Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна.
Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.
Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания, каза Филип Спасов от „Българската стрийт фууд асоциация“.
Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. Според прогнозите през следващите 10 години у нас пазарът на крафт бира би трябвало да достигне 3-4%.
Най-общо казано крафт бирата е занаятчийска бира. Тя се произвежда в ограничени партиди от микропивоварни. Основната разлика и масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и има по-различен вкус, по-силен аромат.
Съдържанието на алкохол в крафт бирите е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%, но може и много повече. Цената също е по-висока.
Крафтовете дотолкова са навлезли в ежедневието и бита на любителите на бирата, че ресторанти от висока класа предлагат бирени листове, разказа Филип Спасов.
Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест.
Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.
В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%).
Откога има крафт бира
Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20 000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.
Крафт бира в България
В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители, които се увеличават с всяка година.Архангеловден, наричан по-официално Събор на свети архангел Михаил и другите небесни безплътни сили, е християнски празник в чест на архангел Михаил и на възглавяваните от него небесни сили, известни като "ангелски чинове", от които този наричан ангели е считан за най-ниския и най-близък до хората. Установен е в чест на „съборното единство на..
От началото на месеца започна новата кампания на сдружение "Операция: Плюшено мече". Тя ще продължи до 6 декември, а в нея могат да се включат всички, които искат да зарадват за Коледа деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България. Заедно можем да върнем Коледата на българските деца в..
Над 100 са подадените до момента заявления за предоставяне на безплатни компостери за домакинствата на територията на община Варна. Кампанията започна в началото на тази седмица и ще продължи до 10 декември, а общият брой на компостерите е 500. Одобрението ще става по реда на подаване на заявленията, за което е необходимо да се носи единствено..
33-тата антарктическа експедиция отплава с научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" от Морска гара - Варна. Екипажът е от 34 души. Те бяха изпратени от своите близки, а емоцията, уловена в снимки, е дело на Румен Сарандев. Сред членовете на екипажа са двама орнитолози, двама учени от..
Областната дирекция на МВР – Добрич отбелязва утрешния празник на Българската полиция по нетрадиционен начин. В сградата ѝ е подредена изложба от различните през годините униформи, оръжия, техника и други. Гости на полицията днес ще са и деца от детски градини и училища към Детското полицейско управление от цялата област. В залата на ОД на МВР-Добрич..
Община Варна ще възложи текущи ремонти в сградите на четири детски ясли и на детска млечна кухня №2. Общата планирана стойност на строителните дейности е до 49 428 лева без ДДС. Финансирането за изпълнение на поръчката ще се осъществява от бюджета на Община Варна за 2024 г., ОП „Комплекс за детско хранене", съобщават от общинския пресцентър. Предстои..
Новата книга на проф. Евгени Станимиров "Бизнес в бързата лента" ще бъде представена тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия във Варна. Това е книга, която има амбицията да търси и дава отговорите на въпроса "Защо сме там, където сме?", подчерта в интервю за Радио Варна проф. Станимиров. Тя е написана по начин, по който терминът "бърза..