Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров на Конгреса на БСП, 15 февруари 2025 г.

Неофициално: Зафиров и Гуцанов на балотаж след вота за председател на БСП

Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов отиват на балотаж. Това е резултатът от първия тур в гласуването за председател на БСП на делегатите на 51-ия конгрес, научи "Хоризонт" от свои източници.  Разликата помежду им е в полза на Зафиров. Трети се е класирал бившият председател на софийската организация Калоян Паргов, четвърти е..

публикувано на 16.02.25 в 13:55

Министерство на туризма създава карта на достъпа до важни туристически и културно-исторически обекти

Министерството на туризма инициира създаването на карта на важни, но недостъпни и труднодостъпни туристически и културно-исторически обекти. От ведомството ще настояват за финансиране на необходимите ремонти и подобрения, които ще улеснят достъпа на посетители и ще подпомогнат развитието на местния туризъм. От туристическото министерство ще работят..

публикувано на 16.02.25 в 12:54

Пътищата във Варна са проходими в зимни условия, няма затворени участъци

Слаб сняг вали във Варна и региона, пътищата са проходими при зимни условия. Проблеми с натрупването на повече сняг е имало на обръщачите на автобусите в квартал "Владислав Варненчик" и в квартал "Галата" в район "Аспарухово", но са изпратени на място фирмите за снегопочистване и автобусите излизат нормално-съобщи дежурния в община Варна...

публикувано на 16.02.25 в 11:40

30% активност в село Ягнило на частичните избори за кмет

30 процента е избирателната активност в село Ягнило, община Ветрино на частичните местни избори за кмет, които се провеждат днес. Гласуването протична нормално, каза за Радио Варна председателят на Общинската избирателна комисия във Ветрино Георги Андреев. В селото има една избирателна секция. Около 130 души имат право на глас. От тях до 11:30 са..

публикувано на 16.02.25 в 11:37

ЕС планира да ограничи вноса на някои храни

Европейският съюз планира да блокира вноса на определени хранителни продукти, изготвени по различни стандарти, в опит да защити фермерите си, повтаряйки реципрочната търговска политика на американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация на в. "Файненшъл таймс". Следващата седмица Европейската комисия ще съгласува..

публикувано на 16.02.25 в 11:24

Катастрофа със загинали край Видин (обновена)

Четирима души са загинали, други са ранени при тежка катастрофа край Видин на разклона за град Дунавци, съобщава агенция БГНЕС, цитирана от БНР . На главен път Е79 са се удирили пътнически бус с пловдивска регистрация, управляван от 48-годишен мъж от гр. Хасково и товарен автомобил с прикачено полуремарке със софийска регистрация, шофиран от 55-годишен..

публикувано на 16.02.25 в 11:16
Централен пазар Варна

Зеленчуците поевтиняват, а плодовете поскъпват на борсите у нас

Цените на повечето зеленчуци са по-ниски на борсите у нас тази седмица, докато плодовете са по-скоро в посока нагоре, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани в седмичния ѝ бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните..

публикувано на 16.02.25 в 11:02