Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна.
Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.
Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания, каза Филип Спасов от „Българската стрийт фууд асоциация“.
Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. Според прогнозите през следващите 10 години у нас пазарът на крафт бира би трябвало да достигне 3-4%.
Най-общо казано крафт бирата е занаятчийска бира. Тя се произвежда в ограничени партиди от микропивоварни. Основната разлика и масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и има по-различен вкус, по-силен аромат.
Съдържанието на алкохол в крафт бирите е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%, но може и много повече. Цената също е по-висока.
Крафтовете дотолкова са навлезли в ежедневието и бита на любителите на бирата, че ресторанти от висока класа предлагат бирени листове, разказа Филип Спасов.
Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест.
Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.
В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%).
Откога има крафт бира
Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20 000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.
Крафт бира в България
В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители, които се увеличават с всяка година.На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..
В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...
Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..
Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна. В дните, посветени на Космоса в цял..
На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест. Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..
По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..
Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..