Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна посрещна патриарх Даниил (фоторепортаж)

Варненската и Великопреславска митрополия чества 1160 години от покръстването на българския народ и 1170 години от създаването на българската азбука. Тържествата започват днес и ще продължат до 3 май, като ще бъдат във Варна, Плиска и Шумен, съобщи митрополит Йоан.  Днес във Варна бе посрещнат българският патриарх и Софийски митрополит Даниил с..

публикувано на 01.05.25 в 18:53

Министерството на туризма поема управлението на плаж „Болата“

Една от най-живописните плажове по българското Черноморие – „Болата“ вече ще се стопанисва от Министерството на туризма. Досега за него отговаряше министърът на туризма. С решение на Министерския съвет част от имотите в района на местността „Болата“, община Каварна, бяха безвъзмездно прехвърлени към Министерството на туризма. „Прехвърлянето на..

публикувано на 01.05.25 в 15:53

Има ли риск за рисковите инвестиции на пенсионните фондове

Експертите от Комисията по финансов надзор и Министерството на финансите са изготвили законопроект, който е свързан с втория стълб на пенсионното осигуряване. Според проекта към възможността всеки български гражданин да избира пенсионен фонд,  се добавя да може да избира и начина, по който парите му ще бъдат инвестирани. Според..

публикувано на 01.05.25 в 14:30

Националната стратегия за преодоляване на демографската криза, не трябва да е само на хартия, а да бъде реализирана

Националната стратегия за преодоляване на демографската криза, не трябва да е само на хартия, а да бъде реализирана. Това заяви във Варна министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов. Той участва в празничен митинг - концерт, посветен на 1 май, организиран от БСП на входа на Морската градина. Гуцанов посочи, че трябва да се стимулират..

публикувано на 01.05.25 в 13:28
Снимката е илюстративна

КТ "Подкрепа" - Варна: Проблемите в "Градски транспорт" са много - от ниски заплати до липса на резервни части

Служители от поддръжката и техническото обслужване в "Градски транспорт- Варна" са принуждавани да извършват дейности извън компетенциите им. Липсват резервни части за автобусите от автопарка, а техническа документация за машините, която да е в помощ при повреда, не се предоставя на работниците. Тези проблеми са очертали работещи в дружеството каза..

публикувано на 01.05.25 в 09:30

С шествия синдикатите отбелязват Деня на труда- 1 май

На 1 май се отбелязва Денят на труда и на международната работническа солидарност. Традиционно синдикатите организират различни прояви, с които да напомнят за правата на работниците.КТ "Подкрепа" организира традиционното си празнично шествие до музея "Земята и хората", където ще започне концерт "Рок за труда". Тази година шествието на КТ..

публикувано на 01.05.25 в 08:52

Май започва със слънце

Първото майско утро ни посреща със слънчево време. Днес преди обяд ще преобладава слънчево време, следобед облачността главно средна и висока ще се увеличи и до вечерта на много места е възможно да превали. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който до края на деня постепенно ще отслабне. Преобладаващи максимални температури..

публикувано на 01.05.25 в 08:48