Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Земята, която ни храни"- с дъх на вино и любов... към виното

4
Запечатани моменти от Трифон Зарезан в масивите на берковското село Боровци- 2015 година
Снимка: Петя Генова
Познавам днешния гост на "Земята която ни храни", от три години. Бях чувала за него- мераклия и чешит, който мечтае да възстанови старите сортове от нашия край- гъмза, памид, зарчин, димят. Първата ни среща силно ми въздейства. Мария Иванова- дългогодишният секретар на читалище "Иван Вазов" в Берковица, ме заведе в с. Боровци на 14 февруари, 2013 г. на лозето на Тодор Костадинов, където гордият собственик на местни сортове лозя, облечен в народна носия извърши ритуала по зарязване на лозите. После отидохме в избата му, направена с мерак и вдъхновение, опитахме от доста вина- бели, розе, червени - по специален ред, с тънки мезета и най-важното- с уникални зевзеци от Северозапада. Така се зароди нашето приятелство, което до сега не исках да набърквам с работата ми като журналист. Но ето- дойде и този момент, когато ми се ще да представя този вдъхновен идеалист. Естествено срещата отново е на 14 февруари, на любимото му лозе, където този път аз бях с носия и честта да зарежа първа лозето с косер бе моя.

Тодор Костадинов е откърмен с лозята, но не е предполагал, че това през годините ще стане нещо повече от традиция и хоби.

"От дете помагам на родителите си, от тогава се научих и да върша всичко- от рязането до брането и впоследствие- правенето на вино. По някое време се появиха косове, които започнаха да унищожават лозята, превърнаха се в бедствие. Купих едно електронно устройство и заедно със съседите започнахме да обикаляме по лозята, за да гоним птиците..."

Разхождайки се, Тодор вижда в съседните лозя сортове, които са почти изгубени. Това го и мотивира- да отглежда характерните в миналото сортове в Северозапада- зарчин, гъмза, памид и димят.

"Решил съм да направя нещо като опитно поле- от всички сортове да има."

Меракът да възстанови старите местни винени сортове води Тодор Костадинов и до следващата крачка- затварянето на цикъла. Той започва производство на вина и създава една, както той я нарича, "домашна любителска изба".  Постепенно започва да преосмисля начина на правене на виното- чете, пита, посещава елитни лозя, започва да прилага "енологическата практика"- изобщо, извървява трънливия, пионерски път на виното- и вече 6 години се усъвършенства. Открива ни малко и от новата технология за приготвяне на виното, която е трудоемка. Започва се с "ронкането" на виното.

Спомня си, че преди време е прочел брошура с напътствия, на какви изисквания трябва да отговаря човек, който се занимава с лозя:

"Бяха 10 условия, аз отговарях само на 1- желанието..."

Това не го спира... въпреки, че лозята му са садени по стар начин, с тесни междуредия, които не позволяват механизирана обработка. В този случай на помощ идват приятелите, с които здраво се работи. Е, полезното се съчетава с приятното, защото след усилната работа следва и солидна почерпка...

"След работа следва душ, обилна храна и свежо, приятно изстудено вино. Виното ни връща енергията. Така "затваряме" удоволствието"- изразходваме енергия, след което я връщаме с еликсира- вино"- категоричен е Тодор. Той е категоричен и в друго нещо, в това, че за доброто вино има три фактора: качествено грозде, чист съд и добра последователност при правенето на виното.

Любимото му вино е купаж от памид и зарчин. Като професионалист, подхожда ритуално към всяка една глътка- за да усети аромата и вкуса- с това не прави компромис. Пиенето на вино за него е удоволствие и вярва, че виното има душа.
Като познавач, не споделя мнението, че откъдето е виното, от там трябва да е и мезето.

"С виното вървят сирена, различни хлябове и хапки, и най-вече- добра компания. На всички лозари, земеделци, и изобщо- на всички слушатели на Радио ВИДИН пожелавам да имат късмета да си изрежат лозето навреме и природата тази година да е благосклонна. Да имат късмета да направят хубаво грозде и хубаво вино!"

Основната гиржа да е качествено Боровишкото вино, е на Стефан Гергов - инженер технолог. Той е човекът, който дава съвети и на Тодор Костадинов. Признава, че северозападните сортове лозя са успели да го изненадат, а доскоро не е познавал сорта зарчин.

"За пръв път дегустирах виното тук и съм очарован- има много добри вкусови качества, по които може да се мери дори с каберне совиньон. Тъмно, долавят се нотки на горски плодове- къпина, боровинка... Това е и "физиономията" на българското вино, защото когато дойдат чужденци в България, искат да опитат от местните сортове. А когато опитат от нашите вина, намират хубавите качества на сортовете. Трябва да съхраним типично нашите - за Северозападна България гъмза и зарчин, за Южна- мавруд и широка мелнишка лоза."


Според технолога, в момента има възраждане на сектора. Има много малки изби- това води до конкуренция, по-голям избор и по-добро качеството. Питам го по един и същ начин ли действат различните вина?

"Бяло, розе или червено- от всички тях може човек да се напие, затова трябва да знае- как се пие умно и разумно- с акъл, с дебели мезета, бавно, да му е приятно..."

На всички лозари и винари Стефан Гергов пожела всяка година да е като 2013- с богата реколта, сочно грозде и хубави вина....

С това приключва разговорът за гроздето и виното с двамата гости на "Земята, която ни храни"- Тодор Костадинов и Стефан Гергов. Те засегнаха много важни теми и дадоха практични съвети за производителите и за потребителите /ще ги чуете в звуковия файл/ Най-ми се ще обаче, да запомним тази среща с желанието им да бъдат съхранени и популяризирани местните сортове грозде- гъмза, памид, зарчин, димят. И не забравяйте руската поговорка "Не виното е лошо - лошо е пиянството".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00