Кафето е втората най-търгувана стока на света. Нарежда се между петрола и природния газ в класацията на световно търгуваните стоки. САЩ и Европа са най-големите пазари, следвани от Китай. Дневно в света се изпиват 2,3 милиарда чаши кафе! Около 25 милиона работници са заети в отглеждането и събирането на кафе от около 110 милиона декара насаждения с кафе на Земята.
Кафето е неотменна част от ежедневието на почти всеки от нас. Консумирането на тази напитка се е превърнало в ритуал, който съпътства деня ни, независимо дали е натоварен или не, дали е делник или празник. Много от нас просто не могат без кафе.
Животът и професията на Иван Антонов са свързани с кафето от много години. Страстта му към напитката го е отвела до редица дестинации по света, докоснал се е до други култури, опитал е различни видове кафе. Не би могъл да си представи утрото без чаша топло кафе.
Хората трябва да изберат точния микс кафе, който им харесва. Кафето има две основни характеристики: плътност и киселинност. Плътността е свързана с това колко е "силно" кафето и можем да я контролираме чрез количеството. А киселинността е фиксирана характеристика, която не можем да променяме. Тя определя мекотата, сладостта, вкуса на кафето.
Двата основни вида кафе, отглеждани за търговски цели, са Арабика и Робуста. Арабиката е доста по-мека и вкусна, с по-голяма киселинност. Докато Робустата е с твърд, земен вкус, с много повече кофеин, без никаква киселинност. Разликата между двата вида кафе е огромна. Вариантите за консумирането им са два: или да се пие само единият вид кафе - това по-често е Арабиката, или да се направи бленд между двата вида.
Ти лично какво кафе обичаш да пиеш?
Аз пия чиста Арабика, изследвам различни видове. Харесва ми, защото тя не е силно кафе, няма много кофеин в нея, а и мазнините и захарите, които съдържа, ѝ придават сладък вкус и няма нужда да се добавя захар.
Каква машина трябва да си купи човек, за да пие хубаво кафе?
Най-хубавото кафе не се получава чрез машина. Кафето като напитка е открито преди много векове, когато е нямало кафе машини. Те обаче са необходими, за да добием вкусовете на различните видове кафе. Например при приготвяне в джезве температурата е твърде висока и чрез изпаренията се лишаваме от полезните вещества и добрия вкус на кафето. За мен най-доброто кафе е приготвеното по методите от преди векове: зърната се киснат във вода около 18 часа, прецежда се и се пие. По този начин всичко полезно в него се съхранява.
Не бива да забравяме и съхранението на кафето. Преди всичко, трябва да купуваме само зърна - не купувайте смляно кафе! Добре е да го мелим вкъщи непосредствено преди приготвянето му - на мелачка или направо в машината, ако има такава функция. Човек трябва да си купува такова количество кафе, което може да изпие за два-три дни. Кафето се съхранява в контейнер, който го изолира херметически - има голямо разнообразие от тях на пазара. След като едно кафе се изпече, активният му период на развитие е от втория до четиринадесетия ден - тогава то изпуска газовете си, маслата му излизат на повърхността и в края на този период кафето е най-подходящо за консумация.
Откъде идват най-добрите сортове кафе?
Видът Робуста вирее на около 800 метра надморска височина, а Арабика - на около 1800 метра. Най-добрата Арабика се произвежда в Етиопия, Никарагуа, Кения, Колумбия. А майстори на Робустата са Индия, Индонезия, Бразилия.
А ако искаме да си направим собствен бленд, на кафе с какъв произход да заложим?
Тук опираме до вкуса на всеки отделен човек, но аз имам една формула, която винаги води до отличен резултат. Когато смесим две Арабики с една Робуста, се получава страхотна комбинация. Съотношението е 40%:40%:20%. Арабиките са Етиопия и Кения, а Робустата - Виетнам или Индонезия.
За още полезни съвети, за оксиморона безкофеиново кафе и за ролята на кафе културата в съвременния живот, слушайте целия разговор с Иван Антонов в прикачения звуков файл.
"Проблемът със синята зона е атака срещу община Варна и е породена от грешки, пропуски и умишлени действия от предходната администрация. Тя не е провела навреме обществена поръчка. Договорът с фирмата, която поддържа зоната изтичаше 16 дни след като започна мандата на новата кметска администрация. Това беше една заложна мина, с цел, когато..
“Харесвам те” е заглавието на новата песен в репертоара на Белослава. Записва я в дует с Бобо, с който си партнират и в песента “Нямаме време”. Тя е включена в албума “Слушай ме” на изпълнителката от 2005г. 18 години по-късно двамата се събират отново. На 21 декември "Харесвам те" ще прозвучи на живо за първи път. На 21 декември във Военния клуб в..
Музикално пътешествие през близки и далечни земи – това обещават концертите „Музиката на България и Ирландия в едно“. Ирландско-българското дуо „Келтора“ в състав Томас Кийтинг и Лора Паносян ще представи музикална програма, съставена от авторски аранжименти на популярни и обичани български народни мелодии, вплетени с жизнерадостните ритми и приказно..
Интервю с Marco Mendoza (екс-WHITESNAKE, екс-THIN LIZZY, екс-THE DEAD DAISIES) Басистът Marco Mendoza е бил част от групи като BLUE MURDER, THIN LIZZY, WHITESNAKE, BLACK STAR RIDERS, THE DEAD DAISIES, JOURNEY. Работил е с Ted Nugent, Bill Ward, John Sykes, Tommy Shaw, Tim "Ripper" Owens и кой ли още не, и кой ли още да. На 22 и 23 декември..
На 15 декември, неделя, в пространството за изкуство „Ателието“, двама млади автори представиха съвместна изложба живопис, рисунка и фотография. Това са Кирил Стефанов и Даниел Колев. Двамата са приятели от години. За съвместната им проява са избрали името „Изложба“. Нищо повече и нищо по-малко, както твърди Кирил Стефанов. "Той показва фотографии от..
Силна година изпращат българските киносалони. Това се дължи до голяма степен и на успеха на филма "Гунди - легенда за любовта", излязъл в средата на октомври. Това обобщи за Радио Варна председателят на Асоциацията на българските киносалони Божидар Илиев. Той е съсобственик на новата киноверига, която ще отвори врати във Варна на 21 декември. Деветте..
Ако проeктобюджетът за 2025 година бъде приет, следващата година дефицитът ще нарасне лавинообразно, бедните ще станат още по-бедни, а богатите - по-богати. Такава прогноза направи Иван Костов - бивш министър на финансите и бивш министър-председател. Той сравни ситуацията с 1994 година и времето на правителството Жан Виденов, когато по думите му е..