публикувано на 16.04.25 в 14:23

13 души от община Ружинци ще получават здравно-социална услуга в дома

Община Ружинци е първата в област Видин, сключила договор по процедура "Иновативни здравно-социални услуги". За работа по нея Общината получава безвъзмездно от ЕС и държавния бюджет 120 000 лева. Процедурата е продължение на проекта "Грижа в дома", по който допреди няколко месеца са обслужвани 35 болни и самотноживеещи хора. Услуги по новата..

публикувано на 16.04.25 в 12:10

Производител: Яйцата за Великден няма да поскъпват

Спокоен изглежда пазарът преди Великден, а според експерти не се забелязват драстични промени в цените на най-търсените продукти- агнешко месо и яйца. Въпреки многократно поскъпналите консумативи, българските яйца ще запазят досегашната си цена, а дефицит няма да има. Това каза в "Земята, която ни храни" Олег Прокопиев, управител на птицевъдния..

публикувано на 16.04.25 в 12:08

Спектакълът "Паисиий" гостува за втори път в Монтана

Националният фолклорен ансамбъл "Българе" гостува з а втори път в Монтана със спектакъла "Паисий". Поканата за повторното гостуване идва от местна фирма, която е останала впечатлена от предишното представяне. Спектакълът "Паисий" е създаден по повод 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, тържествено отбелязана през 2022 година...

публикувано на 16.04.25 в 12:00

Детската книга "Радиослушатели" ще бъде представена във Видин

Дебютната си детска книга "Радиослушатели" ще представи младата авторка Биляна Панчева утре в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Биляна е родом от Видин, но след като завършва своето образование заминава да живее в София, където и до момента се занимава професионално с графичен дизайн. Любовта ѝ към четенето и писането на истории..

публикувано на 16.04.25 в 10:28

МРРБ ще инспектира ремонта на булевард "Панония"

Община Видин не носи вина за бавното темпо на голяма част от инфраструктурните обновления на територията на крайдунавския град. Тази теза аргументира на днешното заседание на Общинския съвет градоначалникът Цветан Ценков . В дневния ред присъстваха 32 точки, като по-голяма част от тях  бяха предложения за продажба на жилища и имоти общинска..

публикувано на 15.04.25 в 16:57