Днес поемаме към поредната спирка от кулинарното ни пътешествие из селата в общините Бяла и Долни Чифлик, в търсене на старите, но златните рецепти от бабите, които ни връщат спомена за годините, в които нямаше ГМО, нямаше консерванти, нямаше химия в храната, която ядем. Сега, за съжаление, не е съвсем така. За разлика от големия град обаче, по селата продължават да си хапват здравословна храна с натурални и домашни продукти. Така е и в долночифлишкото село Господиново, което посетихме с колегата Даниел Симеонов.
"Тук живеем в планината, а дишаме морски въздух". С тези думи ни описаха село Господиново местните жители. То е сгушено в полите на Стара планина, но намиращо се недалеч от морския бряг. Село с много приветливи и сплотени хора, които обичат и знаят как да се забавляват и песните също не са им чужди. Убедихме се в това, защото ни посрещнаха с песен.
Както хубаво пеят, бабите в село Господиново могат и също толкова хубаво да готвят. Там отидохме с Янка Димитрова и Кристиана Казанджиева от Асоциация „Био мрежа“, които са наш гид в това кулинарно приключение. Те са автори и на книгата "Омая", в която са поместени част от рецептите. Прекрасните жени от читалището ни посрещнаха в сградата на бившата детска градина в селото, която в момента е място за приятни срещи и сладки приказки. Чарът на селския живот. Още щом влязохме видяхме широките им усмивки, широката и дълга маса, отрупана с всякакви вкусотии. В центъра имаше една много апетитна погача, приготвена от г-жа Неранза Петрова.
Погачата си върви с домашно сирене, каквото също присъстваше на трапезата. То беше приготвено от снахата на баба Неранза - Нели Янева. Нейни бяха и вкусните домашни масленки, приготвени със свинска мас, лимонада и много любов. Те са по стара семейна рецепта.
Изключение не правят и апетитните домашни милинки, които ми намигаха закачливо с призив „изяж ме“, но аз стоически трябваше да издържа без да ги докосна, докато техният майстор г-жа Недка Василева ми разказваше как ги е приготвила. При тях е важно втасването на тестото, както и продуктите да са домашни за да станат вкусни милинки, от които не ти става тежко.
Жените в селото бяха приготвили и много вкусна баница, както и един прекрасен козунак. Опитахме и едни много вкусни домашни палачинки, приготвени на печка на дърва. Палачинките със сигурност бяха по-добри от френските, а сладкото от сини сливи и орехите в плънката бяха истинска наслада за небцето.
В селото си спазват традициите, особено по празници. За един дългогодишен обичай по захващане на квас от роса ни разказа баба Неранза. Той се изпълнява и до днес по Гергьовден. Разбрахме че навремето хората тук са наричали вилицата и лъжицата по различен начин. На вилицата са й казвали бонела, а на лъжицата - лайца.
И вилица, и лъжица и поне още няколко стомаха като Алф му трябва на човек за да може да опита от всички вкусотии, които бяха приготвили бабите от село Господиново. Посрещнаха ни с песен и ни изпратиха с такава.
Чак не ми се тръгваше. Обещахме си обаче пак да се срещнем. И да ни разкажат още от своите тайни за вкусна домашна храна от село. Там, където всичко се готви с натурални продукти. Безценно. Обикновени неща, но толкова вкусни. Защото баница почти всеки може да направи, погача също. Но, това е и чарът на българското кулинарно многообразие в различните региони – всеки добавя и обогатява рецептите с нещо от себе си. А освен домашни продукти, бабите в Господиново слагат най-важната подправка за да е едно ястие вкусно – любов.Гответе и вие с любов и няма как да не се получи вкусно.
На 24 февруари в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Olof Wikstrand (ENFORCER). Представяне на новия албум на DRIVE YOUR LIFE "Raise Your Power" – разговор със Станимир Ставрев - Ставри и Ивайло Георгиев - Ивака. Разговор с Рая Крумова и Антон Иванов за новия сингъл на KHANЪ "Самодива". В предаването ще звучи музика на:..
В понеделник сутрин, минути след 6.00 часа, когато доказано на човек изобщо не му се става от леглото, когато никой не обича никой, а най-обичано е кафето - Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Иван Тасев ви канят да изпиете вашето кафе на честотите на Радио Варна. Събуждането на новия ден ще проследим ефирно във времето до..
В месеца на виното и любовта сме. И в месеца на виното и любовта ще обърнем внимание на виното. И на музиката. И на традициите. Но виното е в основата. Любовта опиянява. Виното също. Любовта – тя е навсякъде. Виното – и то е навсякъде, ама, някак си разочарованията след преминаване на опияниението са по-малко или липсват. Та, за виното. В село Звездица..
Проф. Дарина Найденова – диетолог и преподавател в МУ-Варна за мярката без чипс и понички в училище, за здравната клултура на хранане, както на нас родителите, така и на децата. Ще даде ли решение на проблема тази мярка на Министерство на здравеопазването и какъв е съветът на специалистите - диетолози? Професионална конференция, посветена на..
Голям кукерски празник предстои в Балчик на 22 февруари от 13.00 часа на централния площад. Организаторите от местния Исторически музей ни канят и на спектакъла „Те идат... кукерите“ на НЧ “Просвета-1928”, с. Чарган, Ямбол, за който ще ни разкаже директорът на музея в Белия град Радостина Енчева, в 10.10 часа. Най-малките пациенти в област..
Идеалното утро според някои било да се събудиш, да се протегнеш, да се усмихнеш, да се обърнеш на другата страна и да заспиш отново. Сутрешният екип на Радио Варна обаче не е съгласен с това твърдение. Идеално е това утро, което започва с кафе, усмивка и „Новият ден“. В мразовитото утро, Иван Барбов, Емилия Николова и..