Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна става част от Световното космическо парти, посветено на Юрий Гагарин

Световно космическо парти ще се проведе за първи път във Варна. Събитието, което се организира от Площад "Наука" и Астро клуб за любители - Варна, е предвидено за 12 април, събота.  Събитието е благотворително, а всички средства от билети ще отидат за подкрепа на каузата на "Площад Наука" да подобрява гражданската информираност и общественото..

публикувано на 02.04.25 в 08:50

96-годишна жена дари 100 хиляди лева за детското отделение на болницата в Димитровград

96-годишна жена дари 100 хиляди лева на болницата в Димитровград. Решението да дарят парите от продажбата на апартамент семейство Йотови взимат след като губят дъщеря си по време на пандемията от Ковид, съобщи бТВ. „Какво можем да направим с толкова много пари. Решихме, че след като ги вземем ще ги дарим за благотворителност“, обясни 96-годишната..

публикувано на 01.04.25 в 18:37

Шест кученца от приюта в с. Каменар намериха стопани за седмица

В началото на тази седмица екипът и доброволците от Общинския приют за безстопанствени животни в с. Каменар съобщиха добрата вест, че още шест кученца са намерили своите осиновители през изминала седмица и вече се радват на топъл дом и любящи семейства. По тяхна информация съдбите и бъдещето на четириногите, настанени в центъра, продължават да..

публикувано на 01.04.25 в 12:10

54-тата конференция на Съюза на математиците започна край Варна

54-тата конференция на Съюза на математиците в България беше открита в курортния комплекс "Слънчев ден".  Събитието ще продължи до 3 април. Организатори са Съюзът на математиците – секция Варна и Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Конференцията служи като платформа за професионална квалификация на учителите, насърчавайки обмена на добри..

публикувано на 01.04.25 в 11:55

1 април - шегуват ли се варненци, обичат ли да се смеят и кой лъже най-много?

Днес е денят, в който можем да се пошегуваме, да позволим да се пошегуват с нас или директно да си излъжем. Първи април е Денят на хумора и шегата. Откъде произлиза и до днес е трудно да се каже. Според една от теориите всичко започва от поема на Чосър за лисицата и петела, в която лисицата си прави шеги с пернатото. Втората ни..

публикувано на 01.04.25 в 06:25

Облачно и мъгливо на 1 април

Мъгливо е утрото на 1 април. Мъгла с намалена видимост до 100 метра има в района на нос Калиакра, до 200 метра е намалена видимостта на нос Емине, в района на Разград до 300 метра, а в Ахтопол и Добрич видимостта е намалена до 800 метра. Димка има в района на Варна, слаб дъжд превалява в Бургас. Между 7 и 8 градуса са измерените..

публикувано на 01.04.25 в 05:52

Лесна работа: За сега…

Преди време ви разказах колко лесна работа е, докато си седиш в кафенето срещу сградата на Народното събрание, да те удари една гениална идея, да пресечеш на отсрещната страна и да лепнеш на парадния вход на важната сграда обява с надпис: “Продава се!“. Главен герой: поетът Иван Пейчев. Днес се сещам за друга история, която съвсем не е толкова..

публикувано на 31.03.25 в 17:00