Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живо агне от село или месо от магазина - кое излиза по-изгодно?

Освен яйцата и козунака, сред традиционните блюда на Великденската трапеза на българите е и агнешкото месо. 

С всяка година обаче цената му се повишава. В навечерието на Великден цената за килограм агнешко месо е средно между 25 и 28 лева. Някъде е по-евтино, а другаде - дори и по-скъпо. 

Анкета на Радио Варна сред варненци показа, че хората недоумяват защо е толкова скъпо, а някои дори заявиха, че ще го заменят на трапезата с друго месо. Търговци също се отказват да продават агнешко тази година заради високата цена. 

Явор Григоров е месар и собственик на месарски магазин в центъра на Варна. Дълги години е продавал агнешко по Великден, но тази година ще пропусне. 

"Като си заложим всички разходи и данъци и цената отива 30 лева на килограм. Тази цена изобщо не е конкурентна и прецених, че тази година няма смисъл да продавам агнешко", коментира Григоров. 

В по-големите вериги пускат агнешко на промоция в седмицата преди Великден, като цената му е около 20-22 лева за килограм. Според Явор Григоров, ако е българско си струва. Но, по думите му възниква друг проблем. 

"В големите търговски вериги си задължен да купиш целия артикул, примерно цял бут или цяла плшека. В месарските магазини и по-малките обекти може да ти предложат да ти го нарежат на порции", обясни Явор Григоров. 

Някои хора предпочитат да си купят цяло агне от село, където цената варира между 10-12 лева за килограм живо тегло. На пръв поглед е по-евтино, но като сметнеш на калкулатора, не е съвсем така. Явор Григоров даде и пример. 

"Примерно отиваш до някое село на 20-30 километра от Варна. Купуваш си цяло живо агне около 25 килограма за 12 лева на кило, което означава, че ще платиш около 300 лева. Като му махнеш обаче кожата, вътрешностите, течности, копита и други карантии, теглото на трупното месо спада с 50%. Т.е платил си 300 лева за 12.5 килограма месо. И като сметнеш ти идва отново на 24-25 лева", поясни месаря. 

Той обясни и как се формира крайната цена на агнешкото. Търговците най-често го купуват за 10 лева на килограм живо тегло, защото вземат по-големи количества. 25-килограмовото агне ще струва 250 лева. Простата сметка показва, че трупното месо е на стойност 20 лева. 

Григоров обаче припомни, че агнето трябва да бъде заколено задължително в кланица и да му бъде сложен син печат от БАБХ. Към тези 20 лева като се добавят по 20% ДДС и печалба за търговеца, цената му става над 28 лева. 

А веригите, продаващи вносно агнешко, което е най-често от Румъния и Македония, могат да си позволят да го пуснат по-евтино, защото го купуват евтино. Според Явор Григоров цената му за килограм живо тегло е не повече от 5-6 лева. 

"В тези държави овцевъдството е добре субсидирано от държавата, фермерите са спокойни и могат да планират", поясни Григоров. По думите му, в България няма промишлено овцевъдство, а заради финансовите затруднения в сектора, много производители и фермери се отказват. 

"От друга страна, на младите не им се занимава, не искат да се цапат", коментира Григоров, който е от дълги години в месарския бранш. 

Той посъветва хората, ако си купуват агне от село, живото му тегло му да не е повече от 25 килограма, а трупното месо, което остава, трябва да е в интервала между 11.8 и 12.5 килограма. 

"Ако е по-тежко агнето, не е добре, защото и месото му става по-некачествено", обясни месаря. 


Според Явор Григоров, най-хубавата и вкусна част от агнешкото е вратът му. Той предпочита плешка пред бут. 

"Плешката си я готвя поне 3 часа на 150 градуса под фолио и й слагам морковче, цесънче, зелен лук, джоджен и други подправки и става много вкусно", каза с усмивка Явор Григоров, който освен месар е и кулинар, а в магазина му месото се продава и в суров вид и сготвено. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с Явор Григоров: 









БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За негласуването и кафе машините

Празни коридори, полупразни урни, скучаещи членове на избирателните комисии, които бяха повече от избирателите – така изглеждаше картината в ранния следобед в деветте секции в Средно училище „Найден Геров“.  А отишлите до урните бяха категорични, в отговора на въпроса кой е основният проблем, който трябва да разреши следващия..

публикувано на 20.10.24 в 18:06

Търговец: Не съм гласувал от казармата, всичко е лъжа

Около 10% е избирателната активност към 16,00 часа в четирите избирателни секции, разкрити в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. В една от тях е прекратен машинният вот още в началото на изборния ден заради технически проблем с устройството, което не е пуснало разписка. Там гласуването преминава само на хартия. Недоверие, апатия,..

публикувано на 20.10.24 в 17:17

Жители на "Виница": Някои улици не са виждали метла

Жители на кв. "Виница", част от най-големия район на Варна - "Приморски", които днес отидоха да пуснат гласа си за нов кмет, призоваха своите съкварталци да последват примера им. Няма как да имаме претенции, когато не сме изпълнили нашето задължение да гласуваме, каза младата майка Мария Атанасова. Тя отбеляза, че кварталът продължава да се разраства,..

публикувано на 20.10.24 в 16:00

Исполин ли може да реши проблемите в кв."Виница"?

Хората не знаят, че днес се провеждат частични избори за кмет на район „Приморски“, коментира за Радио Варна Киряк Костадинов, жител на кв. „Виница“ и член на 178 секционна избирателна комисия в ОУ „Панайот Волов“ в квартала. По неговите думи предизборната кампания не е била разпространена по вестниците, телевизиите и радиото. Костадинов..

публикувано на 20.10.24 в 11:51

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото „Кажи „Не“ на чупливите кости“. Основната цел на инициативата е да насърчи хората от рисковите групи да направят своя DXA скенер. „Здравето на нашите кости е от съществено значение. Остеопорозата представлява сериозна заплаха с потенциално тежки..

публикувано на 20.10.24 в 08:23

Хижа "Триглав" и художествена галерия в едно

Преди седмица бяха избрани най-добрите хижи и заслони в кампанията "Хижа на годината" 2024. Бяха отличени 36 обекта в 16 конкурсни категории с гласовете на близо 40 000 туристи. В следващия материал обаче няма да стане дума за нито една от отличените хижи или заслони. А за подслон в планината, превърнат в художествена галерия.  Момчил Косев е..

публикувано на 19.10.24 в 10:45

Реставраторите на варненския музей работят без необходимата лаборатория

Реставраторите на Регионален исторически музей (РИМ)-Варна извършват  реставрационната дейност на няколко различни места, вкл. един коридор и два фургона в двора на музея и от години са лишени от така необходимите им  лаборатории. Вече 16-та година най-големият извънстоличен музей, който е общински, очаква община Варна да предложи подходящ за..

публикувано на 18.10.24 в 14:31