Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермата на забавните птици в Бистрилица

4
Снимка: Личен архив


Живее ли щраусът в планински регион? С какво се храни и как се отглежда? Страхлив ли е и кога заравя главата си в пясъка? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Антон Петков. 

Роден е в Монтана, а след 25-годишен престой в столицата и в чужбина, решава да се върне в родния край и да се посвети на земеделието. Закупува имот в берковското село Бистрилица, с идеята да развива земеделие, впоследствие решава да отглежда не обикновени животни, а щрауси. Закупува няколко живи птици от две различни ферми, след това се снабдява и с инкубатор. Казва, че след време вероятно ще отглежда щрауси за угояване и консумация, но на този етап е заложил на животни за разплод. 

Седем са големите щрауси във фермата в Бистрилица, в края на юли се очаква да бъдат излюпени заложените в инкубатора яйца. Антон е научил много за поведението на птиците:

Снимка"Малко по-специална птица е. Първо, защото е най-голямата птица на света, най-бързата- може да достигне височина до 2,50 метра и да тича с постоянна скорост от 70 и повече км/ч. Много са любопитни, все гледат нещо да клъвнат... Децата много ги харесват... Не са много капризни, но докато са малки, се отглеждат по-трудно, постоянно трябва да се следи за температура, влага, храна, вода, трябва да се пазят....Трябва много да се внимава първите 2-3 месеца, след това всичко става една идея по-лесно... Не са толкова взискателни, стига да са подсигурени основните нормални условия за живот." 

Когато са малки, щраусите са податливи и на болести, нерядко при вирусни заболявания има и висока смъртност- и във фермата са го изпитали, казва Антон. Щраусите имат нужда от достатъчно пространство, но не толкова много, че да развиват голяма скорост и да не могат да спрат. Важно е и мъжките да са разделени, защото понякога са агресивни. 

Не са капризни и по отношение на храната- хранят се и с гранули, и с комбиниран фураж, ядат зелена трева и люцерна, обичат плодове и зеленчуци. Важното е от храната да си набавят всички необходими витамини и минерали. От това зависи и оперението им, и общото им здравословно състояние. 

След третата година щраусите стават полово активни и тогава вече могат да се репродуцират. Женската снася между 50 и 60 яйца. Щраусът е социално животно, но винаги има доминиращ мъжки. Полигамни са, а мъжкият няма нищо против да живее с повече от една женски. Важно е никой друг себеподобен да не му пречи...

За щраусите Антон се грижи по час-два, при големите екземпляри не е необходимо постоянно присъствие. На този етап във фермата работи само със семейството си, би наел хора, но работната ръка е проблем, като навсякъде... 

СнимкаЩраусите не са агресивни към хората и са доста дружелюбни. Колкото до това- истина ли е, че щраусът крие главата си в пясъка, защото мисли, че никой не го вижда, казва:
"Не, това е мит... Щраусът е с постоянно наведена глава, защото в голяма част от времето си кълве нещо по земята... Щраусът е най-голямата птица и няма естествен враг, дори в Южна Африка го използват като куче-пазач..."

Антон е учил в Испанската гимназия в София, завършил е Софийския университет- специалност "Икономика" на английски език, допреди да се захване с фермата за щрауси, няма нищо общо със земеделието. Учи се в движение, а сега чака да започне курс "Основи в земеделието", който се организира от Национална служба за съвети в земеделието. Антон е скептичен за полезността на програмите за подпомагане на земеделските производители:

"Програмите и проектите не са достатъчно насочени към младите производители... Фермата е създадена по проект, но мярката "Млад фермер" не беше добре формулирана, така че да дава достатъчно въздух на младите производители- много изисквания, договори, кореспонденция, решения- всичко това не е съвсем съобразено с усилията и идеята... В един момент се питаш има ли смисъл от всичко това..."

По мярката е получил 12 550 евро, но по думите му това са само текущи разходи, истинската сума, която е инвестирана,  е в пъти повече.... 

"Но това няма значение, тук става въпрос за дългосрочен проект, вече имаме светлина в тунела, към фермата има все по-голям интерес, всичко е въпрос на време и постоянство."

Фермата се намира в зона "Натура 2000", регистрирана е като животновъден обект по всички изисквания на Агенцията по храните. Намира се на главен път, така че скоро там ще бъде изграден и снек-бар, в който, освен яйца, ще се предлагат и всякакви продукти от щраусите- пера, козметика и щраусова мас. 

Имат си и фейсбук страница- Funny Birds Farm /Фермата на забавните птици/, в процес на разработка е и сайта им. Извън грижите за щраусите, съпътстващи дейности за Антон са отглеждането на плодове и билки, а намеренията им са доста атрактивни:

"Имаме намерение да развиваме екотуризъм, да изградим Природозащитен център, който през септември да заработи, с възможност за спорт, игри, ще предлагаме и натурални продукти... Планираме няколко пъти годишно да организираме почистване на региона...ако нищо не се прави, ще дойде момент, в който тази природа вече няма да ни е даденост... 
Все още сме в процес на разработка на идеите, но тенденцията е от догодина да работим на пълни обороти. За 1 юни- деня на детето, смятаме, че тук при нас ще е доста забавно." 

Няма как да не успее Антон в  добрите си намерения, още повече, когато говорим за възможности, които ще ни накарат отново да заобичаме природата, която сами съсипваме. Това е края на разговора ни, и дано следващата ни среща да е на място, във фермата на забавните птици в берковското село Бистрилица. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00