Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как някои здравословни храни могат да ни навредят?

Снимка: http://www.organikal.com

Покрай Великденските празници, почивните дни и емоциите от срещите с роднини, често може да се случи да попрекалим с хапването. В такива случаи, масовото изречение, след като откопчаем още едно копче на панталона, е да си кажем „от понеделник съм на диета и започвам да се храня здравословно“. Когато говорим за здравословни храни, най-често се сещаме за зърнените закуски, салатите, сезонните плодове и зеленчуци.

Оказва се обаче, че понякога и здравословните на пръв поглед храни могат да бъдат не толкова здравословни и полезни за организма ни. Даже обратното. Такива примери ни дава здравният инструктор Ники Суков. Единият от тях е свързан с вредите от морковите, тиквата и други оранжеви плодове и зеленчуци, в случай, че ги консумираме сготвени.

"Съвсем наскоро покрай мои клиенти се натъкнах на случай с две деца, които бяха започнали да развиват макулна дегенерация. Тя е нова тенденция сред болестите, при която хората първо започват да губят фокус и чистотата на образа, а след това и зрението си постепенно. Всичко това се дължи на мастни отлагания, които се съдържат в дъното на кръвоносните съдове на окото. Причина за това е витамин А. Като мастно разтворим витамин, той има способност да образува и натрупва плака. Специално при този казус, това което може да се направи е да се намалят храните с витамин А като моркови, тиква, пъпеши, манго, папая и други", обясни Суков. Той допълни, че колкото по-голяма термична обработка минават тези продукти, толкова повече се увеличават свойствата на витамин А. Като алтернатива за набавяне на витамин А той посочи портокаловия сок.

И докато готвенето на оранжевите зеленчуци и плодове може да се окаже не чак толкова полезно в случаи като описания по-горе, то при зелените е обратното. 

"Зелените зеленчуци като спанак, лапад, коприва и кейл (къдраво зеле) съдържат оксилати. Ролята на тези оксилати е да изхвърлят калция и магнезия от нашия организъм. Затова те са и антинутриенти. За разлика от витамин А, топлинната обработка при оксилатите намалява техния ефект и готвените спанак, коприва и лапад са по-добър вариант от суровите", съветва специалиста.

Въпреки появата на някои статии, описващи зърнените закуски като не толкова здравословни, Суков е на мнение, че единственият проблем при промишлено произведените зърнени закуски е количеството на захарта, което не можем да контролираме.

Добре е да се контролираме и по време на празници. И тъй като яйцата са един от главните герои на трапезата ни по Великден, здравният инструктор припомни, че е полезно на ден да изяждаме по едно яйце. На празник обаче може и да са две, но по-голямото количество не е препоръчително. 

Ники Суков посъветва на такива празници, в които хапваме повече мазни храни, да си правим пюре от ябълки или да ги консумираме директно, тъй като пектинът има благоприятно въздействие върху организма ни.

И напомни, че всяко нещо в умерени количества е полезно.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Йорданов и Драгослав Манковски

Атанас Йорданов и Драгослав Манковски ще пътуват с влак в Европа по „DiscoverEU“

75 младежи от Област Варна спечелиха билети за безплатно пътуване с влак в Стария континент в октомврийския кръг на европейската инициатива „DiscoverEU“. Информацията е на Областния информационен център-Варна. Безплатна карта ще получат общо 35 762 души на 18-годишна възраст от цяла Европа, сред които 558 българи. Общият брой на кандидатствалите в това..

обновено на 15.03.25 в 10:25

Борба за живот - историята на Росица Торк

53-годишната варненка Росица Торк продължава борбата си за живот. Преди време Ви разказах за нея. Научава след ходене при различни специалисти и поставяне на грешни диагнози, че има ендометриален стромален сарком/андифериентиран сарком - изключително агресивен вид рак. Също така и много рядко срещан – засяга само 1% от онкоболните . Росица..

публикувано на 15.03.25 в 09:00

Ученици се срещат със Захари Карабашлиев и Мария Касимова-Моасе в Ателие по творческо писане във Варна

"Ателие за творческо писане", част от фестивала "Варна Лит", се провежда във Варна. В неделя, 16 март, ученици от 7. до 12. клас, които имат интерес към писането, ще представят свои драматургични текстове пред писателя и варненец Захари Карабашлиев, който е техен ментор. На 15 март, събота, учениците ще се срещнат с Мария Касимова-Моасе.  Писателят..

публикувано на 14.03.25 в 15:55

Ученици вече могат да тестват уменията си за PISA в онлайн платформа

Учениците могат да проверят онлайн уменията си за решаване на задачи от международното изследване PISA. На сайта на Министерството на образованието и науката е обособен модул с линк до специалната платформа. Тя съдържа примерни тестове в три области – природни науки, математика и четене, които ще са обект на тазгодишното изследване PISA 2025, съобщиха..

публикувано на 14.03.25 в 15:10

Цената на златото за първи път се покачи над 3 000 долара

Цената на златото за първи път премина бариерата от 3000 долара за тройунция след заплахата на Доналд Тръмп да обложи с мита вноса на европейски алкохолни напитки, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Около 12,15 ч. българско време тройунцията злато се повиши с 2,94% до 3000,85 долара. Предишния ден тя вече беше надминала предишния си рекорд, поставен в..

публикувано на 14.03.25 в 13:16

Във Варна представят книга, изцяло преведена и илюстрирана от деца

В Месеца на франкофонията Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна посреща едно специално издание – книга, изцяло преведена и илюстрирана от деца. От 14.30 ч. днес първокласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна и тяхната учителка Яна Кроле ще представят книжката "Флон-Флон и Мюзет", която са създали сами, и ще споделят как..

публикувано на 14.03.25 в 08:36

Варненци са по-пестеливи на вода от софиянци

Варненци са по-пестеливи на вода от софиянци. Най-много вода през миналата годна са харчили хората в столицата, която заема водещо място по потребление. Цената за кубик там е 2 лева по-малко, отколкото във Варна.  Средно на ден в морската столица човек използва 110 литра, а в София - 126 литра, отчитата от НСИ.  В сравнение с предходната година варненци..

публикувано на 13.03.25 в 14:34