Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и личен брандинг, обединител на общност от осъзнати жени. Работи по изпитана, авторска методология, която развива от 2015-а насам, базирана на вече 20 годишния й опит в работата с хора. В книгата "Започни начисто" дава насоки как да променим нагласите си.
"Осъзната кариерна промяна е важна тема, хората се обръщат към мен с желанието да направят завой, в посока нещо, което да ги удовлетворява, да се чувстват в собствени води. Но продължават да имат същите нагласи към работата си и към себе си в работата, без значение какво и къде работят. Книгата "Започни начисто" е точно за това - да променим нагласите и да си изградим едни здравословни модели на мислене и поведение по отношение на работата", казва авторката/
Пътеводител за промяна отвътре – навън „Започни начисто“ може ли да се ползва като средство за самопомощ. Може ли без консултант човек да се справи сам?
Да това е целта човек да започне сам. Не мога да гарантирам обаче, че ще завърши процеса сам.
Първата част се фокусира върху работата като концепция: "Защо работим?" Как преди години работата е била само с цел прехрана и това е било естествено предопределено от средата.
Как има вече и други фактори. Дори и ако погледнем йерархията на Маслоу* – себереализация, себеосъществяване (бел.ред.* – Пирамидата на потребностите – теория американския психолог Ейбрахам Маслоу). Вече гледаме е в тази посока, особено за хора, които имат работа и не мислят само как да оцелеят.
Втората част е насочена към нас като личности и професионалисти. Тук работим със синдром на „самозванеца“ , на „отличничката“. (…)
Третата част вече събира работата и човека. Тогава работата е съобразена с живота ни и с ценностите ни.
Първата книга подхожда по-рационално към проблема, а тази се опитва да насочи погледа навътре, така ли е?
Първата книга е доста конкретна - кариерна промяна, видове промяна и т.н. Втората се възприема и разбира по-трудно от хората поне по наблюденията ми. В тази книга задаваме въпроси: "Как мисля? Как подхождам? Какви убеждения имам?" Това е в основата на всичко - ако не стъпим върху здрава основа, къщата, която градим, рухва. Често ме питат: "Коя е подходящата работа за мен?" Хората искат да им се посочи рамка и те да влязат в нея. Но аз работя не с опаковката, а със съдържанието на човека, в посока "Кой съм аз!" като ценности, силни страни, универсални умения, които могат да бъдат пренесени във всяка една сфера на дейност. Първата стъпка е безкрайното отлагане, т.е. от психолозите "анализа-парализа" - много анализираме и не правим избор, защото се тревожим, че този избор може да не е най-добрият. Или опасението, че ако сега го направим, след няколко месеца може да дойде по-добро предложение и ще сме се "прецакали". Така че работим и със себепознание, и с преглед какво има навън като възможности, и с убежденията. Всичко съвместно, за да има ефективност, а не само разсъждение.
Може ли тази идея да бъде пренесена в други сфери на живота?
Да, мои приятели споделиха как са направили промяна, благодарение на осъзнаванията от книгата, но не в кариерен план. Може да се заместиш кариера с партньор, ремонт на апартамент, план за здраве, макар и всички примери в книгата да са свързани с работата, може да се абстрахираме от тях и да ги подменим с друго. Принципите са универсални.
Има и страхове. Понякога има и клинични проблеми. Може да има някакво състояние на депресия, може да има и нещо друго, което да налага друг специалист да консултира. При всеки с различно темпо започва този процес на започване начисто. Поставяте ли времева рамка, когато дойде при вас човек?
Задължително правим диагностика и виждаме откъде тръгва човек. Може да е човек, който има идеи, но просто не може да избере. Който е работил вече над себепознание и има доста информация за себе си. А може и да е човек, който е тотално объркан и дори не знае от каква промяна има нужда. Даже не знае в коя сфера от живота си има нужда от промяна.
Сигурно има и такива, които нищо не искат да правят в този момент?
Има и такива. Тях ги пренасочвам към терапевт, ако са били в бърнаут, нормално е да им е апатично. Тогава могат да си поработят с терапевта, да си почиват, да презаредят и тогава да продължим нататък
Първо питам каква е вътрешната времева рамка. Какво му говори вътрешният глас. (…)
Цялото интервю на Лили Георгиева за предаването "Златното сечение" с водещ Валерия Василева можете да чуете в звуковия файл.
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..