Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъде здраве, за да се насладим на плодовете на земята ни

4
Трапезата на Бъдни вечер трябва да е отрупана с всичко, което ражда земята
Снимка: Радио ВИДИН



Със символика натоварваме днешното предаване, защото на 24 декември празнуваме Бъдни вечер. А всички знаем, че това е празникът, натоварен с най-голяма надежда за доброта и обич, здраве и плодородие- плодородието, което осигурява нашата земя. Как да се подготвим за чудото на Рождество, какво да сложим на Бъднивечерската трапеза, какво символизира всяко едно ястие и действие- за това си говорим с етнографа от видинския исторически музей Десислава Божидарова. Преди да се заредим с празничност и настроение, ще отдадем дължимото на паметта на селекционера Тодор Рачински- човекът, отдал живота си на пшеницата.

В "Земята, която ни храни" отново си спомняме за Тодор Рачински- дни преди да почетем датата на неговата кончина- 26 декември. Човекът, за когото казват, че пшеницата е смисъл на живота му. Тодор Рачински пише първите страници в историята на селекцията и генетиката на пшеницата. Във Враца преди три години бе открит салон на селскостопанските специалисти на името на селекционера. В началото на юни тази година тържествено бе чествана 85-годишнината от рождението на Рачински, за което пред Жоро Александров разказва агрономът Божидар Джунов, който от 1958 година работи в областта на семепроизводството.

СнимкаВръщаме колелото на историята години назад. Жельо Добрев е човекът, който през 1974 година е издигнал Рачински на поста директор на Института по пшеницата и слънчогледа край Генерал Тошево:

"Отлично познавах Рачински- и в личностен план, и в обществената му дейност, и в дейността му като селекционер. Мога да го сравня с корифеите в селекцията в България- такъв, какъвто беше на времето акад. Павел Попов. Трябва да го помним, защото той е идеолог на новата стратегия в селекционната работа на пшеницата. Тогава, когато налице бяха всички фактори за развитие на интензивно зърнено производстмо, липсваха интензивни сортове. Тодор Рачински създаде първия сорт, подходящ за това развитие- сорта Русалка... През своя живот той създаде 23 сорта пшеница, пригодни за условията- някои от тях и сега се използват... Тодор Рачински бе първият селекционер, който намери изходни форми за еко тип пшеница, в съветската и италианската селекция, на основата на които бе създаден богатия генофонд в нашата страна, който поддържа "кръвта" на съвременните сортове пшеница... Всичко това е плод на къртовски труд и дългогодишни опити."


В звуковия файл чуйте още какъв е бил като човек Тодор Рачински, както и дали създадените от него сортове, които се използват и днес, са със същата продуктивност.

Жив паметник на Тодор Рачински в двора на врачанското училище Христо Ботев сн. Жоро АлександровНяма спор, че селекционерът оставя своята следа в селскостопанската наука, а делото му не може и не трябва да бъде забравено. Именно заради това във врачанското училище "Христо Ботев“ направиха музей на открито. В него са засети всички 23 вида пшеница, селектирани от Рачински. Резултатът от труда на Рачински е една от националните ни ценности, убедени са хората, които са го познавали- селекционер, учен и не на последно място- изключителен човек.



"Това е личност, която заслужаваше уважението на всички селекционери в света. Той работеше за хляба, нашия хляб", казва с умиление Божидар Джунов. Затова и трябва да го помним.
.....
В "Земята, която ни храни" отправяме поглед към Бъдни вечер. Празникът, натоварен с най-голяма надежда за доброта и обич, за здраве и плодородие. Това е празник на плодородието, което осигурява нашата земя. Етнографът от видинския исторически музей Десислава Божидарова разказва как да се подготвим за чудото на Рождество, какво да сложим на Бъднивечерската трапеза и  какво символизира всяко едно ястие и действие.

"Бъдни вечер носи една особена символика. Хората влагат своите надежди във всеки елемент от Бъднивечерската трапеза и целият ден преминава в подготовката й- от замесването на хлябовете, през донасянето на Бъдника и поддържането на огъня в огнището..."

Всеки хляб на Бъдни вечер и Коледа носи определена символикаГоворим си и за символиката на всичко, свързано с подготовката на Бъдни вечер и Коледа, защото това са дните, които ни променят- сигурна съм. И без да сме най-смирените християни, и без да сме най-верни на традициите! Това си има своето обяснение- това е магическото време. Бъдни вечер е първата от трите кадени вечери и е свързана с чудото, което предстои да преживеем- раждането на Младенеца. Това е време, изпълнено с тайнственост, а едно от тайнствата е приготвянето на хлябовете.

"Три са основните хлябове, които замесваме за Бъдни вечер и Коледа. Всички те са свързани с плодородието и здравето- на хората, на животните, за благополучието на къщата. Всички хлябове показват точно каква дейност се извършва. Те са свързани със земята, дома и плодородието. Животните, хората и техните местообиталища- това е мястото, на което нищо лошо няма да ти се случи- всичко това е изобразено на Бъднивечерския хляб- тук са слънцето, нивата, житния клас, кошарата, животните, бъчвата с вино"- разказва Десислава Божидарова.

Мъдростта на поколения преди нас е вложена в поговорките, свързани с хляба- тази наша основна и свещена храна. При създаването на един хляб в миналото са влагани много пожелания за здраве и добър живот. Защото в българската традиционна култура хлябът не е само за обичайната ежедневна храна. А има ли хляб на трапезата, около която се е събрало семейството, то значи има още живот в къщата...

"Годината да е спорна, да е пълно всяко едно начинание, да го довършат и да ги удовлетвори. Земята ни да ражда повече и по-хубави плодове. Да сме здрави, за да можем да се насладим на плодовете, които земята ни ще роди. Защото тя ни храни!"-
пожела Десислава Божидарова на нашите слушатели.

В звуковия файл чуйте още: как да подредим Бъднивечерската трапеза и какво да сложим върху нея; кой разчупва хляба и какви са наричанията. А когато утре вечер чуете песента на коледарите- отворете широко сърцата и домовете си.

Светли  Коледни празници!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00