Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Некачествено свинско месо от Западна Европа залива българския пазар

Делът на българското месо на пазара е около 30%

Снимка: Радио Шумен

Надали има сектор на икономиката, който да не беше сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният беше африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, според Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни още Венцислав Славов.

Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското. 

Не се очаква ново поскъпване през тази година. Венцислав Славов очаква успокояване на цените.

Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия. Според Славов това не се отразява добре на българския пазар, но очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи.

Той беше категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното. 

"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателя на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.

Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.

"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Венцислав Славов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем тежки катастрофи, жертви няма

През изминалото денонощие в страната са станали седем тежки катастрофи. Осем души са пострадали, няма загинали, съобщава МВР. В София са станали 20 леки катастрофи. Няма загинали и пострадали.

публикувано на 23.03.25 в 12:19
0 пункт Капитан Андреево

Унищожиха близо 66 тона фалшиви перилни и почистващи препарати

65 707 кг фалшиви прах за пране, течен почистващ препарат за съдове и шампоан бяха унищожени в периода 12-14.03.2025 г. под контрола на Териториална дирекция Митница Бургас. Перилните и почистващи препарати са задържани през 2023-та и 2024 година при митнически проверки на МП Капитан Андреево и МП Лесово, съобщиха от Агенция "Митници". По-голямата част от..

публикувано на 23.03.25 в 12:05

Голям брой варненски местности остават без вода до 19 часа

Няколко района са бе вода днес във Варна поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството. Потърпевши са абонатите в местностите Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата и част от к.к. Чайка и местност Ален мак. Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 19 часа.

публикувано на 23.03.25 в 11:20
Плаж „Бутамята“

След вандализма на плаж „Бутамята“, министерството на туризма разпореди проверка

Министерство на туризма разпореди извършване на незабавна проверка на морски плаж „Бутамята“ след публикации в медиите и установени нарушения от РИОСВ-Бургас в границите на защитена територия, по смисъла на Закона за защитените територии - природен парк „Странджа“. Проверката на екоинспекцията е установила внасяне на почва и други фракции и..

публикувано на 23.03.25 в 11:15
Облачно море

Времето днес- облачно и хладно в Източна България

Днес ще има значителна, предимно средна и висока облачност. Ще духа умерен вятър от югоизток, южно от Стара планина слаб до умерен от южна четвърт, следобед и там ще се усили. Максималните температури ще са между 14° и 19°, по крайбрежието ще се задържат по-ниски – от 9° до 14°, за Варна около 11°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 23.03.25 в 08:25

Три дни с безплатни прегледи в Тубдиспансера за Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март

Всяка година на 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, като инициативите тази година ще се проведат под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата! Ангажименти, инвестиции, резултати!“.  Тубдиспансерът във Варна търси още средства за отопление и млади пулмолози , стана ясно в началото на годината, когато от..

публикувано на 22.03.25 в 16:20

Гълъбари с подписка за предоставяне на общинска зала за изложения

Над 300 подписа са събрали само за ден във Варна от Българската асоциация на любителите на екзотични птици и животни за реализирането на проект за изграждане на голяма зала за изложения и за провеждането на конкурси, тъй като до този момент подобни прояви няма къде да се организират, това заявиха участниците в работна среща по този повод...

публикувано на 22.03.25 в 16:00