Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детският мюзикъл "Вдън горите" с първа премиера във Варна

Мюзикълът "Вдън горите" ще има своята първа премиера във Варна днес. Той ще бъде представен от 17 часа на Основна сцена в Държавна опера-Варна. Втората премиера е предвидена за 20 декември, петък, от 18 часа на сцена Филиал.  „Внимавай какво си пожелаваш“ е обединаващата тема в мюзикъла „Вдън горите“ (Into the Woods) по музика и либрето на Стивън..

публикувано на 29.11.24 в 07:30

Болница за плюшени мечета отново отваря врати във Варна в неделя

За поредна година във Варна ще се проведе кампанията  „Болница за плюшени мечета“, организирана Асоциацията на студентите-медици във Варна, която има за цел да помогне на децата да преодолеят страха си от лекари, зъболекари и медицински манипулации. Малчуганите ще имат шанса да облекат бяла престилка и да се превърнат в медици, които помагат на..

публикувано на 28.11.24 в 16:30

Започва инициативата на Фондация "Добротворци" - "Коледа за всяко дете"

"Коледа за всяко дете" е посветена на децата, които ще посрешнат Коледните и Новогодишни празници извън дома - в болници, в институции, в приемни семейства. Това е шанс за всички мали пациенти да се зарадват, да усетят топлина, да почувстват празничното вълшебство и да изживеят атмосферата на сбъдната мечта под формата на подарък. За тях..

публикувано на 28.11.24 в 14:53

Рибе, рибе: Уличните търговци на риба вече са в социалните мрежи

Мнозина от вас сигурно помнят тези търговци, които с количка и лонда, пълна с риба, огласяваха ванрнеските улици и често ни събуждаха. Напоследък те поизчезнаха от улицата, но разбираме, че вече са в онлайн пространството и предлагат риба и рибни продукти в социалните мрежи. Това каза за Радио Варна д-р Костадинка Маринова, началник отдел..

публикувано на 28.11.24 в 13:20

„Вятър – птици - море“ в Шабла

Тази събота и неделя в крайморския град Шабла ще се проведе фестивалът „Вятър – птици - море“, който е част от проекта „Шабла и птиците“. Фестивалът е посветен на богатото птиче разнообразие в района на Приморска Добруджа и е вторият за годината след проведения в края на лятото „Фестивал на хвърчилата“. Какво да очакват в двата почивни дни жителите..

публикувано на 28.11.24 в 09:05

Спасяването на мечета-сираци – част от мисията на WWF-България

Мечките у нас са застрашени от изчезване . Те са защитен вид и са вписани в Червената книга на България и убиването им е криминално престъпление. И все пак всяка година близо 100 мечки стават жертви на бракониерство.  В седмицата на Мечкинден природозащитната организация WWF насочва вниманието към шест мечета-сираци, получили..

публикувано на 28.11.24 в 06:35

„Ръка, която дава, никога не остава празна“, благотворителен концерт в помощ на Димитър Стоев от Оброчище

Общинската организация на хората с увреждания Клуб "Св. Марина" организира концерт по случай 3 декември - Световен ден на хората с увреждания. Благотворителното събитие ще бъде на 2 декември в залата на НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", с начало в 17,30 ч . Във фоайето на читалището ще бъде подредена изложба-базар "И аз мога!". Входът е 5 лева...

публикувано на 27.11.24 в 16:30