Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Няма причина хранителните продукти да поскъпват

Снимка: Радио ВИДИН

Заради войната в Украйна, инфлацията и несигурността на енергийния пазар, животът у нас поскъпна драстично. Това го усещаме когато отидем да си плащаме сметките или да си напазаруваме в магазина.

Още през декември от НСИ отчетоха едно от най-големите поскъпвания на хранителни продукти на годишна база. За периода от ноември 2021 година до ноември 2022-ра скокът е с 26.6%.

Най-сериозното поскъпване се наблюдава при животинските продукти, каза в интервю за Радио Варна Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"От 15 ноември насам наблюдаваме стабилизиране на пазара. Това се дължи на успокояването и на световните пазари, както и на европейския. Все още обаче се наблюдава тенденцията за презастраховане от страна на българските търговци с по-високи цени", каза Иванов и допълни, че това презастраховане се дължи най-вече на страх и несигурност заради нестабилната икономическа и политическа обстановка в страната. 

Според Иванов няма причина за ново поскъпване на хранителните продукти и очаква уравновесен пазар през 2023 година.

"Ще наблюдаваме една спокойна година в пазарно отношение, стига да не се стигне до някой геополитически фактор, който да измени пазара. По отношение на пазара на маслата и месата, световните индекси са надолу вече четвърти месец. Не се вижда някаква стока или продукт, които биха създали някакъв дисбаланс и резки промени на цените", каза Иванов.

Той очаква и цената на олиото да продължи да върви надолу. Стойността му на световните пазари е доста под пиковите нива.

"На борсата в Ротердам, цената за тон е с 1500 долара по-ниска от пиковата, която беше през май", поясни Иванов.

Той беше категоричен, че на вътрешния пазар няма спекула с цените, с изключение на някои единични случаи.

"Има отделни търговци, които искат да извлекат максимума, но тук и ние като потребители можем да коригираме това поведение, като просто не купуваме от този търговец", коментира още Владимир Иванов.

Страховете от несигурната обстановка, както и някои лоши търговски практики са причина за голямата разлика в цените на едро и дребно. При някои дребни търговци се наблюдава недобрата практика стоката да преминава през няколко посредника и това да я оскъпи. 

"Има определени вериги, при които има по 4-5 посредника. Наблюдава се и едно "стихийно-бедствено" ценообразуване при някои много малки търговски обекти. Призовавам всички граждани, когато пазаруват да го правят информирано и да не плащат цени, които не трябва да плащат", допълни Иванов.

Продължава и тенденцията българинът да купува стоки с ниско качество на по-високи цени, което се дължи до голяма степен на кризата и инфлацията.

Владимир Иванов призова хората да търсят и да купуват повече български стоки и продукти, които по думите му са по-качествени, а по този начин ще бъде подпомогната българската икономика и родните производители.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Владимир Иванов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00