Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причината за хранителното отравяне на децата в Ямбол е стафилококова инфекция

Заразата е пренесена заради лоша хигиена в училищния стол

Снимка: Радио ВИДИН

Стафилококова инфекция, проникнала и разпространена заради лоша хигиена -  както на персонала, така и на помещенията, е причината за хранителното отравяне, което близо 30 деца от ямболското училище "Петко Рачев Славейков" получиха миналата седмица.

Болестотворните бактерии върху храната са пренесени в училищния стол, показват резултатите от направените изследвания, обясни д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ - Ямбол:

Три от кухненските работнички - готвач, помощник-готвач и мияч са носители на патогенния стафилокок, изолирани от носогърлен секрет. От ръцете на две от кухненските работнички също е изолиран патогенен стафилок.

Персоналът ще премине антибиотично лечение.

Преди седмица в инфекциозното отделение на ямболската болница с повръщане и стомашни болки бяха приети 10 деца на 7 и 8 години. Други 20 се лекуваха по домовете си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!