Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Старите, но златни рецепти от село Господиново


Днес поемаме към поредната спирка от кулинарното ни пътешествие из селата в общините Бяла и Долни Чифлик, в търсене на старите, но златните рецепти от бабите, които ни връщат спомена за годините, в които нямаше ГМО, нямаше консерванти, нямаше химия в храната, която ядем. Сега, за съжаление, не е съвсем така. За разлика от големия град обаче, по селата продължават да си хапват здравословна храна с натурални и домашни продукти. Така е и в долночифлишкото село Господиново, което посетихме с колегата Даниел Симеонов.

"Тук живеем в планината, а дишаме морски въздух". С тези думи ни описаха село Господиново местните жители. То е сгушено в полите на Стара планина, но намиращо се недалеч от морския бряг. Село с много приветливи и сплотени хора, които обичат и знаят как да се забавляват и песните също не са им чужди. Убедихме се в това, защото ни посрещнаха с песен.  

Както хубаво пеят, бабите в село Господиново могат и също толкова хубаво да готвят. Там отидохме с  Янка Димитрова и Кристиана Казанджиева от Асоциация „Био мрежа“, които са наш гид в това кулинарно приключение. Те са автори и на книгата "Омая", в която са поместени част от рецептите.  Прекрасните жени от читалището ни посрещнаха в сградата на бившата детска градина в селото, която в момента е място за приятни срещи и сладки приказки. Чарът на селския живот. Още щом влязохме видяхме широките им усмивки, широката и дълга маса, отрупана с всякакви вкусотии. В центъра имаше една много апетитна погача, приготвена от г-жа Неранза Петрова. 

Погачата си върви с домашно сирене, каквото също присъстваше на трапезата. То беше приготвено от снахата на баба Неранза - Нели Янева. Нейни бяха и вкусните домашни масленки, приготвени със свинска мас, лимонада и много любов. Те са по стара семейна рецепта. 

Изключение не правят и апетитните домашни милинки, които ми намигаха закачливо с призив „изяж ме“, но аз стоически трябваше да издържа без да ги докосна, докато техният майстор г-жа Недка Василева ми разказваше как ги е приготвила. При тях е важно втасването на тестото, както и продуктите да са домашни за да станат вкусни милинки, от които не ти става тежко. 

Жените в селото бяха приготвили и много вкусна баница, както и един прекрасен козунак. Опитахме и едни много вкусни домашни палачинки, приготвени на печка на дърва. Палачинките със сигурност бяха по-добри от френските, а сладкото от сини сливи и орехите в плънката бяха истинска наслада за небцето.  

В селото си спазват традициите, особено по празници. За един дългогодишен обичай по захващане на квас от роса ни разказа баба Неранза. Той се изпълнява и до днес по Гергьовден. Разбрахме че навремето хората тук са наричали вилицата и лъжицата по различен начин. На вилицата са й казвали бонела, а на лъжицата - лайца. 

И вилица, и лъжица и поне още няколко стомаха като Алф му трябва на човек за да може да опита от всички вкусотии, които бяха приготвили бабите от село Господиново. Посрещнаха ни с песен и ни изпратиха с такава.

Чак не ми се тръгваше. Обещахме си обаче пак да се срещнем. И да ни разкажат още от своите тайни за вкусна домашна храна от село. Там, където всичко се готви с натурални продукти. Безценно. Обикновени неща, но толкова вкусни. Защото баница почти всеки може да направи, погача също. Но, това е и чарът на българското кулинарно многообразие в различните региони – всеки добавя и обогатява рецептите с нещо от себе си. А освен домашни продукти, бабите в Господиново слагат най-важната подправка за да е едно ястие вкусно – любов.Гответе и вие с любов и няма как да не се получи вкусно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 16 януари с Мариела Димитрова

Навън и днес е по януарски студено. Из подлезите се виждат хора, които просят. Има и такива без подслон. Каква е ситуацията във варненския Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица ще чуем в репортажа в 8.10 часа. А какво се случва на аспаруховския плаж ще попитаме с районния кмет Ивайло Маринов в 8.40 часа. Повод..

публикувано на 16.01.25 в 06:20
Зима

НА СВЕТЛО на 15 януари с Валерия Василева

Започваме с една история за добрия пример и доказателство, че когато има желание, има и начин да направим средата си по-красива и да я споделим. През лятото на 2025 г. Летище Варна и Летище Бургас ще предоставят открити зелени тераси за заминаващите пътници. Няколко професионални организации в сферата на здравните грижи отправиха призив за..

публикувано на 15.01.25 в 13:50
Зима

НА СВЕТЛО на 14 януари с Валерия Василева

Ще чуем различни мнения за идеята за разширяване на пешеходната зона в центъра на Варна. Заместник-кметът Деян Иванов ще коментира изнесената информация за заведено дело срещу Община Варна за дължим данък за „Дупката“. Анета Генова – дизайнер и преподавател по мода в САЩ, за новите технологии за производство на дрехи, рециклирането и..

публикувано на 14.01.25 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 14 януари с Мариела Димитрова

Грип тип А е бил най-разпространен във Варна през декември. Каква е ситуацията сега и има ли във Варна регистриран новия метапневмо вирус (HMPV)? Коментираме с д-р Анка Баева от отдел "Противоепидемичен контрол" на Регионалната здравна инспекция в 8.10 часа. Живеещи в местността Добрева чешма във Варна настояват за допълнителни..

публикувано на 14.01.25 в 06:10

На 13 януари в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 януари в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Frank Allain - The Watcher (FEN). Представяне на новото EP на NIGHTMARE "Unterra" – разговор с Цветан Петков. Георги Дракалиев – Гришата за дебюта (35 години по-късно) на К.П.М.Д. "Психо-атака в детската градина". „Смъртоносна събота“ – нов криминален роман от Димитър..

публикувано на 13.01.25 в 14:25
Chart

#792 ТОП 20 (10.01-17.01.2025)

публикувано на 10.01.25 в 19:30

На село в Сава

Сава се намира на 5 км югоизточно от Дългопол и на 80 км югозападно от областния център Варна. Селото се намира в долината на Голяма Камчия, а на километър на изток са бреговете на язовир Цонево.  На юг от Сава започват склоновете на Коджа балкан. Посещаваме го в един слънчев зимен ден. Тишина, спокойствие и липса на хора. Това е първото ни..

публикувано на 10.01.25 в 11:32