Според древна индийска медицина - човек е това, което яде. Ако не се чувстваме добре, то трябва да погледнем какво има на нашата трапеза, какво консумираме. Може би всеки ще се замисли какво вкарва в организма си всекидневно чрез храна и ще разбере как живее.
Нина Милошевич разговаря по темата за манталитета ни на хранене и как да изчистим организма си от токсините с Габриела Сакалиева - треньор по балансирано хранене.
Габриела споделя, че многото хранене и изпит алкохол, изобщо всичко, което сме погълнали като прости въглехидрати и вредни хранителни продукти, води до натрупването на малко повече токсини в организма. За съжаление малко хора знаят как да изчистват тялото си след това.
"Обикновено хората се подлагат на много крайни диети, спират да ядат много видове храна, което пък ги лишава от много хранителни вещества. Естествено това е за някакъв период - до следващата сватба, до следващото лято, до следващия празник и т.н. Затова е много важно да има баланс. Хранителните навици в България не са на най-високо ниво, макар че, тенденциите в последните години са, че хората започват да се информират повече. Но го има и това, че от повече информация може да се дезинформират. Най-много щети се нанасят върху нашите клетки. Основната лаборатория в нашия организъм е черният ни дроб и той страда най-много вследствие на изяденото количество храна и изпити напитки", споделя треньорът по балансирано хранене.
Ето и няколко съвета от специалиста:
1. Пиене на топла вода, не студена, не прекалено гореща, а топла. Тя изчиства нашия организъм пълноценно и се усвоява бързо;
2. Прием на хранителни добавки - с храната трудно може да си набавим тези толкова важни за организма ни съставки. Те са важни за храносмилателната ни система;
3. Изготвяне на индивидуален хранителен режим, който да е съобразен с начина на живот на човека, с възрастта му, със здравословното и активното му състояние;
Габриела Сакалиева препоръчва преди всичко консултация със специалист - с лекар, с диетолог, с лицензиран треньор по хранене и с лицензиран треньор, с когото ще спортуваме.
"Много е важно да се доверим на тези специалисти поне в началото, докато свикнем и установим едно постоянство", добавя Сакалиева.
По отношение на гладуването Габриела уточнява, че приетият термин е гладолечение. "Важно е, когато човек прибягва към гладолечение, ако има здравословен проблем, задължително да бъде под наблюдението на специалисти, които имат опит. Има много модерни техники на хранене като фастинг и прочие, но по-важното е, че ние трябва да си набавяме всекидневно определени микро и макро елементи, необходими за доброто ни здраве, за енергия и здрава мисъл. Те са в основата на добрата работа и функциониране на нашите органи, добрата линия и излишните килограми. Всичко е в баланса - просто да се научим да го правим.", добавя Габриела.
Габриела Сакалиева е бивш професионален спортист по плуване, лицензиран фитнес инструктор от Национална спортна академия - гр. София, с богат опит като треньор по балансирано хранене. Съвсем скоро Габриела ще завърши и още едно висше образование, по хранене и диетология. В момента продължава да работи с различни възрастови групи, както в залата си в София, така и онлайн като съветва и менторства хора, решили да променят начина си на живот чрез хранене и спорт. Като майка на две деца и в очакване на трето, Габриела добре знае и нуждите на бременните жени, затова скоро стартира и нова група за гимнастика за бъдещи майки.
Целият разговор може да чуете в прикачения звуков файл.
Каварна ще отбележи отбелязва 152-рата годишнина от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. Пред бюст-паметника в Градския парк в Каварна, своята почит и признателност към делото на Апостола ще изразят от най-малките до най-големите граждани в морския град. Програма от слова за Апостола и стихове в негова памет ще поднесат ученици от..
В суворовското село Изгрев избраха да отбележат празника на виното със забавни винени конкурси. Производителите на изгревската божествена напитка се състезаваха в няколко категории - бяло вино, червено вино, розе и купажно вино. Жителите на селото присъстваха на водосвет в местния храм "Света Петка " и след това зарязаха лозите на Царя на..
Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, е първата проява от поредицата запланувани по повод 70 години от създаването на Университетска ботаническа градина – Балчик. Днес на територията на петте декара учебен участък – лозов масив с десертни сортове бяха осветени и зарязани лозите, както и дегустирани вина. На..
37-годишната Милена Миткова се нуждае от помощ. 350 хиляди евро са нужни за ефективно лечение в болница в Турция, където лекарите ѝ дават реални надежди за възстановяване, но сумата е непосилна за семейството ѝ. След месеци на търсене на диагноза, на 8 януари 2025 г. в България е потвърдено, че Милена е с рак на гърдата, който вече е метастазирал в..
До 15 февруари във Варна продължава зимната "Алея на книгата". Захари Карабашлиев ще посрещне своите читатели в рамките на изложението. Писателят ще раздава автографи от 15 до 17 часа в търговския център-домакин на Алеята, а от 18 часа ще бъде представена и книгата му "Рана", спечелила Националната награда за български роман на годината "13 века..
На 14 февруари Българската православна църква отбелязва Успението на Св. Кирил Славянобългарски. Свети Кирил заедно с брат си Методий създават славянската азбука и превеждат свещените книги на славянски език. Константин Кирил Философ е роден в Солун в знатно семейство. Завършва обучението си в Магнаурската школа в Цариград. Заедно с брат си Методий..
Денят на лозаря /Трифон Зарезан/ се отбелязва се съгласно Постановление 20 на Министерския съвет от 1962 г. като празник на лозарите в деня на Св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва..