Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските зеленчуци, кой не ги яде...

Актуалната тема в "Земята, която ни храни"- протеста на зеленчукопроизводителите. В Петрич и Сандански те протестират ефективно повече от 10 дни, като блокират пътя и изсипват продукцията си. Зеленчукопроизводителите от Видинско са по-скромни- протестират с табелки на щандовете си и с подписка, изпратена до няколко институции- та...какви са исканията им, какви са проблемите, които искат да бъдат разрешени- за това говорим днес. Какво е да си арендатор на язовир и с какви трудности се сблъсква един арендатор- за това Йорданка Петрова си говори с Вилхелм Станев, който стопанисва язовира в Дреновец. Ще отидем на гости и на баба Параскева от село Превала, където Биляна Биросова ще проследи пътя на сиренето- от издояването на млякото до сервирането му.

Преди седмица над 90 души - зеленчукопроизводители от Видинско, изпратиха подписка до девет институции. Тогава хората се обединиха срещу нерегламентирана продажба на домати от Румъния. С протестиращите разговаря Анжела Каменова.

"Протестираме, защото заляха нашия пазар с румънски зеленчуци. Ние сме против нерегламентираната продажба. Искаме да се направи борса и да се фиксира изкупната цена на едро. Не може да има внос на румънски домати, които се продават за 20 стотинки. Как да продадем нашите, като само посевния материал за доматите струва 50 стотинки"- категорична е Милена Димитрова.

Видинските производители настояват за субсидия за килограм произведана продукция. Амбулантни търговци прекупуват румънски домати и ги препродават с 30-40% по-ниски цени от българските, твърди Климент Ангелов: "Виждал съм хора с бусове, спират на площада и продават румънски домати. Продават евтини домати и ни подбиват цената."

От миналия вторник проверки за нерегламентирана продажба започна Агенцията по безопасност на храните, съвместно с Националната агенция за приходите. Дни след началото на протеста, на пазара табелките ги няма, а положението, поне привидно, е спокойно. Над 20 години и Ромил Тодоров произвежда зеленчуци в село Кутово и сподели с какви проблеми се сблъсква- многото разходи по подготовка и производство на разсадите, невъзможността за реализиране на продукцията, или продажба под себестойността им. Според него, около 1,20- 1,40 лева за килограм домати е реалната цена. "Когато продаваме под 1 лев, влизаме вътре", категоричен е Ромил Тодоров, пред чиито щанд опашка не липсваше.

Истината е, че видинските зеленчукопроизводители едва ли забогатавят, голяма част от тях просто оцеляват- не рядко точно заради нерегламентирани търговци. Може би има надежда, може би амбулантните търговци вече са по-малко, може би нещата ще се регулират. Оказа се, че името продава, а хората все по-често залагат на качеството. А най-хубавото е, че видинчани си искат видинските домати.

От "зеленчуковата тема"- към рибовъдството- какво е да си арендатор на язовир и с какви трудности се сблъсква един арендатор- за това Йорданка Петрова си говори с Вилхелм Станев, който стопанисва язовира в Дреновец вече повече от 10 години и се занимава и със садково отглеждане на риба- сом, шаран и есетра. 90 % от рибата е за износ- в Румъния пазарът върви.
"От години изнасям за Румъния, тук трудно се реализира продукцията. Сега изграждам модерен магазин- по европейски стандарти. Производството на риба е трудно- за да се отгледа една риба от личинка, са необходими минимум 3 години. Тогава рибата вече става за консумация. За да отрасне, рибата се храни на всеки 2 часа със специални фуражи- внос от Полша и Германия. В язовира се развъжда и шаран, бял амур, сом, бяла риба- всяка година зарибявам, за да се регулира популацията във водоема"- разказа вилхелм Елисеев.

Язовир "Дреновец" е най-големият язовир във Видинско. През зимата се извършва стопанска дейност- улов с мрежи. През лятото ходят рибари-любители- не само от областта. Природата е прекрасна, въздухът е чист... почти приключение е. Не всичко, обаче, е толкова красиво, има и доста проблеми- като кражби на съоръжения от бракониери и нападения. Самият Вилхелм Станев е потърпевш- бракониери му нанесли побой: "По време на забраната беше, хванахме ги, в момента се води дело. Всеки ден има кражби- годишно ми изчезват по 1000-2000 метра мрежи. Но беззаконието е навсякъде... държавата е безсилна пред бракониерите..."

В "Земята, която ни храни", отскачаме до Монтанско. Според британско проучване една трета от учениците на Острова са убедени, че сиренето расте по дърветата. Дали това е така и откъде идва продукта- това провери Биляна Борисова.

Тръгвайки по следите на сиренето се озовахме в балканското село Превала. Всяка вечер, след като стопаните приберат овцете и козите от паша в кошарите, се заемат с издояването им. Козето и овчето мляко се събира на едно място. След като стоката е издоена, Параскева и Мария тръгват с кофите към вкъщи. В предварително затоплената кухня започва същинския процес по приготвянето на домашното сирене. Първото нещо, което трябва да се направи е да се прецеди млякото:

"Овчето мляко, по закон божии, се цеди в дванайсет ката, за да е сполучливо всичко. Капризно е прясното мляко"- казва Параскева. Тя използва и хитрост от старите майстори като в закваската слага малко вода и сол: "Слагаме закваската в млякото и разбъркваме. Трябва да стои на топло, но да не е много топло, защото млякото ще се пресече. Сега го оставяме за около час, час и половина, но при по-малки количествотва и за 15-20 минути става"- каза баба Параскева и докато чакаме, коментира британското проучване: "Гледай какво, те нямат представа какво е това нещо животно и от това животно как се дои мляко и се прави сирене. Те си мислят, че млякото е от сладкарницата, а млякото идва от добитъка."

Преди да се сложи на трапезата, на сиренето му трябват още няколко процедури. Когато се отдели суроватката, сместа се разбърква и се оставя да се изцеди. Така престоява до другия ден. И става твърдо и вкусно.... по бабините рецепти.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00