Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ферма за щрауси – мисията (не) възможна?

9
Снимка: Личен архив

Емил Маринов от Видин бе гост на радио Видин заедно със своята четири годишна внучка Ники, която живее в Холандия. Вече свикнахме с това, децата и внуците ни да са в чужбина и не ни остава нищо друго освен да се радваме, че повечето от тях знаят и говорят на родния ни език! Но това е друга история….Обект на нашия разговор са щраусите и защо тяхното отглеждане е мисия невъзможна у нас?

Ето какви разказа Емил: Снимка"През 2000 година , докато бях в Холандия, се запалих по щраусите. Всъщност идеята тръгна от България, но отидох там, за да видя една ферма, в която отглеждаха 500 пилета, разположени в 10 помещения, по 50 пилета. Фермата се стопанисваше от трима братя. Там видях, как трима души се занимават и издържат семействата си с този тип бизнес. Казах си, защо това да не стане и в България?"

Да, ама не!

"В България не стана. Не съм убеден , че и до ден днешен има стандарт за щраусовото месо. Ние бяхме над 200 фирми в страната, имаше ферми, имахме асоциация, плащахме немалък членски внос. Сега вече няма нищо, дали сме останали 20 ферми с по един –два щрауса, отглеждани с атрактивна цел."

Каква е причината, този вид бизнес да не може да се развива у нас?

"Няма кланици. Щраусът трябва да се реализира до година и половина. Той прави кланично тегло и тогава месото е добро, след тази възраст месото затвърдява. От щрауса се ползва и кожата, и перата. Кожата му е втората по здравина, след крокодилската. От Южна Африка се изнасят тонове пера за Южна Америка за карнавалите."

Защо не успяхте да реализирате вашата продукция?

Снимка"Първоначално, ние започнахме в с. Динковица в един двор, но скоро се видя, че не е подходящо мястото. Тогава потърсих друго, видях един запустял стопански двор в с. Протопопинци и започнах там. Започнах с три семейства - 9 възрастни. Последното клане на щрауси правехме във видинския месокомбинат. Сега няма кланици. Асоциацията правеше опити да се утвърди един проект на малка кланица за щрауси. Тя е с квадратура около 200 кв,. има подобни в Белгия, в Холандия, там клането става по заявка. Примерно, днес 10 животни, по заявка на хранителна верига, защото във веригите се иска вече охладено месо. Щраусовото месо се транжира изключително трудно, всяка мускулна група се вади отделно. Обикновено месото се използва, като деликатесна храна и изкупващите го искат охладено, а не замразено. В голяма кланица изискването е да се затвори клането за други животни и да се обработват само щрауси. След това се дезинфекцира и така…в Белгия, Холандия , Люксембург се колят над 100 000 животни годишно."

Долавя се голямо съжаление и разочарование в гласа Ви…

"Да, много съжалявам, аз вложих много усилия. Във Видинска област ние бяхме 5-6 ферми в Кутово, Слана бара, Старопатица, идеята ни беше да се направи кланица, защото щраусът трудно се транспортира. Обикновено му се слага качулка на главата и се побутва."

Къде е основният проблем?

"Държавата не обръща внимание на новите неща, на условията на които трябва да отговаря един проект за създаване на кланица.Бавни процедура, бюрокрация…Аз бих започнал отначало, има инкубатори, имам всичко необходимо, но ако се създадат условия за реализиране на продукцията, иначе щраусите не са сложни за отглеждане. Издържат на ниски температури, даже горещините са им по-голям проблем"

СнимкаМит ли е това, че щраусът си заравя главата?

"Не, вярно е! Той постоянно я крие. Когато се почувстват заплашени, щраусите разперват пера и съскат. Нападал ме е щраус, една женска, те ритат напред, имат голям пръст, който завършва с голям нокът и ако реши да те ритне може да те разпори!"

Така завършва опитът за бизнес на един човек от Северозапада, средностатистически българин. "Е, поне опитах" - казва и е готов отново да го направи, стига да има условия.

В края на нашия разговор, малката Ники с радост ми разказа: "Дядо има зайчета, кучета, котета, пилета и 1 щраус". Децата на Емил са в чужбина, синът му живее в САЩ, дъщерята в Холандия. Вижда ги по празници и през ваканциите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00