Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Свинското месо е поскъпнало с около 10%

Едва 30% от свинското в магазините е българско производство

| обновено на 11.12.23 в 08:55
2
Снимка: Радио Шумен
С около 10% е поскъпнало свинското месо в дните около празниците. Това каза за Радио Варна Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство. Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините.

"Има леки затруднения в доставките обикновено през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и по-бавно стават доставките. И като прибавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение в цената на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на месото, което потребителите си купуват в магазинната мрежа", обясни Славов.

Едва 30-35% от месото в магазините е българско производство. Останалото е вносно основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

Той беше категоричен, че свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-вече защото стига до магазинната мрежа много по-прясно. 

Явор Григоров е месар и собственик на магазин в центъра на Варна. Работи изцяло с българско свинско, а производителят, който му го доставя се намира само на няколко километра от Варна. Григоров обясни, че вносното свинско месо пътува няколко дни от чужбина, а докато стигне до магазините може да минат и 7-8 дни от клането на прасето. Това намалява и качеството на месото. Той посъветва потребителите да следят внимателно какъв е цветът на месото. Прясното е с хубав розов цвят и има блясък. Ако краищата на месото за засъхнали е знак, че месото е старо. Най-търсени в този период са вратните пържоли без кост. Хората си купуват и бонфиле и контрафиле, от които се приготвя и пастърма.

Според Венцислав Славов от Асоциацията за промишлено свиневъдство, друга причина за по-добрия вкус на българското свинско месо е фактът, че фуражите, с които се хранят прасетата са произведени основно в България. 

Чуйте повече в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: За сега…

Преди време ви разказах колко лесна работа е, докато си седиш в кафенето срещу сградата на Народното събрание, да те удари една гениална идея, да пресечеш на отсрещната страна и да лепнеш на парадния вход на важната сграда обява с надпис: “Продава се!“. Главен герой: поетът Иван Пейчев. Днес се сещам за друга история, която съвсем не е толкова..

публикувано на 31.03.25 в 17:00

Електронната системата за прием в детските ясли ще бъде отворена на 2 май

Електронната системата за прием в самостоятелните детски ясли във Варна ще бъде отворена от 2 май до 29 май, съобщиха от дирекция "Здравеопазване" към Община Варна. Три са основните класирания в детските ясли на 30 май, 23 юни и 9 юли. През останалите месеци от годината се обявяват извънредни класирания при наличие на свободни места. Регистрирането..

публикувано на 31.03.25 в 16:06

Асоциация на инфлуенсърите дава добрия пример на деца и тийнейджъри

Седем души са включени в Управителния съвет на новосформираната Асоциация на инфлуенсърите у нас. Целта им е да дават добър пример на подрастващите, а и на по-възрастните си последователи. С дейността си те планират организиране на кампании за показване на историческата памет на България, за популяризиране на красивите местности у нас, за необходимостта..

публикувано на 31.03.25 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Обучават доброволци за ликвидиране на пожари

От 2 април до 21 май 2025 г. (всяка сряда и всяка събота) за времето от 10.00 ч. до 12.00 ч. в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Балчик организира обучение на граждани и гости на гр. Балчик, които имат желание да получат базова подготовка за действия при подпомагане органите за ПБЗН при ликвидирането на горски и полски..

публикувано на 31.03.25 в 13:11

Варненски музеи с творчески работилници през пролетната ваканция

Музеят на Възраждането и Учебният музей във Варна организират творчески работилници за пролетната ваканция на учениците,.  От днес до 4 април от 10 часа в Музея на Възраждането учениците ще работят по теми, свързани с епохата на Възраждането. От 1 до 4 април от 11 часа в Учебен музей – Варна творческите ателиета са посветени на Великден...

публикувано на 31.03.25 в 10:57

31 март - Ден на европейските автори

Денят на европейските автори се отбелязва от 2023 г. в последния понеделник на месец март по инициатива на Европейската комисия, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора.  Целта на деня е да обедини книгите и образователния сектор, да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура,..

публикувано на 31.03.25 в 08:38

Българската мекица в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света

Има ли някой в България, който да не обича мекици. Пърженото тесто, което консумираме предимно за закуска с пудра захар, сирене или сладко, получи световно признание. Българските мекици попаднаха в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas.  Мекицата заема 29-то място с оценка от 4.4 точки. В..

публикувано на 30.03.25 в 15:57