Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гроздоберът все по-рано. Последствията?

Снимка: БГНЕС

На много места в страната времето е за гроздобер, дори някъде вече го приключват. Причината - промените в климата, все по-горещите лета, които „изтеглиха“ гроздобера доста по-рано в календара.  По-малък добив, но по-качествено грозде, е друга тенденция, която се наблюдава.

Семейство Балтаджиеви се грижат за около 47 декара лозя. Гроздоберът при тях ще започне в следващите дни. За поредна година това става по-рано от обичайното.
"Преди сме си го почвали около 15-20 септември, някъде около моя рожден ден. После почнахме по-рано - 10-12 септември, после 5-7 септември, сега, дето се вика, на първи септември трябва да почваме. Сигурно догодина ще започнем август, което не е добре, но това са тенденциите", казва Стефан Балтаджиев.

А при Младен Върбанов в Поморие гроздоберът е започнал преди седмица със сорта „мискет отонел“, с 10-15 дни по-рано, констатира той.

"В общи линии гроздата са добре. Като количество общо взето до тон. Надяваме се да го приберем, преди да се развали времето. Така да се получат добри резултати във винарските изби", посочва Върбанов.

Летните жеги, топлата пролет, ветровете, ранното развитие на лозите, са все фактори, които обуславят и по-ранния гроздобер в страната. „Няма връщане назад, щом веднъж е отворена „кутията на Пандора“, казва Стефан Балтаджиев. И добавя, че бъдещето на сектора е тревожно. Не само у нас:

"Тези анормални условия водят до анормални параметри в гроздето. Захарите високи, киселините високи, нито е узряло, нито фенолна зрялост, нито ароматиката, вече почва да стафидира. Чакай малко, кога? И то всичко наведнъж. Като една лавина тръгва и събира всичко след себе си, всички неприятности и това е едно от най-големите предизвикателства за бранша ни," обяснява Балтаджиев.

Според него ще трябва лозарите да се приспособяват към новите условия, да се преосмислят сортовете, които се садят. Раннозреещите няма да бъдат подходящи:

"Защото ще стават много рано. Говорим за пино ноар, може би шардонето до някаква степен, особено в Южна България. Аз не знам как растението ще се приспособи на първо място, пък камо ли какви вина ще правим?, категоричен е Стефа Балтаджиев.

Науката ще има основна роля в оцеляването на сектора у нас, подчертава той, но посочва, че все още не се предприемат никакви действия и според него фатално се закъснява.

Освен всичко, изредено дотук – основателна причина за тревогите на лозарите, продължава да е проблем и ниската изкупна цена на гроздето. Според Младен Върбанов от Поморие тя трябва да е поне 1 лев и 80 стотинки или 2 лева.

"В момента по договорите, които имаме сключени с Винпром „Черноморско злато“, се движи от 95 стотинки до лев и 10 стотинки. Около 10% има увеличение, защото инфлацията изяжда доходите", казва Върбанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската мекица в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света

Има ли някой в България, който да не обича мекици. Пърженото тесто, което консумираме предимно за закуска с пудра захар, сирене или сладко, получи световно признание. Българските мекици попаднаха в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas.  Мекицата заема 29-то място с оценка от 4.4 точки. В..

публикувано на 30.03.25 в 15:57

Празник на източноазиатските култури във Велико Търново

Алисън Атанасов е от Южна Африка. Наполовина е българка. Дори варненка. Баща й е варненец. В момента Алисън Атанасов учи във Великотърновския университет. Рядко се връща в Южна Африка. Но тук е част от организацията на двудневния фестивал „Празник на източноазиатските култури“. Алисън Атанасов е първа година студент във Великотърновския..

публикувано на 30.03.25 в 11:24

39 планини - 39 първенци

Една от инициативите на Българския туристически съюз е „10-те планински първенци“ - 10-те най-високи върхове на 10 известни и големи български планини. Обаче в България има близо четири пъти повече планини. Или по-точно – 39. Голяма част от тях остават извън полезрението на планинарите. По една или друга причина – трудна логистика, липса на облагородена..

публикувано на 29.03.25 в 09:50

От 1 април до 31 октомври обявяват пожароопасен сезон

Във връзка със заповед на министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция във Варна, Община Балчик уведомява всички граждани, че  от 1 април до 31 октомври на 2025г. е определен пожароопасен сезон  в защитени територии- изключителна държавна собственост, и мерките за осигуряване на пожарна безопасност, като следва да спазват забраната за..

публикувано на 28.03.25 в 17:05

Заплахите за Черно море представя филм във Варна

Какви са заплахите за Черно море и как заедно можем да го опазим – отговори на тези въпроси дава 30-минутният документален филм "Аз, морето – живот в мълчание", който ще бъде излъчен премиерно тази вечер във Варна, в рамките на кино фестивала „София Филм Фест Варна“. Филмът е на еко организацията Грийнпийс и в него участват учени и специалисти от..

публикувано на 28.03.25 в 15:50

На село в Поляците

Село Поляците се намира в края на Варненска област, в недрата на Стара планина.  Посещаваме го на 26 март, в малко мрачно време. Първото ни впечатление е за спретнато село.  В делника няма много хора из тихите улички. Чуват се птици, кукуригат петли. Айше чисти и боядисва бордюрите в бяло. По време на Рамазана тече подготовката за..

обновено на 28.03.25 в 14:06

Балчишки фестивали набират участници

20-о издание на фестивала Лазаровден На 12 април от 10.00 часа в читалище „Васил Левски 1959“ – Балчик ще се проведе поредното издание на общинския фестивал „Лазаровден“. Покана за участие се отправя към всички любителски състави при пенсионерските клубове и читалищата в общината. Те могат да се включат с две песни и едно индивидуално участие, уточни..

публикувано на 28.03.25 в 14:02