Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Актрисата Александра Майдавска: За тази професия се изисква стойностен и издръжлив характер

Едно от най-младите лица във варненския Драматичен театър "Стоян Бъчваров" е Александра Майдавска. Завършила НАТФИЗ през 2020 година в първия клас на доц.Пенко Господинов.

Първата и роля на професионална цена е Маша в спектакъла „Владимир” от Матяж Зупанчи на режисьора Николай Кенаров. Следват Емилия  в „Отело” на Уилям Шекспир, режисиран от проф. Пламен Марков, Елеонора в „Само за жени” от Дарио Фо на Костадин Бандутов.

Макар и с малък опит на сцена, Александра вече се потапя в дълбокото, превъплъщавайки се в сложни характери с дълбок психологизъм, изискващи сериозна подготовка и тежка работа. Отскоро е част от екипа на представлението "Поразените" по романа на Теодора Димова като Виктория - една изключително трудна и предизвикателна за нея роля в постановката на Стоян Радев Ге. К. Това обаче не я плаши - Александра Майдавска е убедена, че всеки актьор, за да постигне майсторство, трябва да полага собствен труд извън театъра, непрестанно да търси и да се развива.

Участва и в най-новите юбилейни постановки на варненския театър - като Катерина Кавалиери в „Амадеус” от Питър Шафър на Стайко Мурджев и като Зара Хари в постановката на Бина Харалампиева „Тютюн” по романа на Димитър Димов.
Актьорът трябва да се предизвиква с много различни палитри, характеристики и да търси в персонажа нещо извънредно, нещо сладко, нещо вкусно, контрастно, винаги трябва да се изведе разликата, все пак това са хора. Смятам, че това е важно и интересно за изследване.
Искам сериозни и смислени роли, които да ме предизвикват - казва Александра, която има амбиции да се развива и в киното. Целта и е да възпита в себе си дисциплина, умение никога да не се отпуска и да не се отчайва, независимо от големината на ролята винаги да прави това, което се изисква от нея.
Искам да се развия стойностно - това е моята мечта!

Какво още разказа Александра Майдавска в предаването за култура "Гравитация нула" чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12