Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи фестивал на крафт бирата във Варна

Снимка: Ани Петрова

Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна. 

Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.

Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания, каза Филип Спасов от „Българската стрийт фууд асоциация“.

Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. Според прогнозите през следващите 10 години у нас пазарът на крафт бира би трябвало да достигне 3-4%.

Най-общо казано крафт бирата е занаятчийска бира. Тя се произвежда в ограничени партиди от микропивоварни. Основната разлика и масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и има по-различен вкус, по-силен аромат.

Съдържанието на алкохол в крафт бирите е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%, но може и много повече. Цената също е по-висока.

Крафтовете дотолкова са навлезли в ежедневието и бита на любителите на бирата, че ресторанти от висока класа предлагат бирени листове, разказа Филип Спасов.

Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест.

Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.

В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%).

Откога има крафт бира

Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20 000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.

Крафт бира в България

В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители, които се увеличават с всяка година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26