Сиренето е един от най-консумираните продукти в България. Слагаме го в салата, макарони, омлет и други блюда. Наред с това обаче, сиренето е една от най-скъпите, но в същото време и най-проблемните стоки на пазара. Причина за това са честите нарушения на производителите по отношение на качеството.
Овче сирене с краве мляко
Едно от последните изследвания, поръчано от Сдружение „За достъпна и качествена храна“, показва, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене, овчето мляко е примесено с краве. Изследването е проведено в реномирана международна лаборатория. Според председателя на сдружението Андрей Велчев, резултатите хвърлят огромно петно върху този продукт, който в началото на годината е заел 19-то място в престижна класация за най-добрите сирена в света.
Освен за качествени показатели, от сдружението са възнамерявали да направят изследване и за количествените, но трудното намиране на такава лаборатория е осуетило това намерение.
Андрей Велчев разкри, че оглавяваното от него сдружение е единствената организация, която в последните 5 години е поръчала подобно изследване в международната лаборатория, чийто офис се намира в София.
Той напомни, че овчето мляко е три пъти по-скъпо от кравето и определи действията на производителите като компромис, от който най-потърпевши са българските потребители, стараещи се да хранят семействата си с качествени български продукти.
Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ коментира, че не е изненадан от новината за овчето сирене.
Над 80% от сирената са с добавена вода
Той напомни, че проблемите с качеството на сиренето у нас датират от поне 15 години. Последното тяхно проучване показва, че над 80% от сирената са със завишено съдържание на вода.
„Всеки производител се опитва да намали себестойността, дали ще е с добавена вода, дали ще е с палмово масло или пък ще е смес“, каза Николов.
Още от миналата година, търговските вериги и магазини са задължени да отделят продуктите с по-високо съдържание на вода и други немлечни мазнини от истинското сирене. Но, това невинаги се спазва.
Според Николов един от проблемите е липсата на достатъчно контрол от страна на държавата, както и ниските глоби.
„Очаква се глобата за производителите в случая с овчето сирене да е между 2 и 4 хиляди лева. Извинявайте, но това е смешно“, коментира Николов и настоя за по-големи санкции при подобни нарушения.
Потребителите са се примирили
Според Богомил Николов, най-сериозният проблем е, че самите потребители вече са се примирили с подобни нелоялни търговски практики, а новини като тази за овчето сирене и други подобни са по думите му „поредната счупена плочка на тротоара“.
Анкета сред варненци показа, че повечето хора са убедени, че са лъгани относно качеството на сиренето, което купуват.
„Лъжат ни, но няма какво да направим“, коментира един от анкетираните.
По-голяма част от хората предпочитат да си купуват пакетирано сирене, отколкото от витрината с насипно, защото така могат да прочетат етикета със съдържанието.
Защо имената на марките, които не отговарят на качеството остават в тайна?
Най-честият въпрос, който потребителите си задават щом чуят за подобна нелоялна практика като в случая със сиренето е „коя марката“? Този въпрос обаче почти винаги остава без отговор, тъй като контролните органи в лицето на Българската агенция по безопасност на храните нямат право да огласяват имената на компании и фирми, нарушили разпоредбите за производство на качествени храни.
В края на миналата седмица от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ инициираха и законови промени, с които контролните органи да могат да оповестяват имена на фирми и компании. Въпросът е бил внесен в две парламентарни комисии, коментира председателят Андрей Велчев.
Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ обаче контролните органи могат да оповестяват имена на компании, но не го правят поради други съображения.
По думите му, ако фирма, която е уличена в нарушение, обжалва успешно в съда, тогава органите, които са оповестили името на прозиводителя ще трябва да плащат обезщетение.
„Ако това с овчето сирене се беше случило в Германия например, това щеше да бъде скандалът на годината“, коментира Николов.
Д-р Татяна Николова, която е началник отдел в БАБХ коментира за Радио Варна, че действително законови разпоредби възпират агенцията да оповестява и публикува имената на компании, нарушили производствените разпоредби.
Огласяването на имена е позволено единствено в случаи, в които е застрашено здравето и животът на гражданите.
Тя беше категорична, че агенцията осъществява засилен контрол по отношение на качеството на сиренето в търговската мрежа.
От началото на тази година БАБХ са взели 67 проби от млечни продукти. При една от тях е установено наличието на немлечни мазнини, а партидата е изтеглена от пазара. При други 14 е имало отклонения по отношение на маслеността и сухите вещества.
Д-р Николова каза, че все още не са получили резултати от лабораторните изследвания на овчето сирене, но когато ги получат ще бъде направена проверка.
Подробностите чуйте в звуковия файл:
Според последното изследване на PISA от 2022 г., 10% от българските ученици не се чувстват в безопасност в класната стая , а 14% изпитват неудобство и на други места в училище. В световен план повече от 1/3 от учениците на възраст 13-15 години са преживели тормоз . Според наличните данни тормозът е една от най-често срещаните форми на..
Пивоварният сектор е водещ за хранително-вкусовата промишленост в България. Това, според Съюза на пивоварите в България, се дължи най-вече на икономическия и социален принос на пивоварните компании в страната и на отговорните им политики към потребителите. В структурата на продажбите най-висок е делът на РЕТ бутилките - 50 %, следвани от кеновете - 25 %,..
Благотворителен базар с мартеници и сувенири, изработени от пациентите на Държавна психиатрична болница - Карвуна, очаква посетителите на Община Балчик до края на седмицата. Заедно с кутии за дарения, те са разположени на двата входа - Информационно обслужване и Общинска данъчна служба. Пациентите в лечебното заведение към момента са 70 от..
С концерт Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна ще отбележи 25-годишнината от създаването на профил „Музика“. Събитието ще бъде днес, 26 февруари, сряда, от 18 часа на сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър. Входът е свободен. Разнообразна програма са подготвили възпитаниците на средното училище, каза..
Четвъртото издание на най-големия по рода си национален конкурс „Най-добър младежки стартъп в България“, организиран от Фонд на фондовете приема кандидатури до 16 март.. Конкурсът цели да подпомогне реализацията на бизнес идеите на младите предприемачи на възраст между 18 и 29 години. Желанието ни е да насърчим младежите да започнат собствен бизнес...
Рецептата за добра кънтри песен е "Три акорда и истината". Това разказва Лили Друмева, автор и водещ на единственото по рода си за Балканите предаване за кънтри музика, което звучи всяка събота между 14 и 15 ч. по програма "Христо Ботев" на БНР. В него Лили Друмева представя кънтри музиката и нейните сродни жанрове – блуграс, рокабили, кънтри-рок,..
Сдружението "Малките големи", което стопанисва котешкия приют в Балчик, призовават за подкрепа в изхранването на бездомни животни, тъй като са поели грижи и за безстопанствени кучета. Имат нужда от доброволци, храна, пясък за тоалетни, осиновители - физически и виртуални, приемни домове за стресирани и травмирани животни. От там напомнят, че са..